vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalFumatul, interzis minorilor în spații publice

Fumatul, interzis minorilor în spații publice

Inițiativa legislativă care prevede „interzicerea consumului de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ”a fost adoptată tacit, luni, de Senat. Astfel, minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.

Propunerea legislativă modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 21 decembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

Proiectul prevede că „interzicerea consumului de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”.

Amenzi pentru minorii care nu respectă legea

În cazul în care un minor nu s-ar supune prevederilor legale, acesta ar putea primi o amendă între 100 de lei și 500 de lei.

Cuvântul decisiv îl va avea Camera Deputaților, unde ar trebui să existe și dezbateri pe seama prevederilor. În perioada de la Senat, niciuna dintre comisiile avizatoare nu a apucat să dezbată și să dea aviz. Prin urmare, nici vorbă de raport de la comisia de specialitate. Practic, proiectul de lege a trecut cu zero dezbatere într-un for al legislativului. Puterea e acum responsabilă de dictarea ritmului în ceea ce privește proiectul de lege.

Măsuri drastice în alte state

Noua Zeelandă va implementa progresiv o interdicţie aproape totală în ceea ce priveşte fumatul începând din 2023 prin împiedicarea, pe termen nelimitat, a oricărei persoane născute după anul 2008 să cumpere ţigarete, precum şi prin reducerea cantităţii de nicotină din produsele disponibile la vânzare, informează AFP.

Potrivit textului adoptat de Parlamentul neozeelandez cu scopul de a reduce numărul persoanelor care consumă produse pe bază de tutun, vârsta legală de la care o persoană are voie să fumeze va fi ridicată în fiecare an, potrivit Agerpres.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...