duminică, februarie 5, 2023
AcasăNaționalNumărul de bugetari atinge un nou record pentru ultimii 12 ani

Numărul de bugetari atinge un nou record pentru ultimii 12 ani

Numărul de bugetari a ajuns, potrivit datelor oficiale, la un nivel nemaiîntâlnit vreodată în România.

Deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, anunță că, potrivit datelor oficiale, comunicate de Ministerul de Finanțe, condus de Adrian Câciu (PSD), la finalul lunii noiembrie 2022 a fost atins un nou record al angajaților la stat: 1.280.003 de persoane. Asta deși, public, Guvernul PNL-PSD-UDMR anunța înghețarea angajărilor la stat. Năsui a atras atenția că salariul mediu la stat e mult mai mare decât în privat. Liderul USR a explicat și de ce vechile partide n-au niciun interes să scadă numărul de angajați din sistemul public.

Deputatul USR a explicat apoi de ce Ministerul de Finanțe nu a mai publicat din septembrie aceste date, iar acum, brusc, a publicat direct datele pe noiembrie: „În mod normal, ministerul finanțelor le publică lunar, dar a făcut pauză din septembrie, iar acum a publicat direct noiembrie. De ce? Ca să nu circule aceste date în public la sfârșitul anului, când se făcea bugetul pentru 2023 și când PSD-PNL împingeau pe ultima sută de metri noi angajări, înființarea de noi agenții inutile și, o știți deja, faimoasele creșteri de salarii la stat”.

Năsui a mai susținut că salariul la stat, în medie, e cu 2.700 de lei lunar mai mare decât în privat, iar argumentul invocat oficial, că bugetarii sunt mai bine pregătiți, nu stă în picioare, susține Năsui. În fapt, mulți dintre angajații la stat „s-au blindat cu doctorate și hârtii de la fabrici de diplome”.

„Cine plătește aceste salarii și sporuri? Chiar contribuabilii din privat cu salariile mai mici. Aceia care suportă cele mai mari taxe pe salariile mici din Europa. O rușine menținută strict din lăcomia politicienilor”, mai scrie Năsui, într-o postare pe Facebook.

Oficial, nu s-au mai făcut angajări

Fostul ministru a explicat și cum s-a ajuns să avem un număr record de bugetari deși, oficial, Guvernul Ciucă a înghețat angajările la stat.

„Mai țineți minte cum ne mințeau că angajările la stat «au fost înghețate»? Ce a însemnat asta de fapt? Pentru a face angajări era nevoie de derogare din partea guvernului. Adică s-au deschis ușile fix pentru activul de partid. Marcel Ciolacu ne mai mințea că nu vor crește taxele și că va strânge cureaua la stat. Dar singurii care au fost forțați să facă asta au fost românii”, a mai scris deputatul USR.

De ce PNL și PSD nu reduc numărul de bugetari

Profesorul de economie Cristian Păun a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că „e mult mai simplu să mai angajezi o persoană și mult mai greu să evaluezi resursele pe care le ai la dispoziție, să vezi ce face fiecare din instituția pe care o păstorești și să tai ce e inutil, birocratic vorbind, așa încât să operezi ca stat cu angajați mai puțini. Faptul că tu tot adaugi noi angajați la stat arătă că nu vrei să te iei la trântă cu birocrația, cu reformele și nu vrei să faci lucrurile pe care românii le așteaptă în aceste momente de criză”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-3.9 ° C
-2.4 °
-3.9 °
78 %
3.1kmh
100 %
Dum
-2 °
lun
-3 °
mar
-3 °
mie
-2 °
joi
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Ori au făcut prea multe bile, ori noaptea umblă pe străzi, în grup, ca elefanții. Altă explicație nu este.

EDITORIAL

Anul trecut guvernul condus de generalul ăăăă… ăăăă… Ciucă a dat ordonanță că gata, nu se mai fac angajări la stat. Atâta s-a bătut...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...