spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăNaționalCum se bătea pe contracte Niculae Bădălău cu peneliștii din Giurgiu, care...

Cum se bătea pe contracte Niculae Bădălău cu peneliștii din Giurgiu, care l-au pârât la Ciucă

Rechizitoriul fostului ministru PSD al Economiei Niculae Bădălău, consultat de G4media.ro, acuză corupția generalizată din județul Giurgiu și indică lupta pentru contractele din bani publici dintre partidele de la putere, PNL și PSD.

Procurorii susțin, în rechizitoriu, că lucrările din bani publici erau atribuite prin corupție, parandărât. Finanțările de la instituțiile centrale precum Compania Națională de Investiții ar fi, de asemenea, obținute prin trafic de influență, totul ar fi fost împărțit în Giurgiu ca o pradă (”I-am luat sala de sport”, ”Îți bag dispensarul”).

Din rechizitoriu rezultă că bătălia pentru resurse pare a fi feroce în ciuda familiarității de exprimare a personajelor.

Pe de-o parte, procurorii arată cum fostul ministru i-ar fi solicitat lui Dan Păsat, primarul susținut de PNL din comuna Bucșani, județul Giurgiu, atribuirea unui contract de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în valoare de peste 7 milioane de lei pentru firma controlată de ginerele lui, Răzvan Marica.

În schimb, Bădălău i-ar fi promis primarului că îi obține finanțare pentru proiect de la Compania Națională de Investiții. Bădălău se lăuda că ar controla-o pe șefa de la CNI, Manuela Pătrășcoiu. Bădălău se laudă că le-ar fi suflat contracte liberalilor din județ, dar i-ar fi și ajutat, la schimb, să obțină finanțare de la CNI pentru alte lucrări sau i-ar fi scăpat de diverse belele.

Parandărât de 7 % pentru primarul din Bucșani

Pe de alt parte, procurorii îl acuză pe fostul ministru PSD Niculae Bădălău că i-ar fi oferit un comision primarului din Bucșani, Dan Păsat: un procent de 7 % (170.000 de euro) din valoarea contractului de peste 7 milioane de lei pentru lucrări de alimentare cu apă, încheiat în 2019 de Primăria Bucșani cu asocierea de firme Samby Impex – Aris Construct.

Samby Impex îl care ca unic asociat pe ginerele lui Bădălău, Răzvan Alexandru Marica. Bădălău i-ar fi oferit banii primarului ca ”acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”, potrivit DNA.

Pe 25 noiembrie 2022, prin intermediul directoarei tehnice de la firma Samby Impex, Elena Matache, Niculae Bădălău i-a dat primarului din Bucșani 35.000 lei, reprezentând o parte din comisionul de 7 %.

La întâlnirea de pe 19 noiembrie 2022 de acasă de la primar, cei doi au bătut palma asupra afacerii. Întâlnirea a fost înregistrată ambiental de primar care deja colabora cu procurorii și avea montată în casă tehnică de interceptare.

Pe data de 25 noiembrie, procurorii au constatat flagrantul.

Pe 28 noiembrie, procurorii au obținut arestarea fostului ministru, iar pe 16 decembrie l-au trimis în judecată.

Dosar disjuns pentru Gabi Bădălău, fiul fostului ministru

Potrivit rechizitoriului, un nou dosar a fost disjuns pentru a se continua cercetările pentru dare de mită față de Gabi Bădălău, fiul fostului ministru. La percheziția informatică, procurorii au găsit în telefonul Elenei Matache discuții cu Gabi Bădălău din septembrie – octombrie 2021, din care reiese că acesta supraveghea transmiterea comisionului către primarul din Bucșani.

Materialul integral şi stenogramele le puteţi citi aici. 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...