duminică, februarie 5, 2023
AcasăNaționalKlaus Iohannis primește Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului 2023

Klaus Iohannis primește Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului 2023

Klaus Iohannis va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului al Fundației Zentrum Gegen Vertreibungen, transmite publicația sașilor stabiliți în Germania Siebenbuerger Zeitung.

Laudatio va fi ținut de fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ceremonia va avea loc la invitația președintelui Fundației, Christean Wagner. Patronajul a fost preluat de prim-ministrul landului Hessa, Boris Rhein.

Prin ceremonia de decernare a premiului, mai arată publicația, juriul Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului ”onorează activitatea amplă și diversă a Președintelui României, care a luptat pentru drepturile omului în diferite funcții, în special pentru minoritățile din țara sa și din întreaga Europă”.

Siebenbuerger Zeitung îi face o scurtă descriere președintelui Iohannis amintind că face parte din minoritatea germană a sașilor transilvăneni din România, iar ”locul său de naștere a fost timp de secole centrul spiritual și cultural al sașilor din Transilvania”.

Este amintită și perioada în care Iohannis a fost primar, subliniind că acesta „a muncit fără a ține cont de partide pentru toți cetățenii orașului și a reușit, printre altele, ca Sibiul să fie declarat Capitală Europeană a Culturii în 2007”.

Publicația susține că este meritul lui Klaus Iohannis faptul că ”România s-a poziționat întotdeauna în vestul politic al Europei și a promovat calea integrării europene”.

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este acordat o dată la doi ani unor persoane, inițiative sau grupuri ale căror acțiuni ”trezesc un sentiment de responsabilitate față de încălcarea drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea deliberată a grupurilor naționale, etnice sau religioase”, mai arată publicația.

Franz Werfel este un scriitor austriac (1890-1945), exilat în SUA la finalul vieții, autor al mai multor cărți, între care și ”40 de zile pe Musa Dagh”, un roman care evocă deportarea armenilor în timpul genocidului din 1915 din Imperiul Otoman.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-3.9 ° C
-2.4 °
-3.9 °
78 %
3.1kmh
100 %
Dum
-2 °
lun
-3 °
mar
-3 °
mie
-2 °
joi
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Ori au făcut prea multe bile, ori noaptea umblă pe străzi, în grup, ca elefanții. Altă explicație nu este.

EDITORIAL

Anul trecut guvernul condus de generalul ăăăă… ăăăă… Ciucă a dat ordonanță că gata, nu se mai fac angajări la stat. Atâta s-a bătut...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...