vineri, martie 29, 2024
AcasăNaționalLista școlilor cu risc seismic va fi actualizată săptămânal

Lista școlilor cu risc seismic va fi actualizată săptămânal

Ministerul Educaţiei a anunţat vineri că va actualiza săptămânal lista care cuprinde încadrarea sau neîncadrarea clădirilor unităţilor de învăţământ într-o clasă de risc seismic, informează Agerpres.

„Începând de astăzi, 24 februarie, Ministerul Educaţiei va face cunoscută, prin afişare pe site-ul instituţiei, situaţia clădirilor aşa cum reiese din actualizările operate la nivelul unităţilor de învăţământ în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Lista cuprinzând încadrarea/neîncadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic va fi publicată în fiecare zi de vineri, cu datele actualizate în cursul săptămânii”, a informat Ministerul Educaţiei.

Potrivit sursei citate, lista va cuprinde informaţii privind starea tuturor clădirilor folosite în învățământul preuniversitar, fie că acestea sunt în conservare, în uz, cu activitate didactică relocată, în reabilitare sau consolidare. Totodată, lista cuprinde informaţii privind toate clădirile aparţinând instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar.

„Precizăm că menţiunea «Altă destinaţie» face referire la clădiri care pot fi ateliere, magazii, anexe etc, neîncadrându-se în categoriile săli de clasă, laboratoare, cămin, cantină, grupuri sanitare, sală de sport. Reamintim faptul că lista făcută publică de Ministerul Educaţiei în data de 21 februarie 2023 s-a bazat pe informaţiile introduse în SIIIR la acel moment şi a inclus doar clădirile în uz încadrate în RS1 (clasa de risc seismic I n.r.) şi care necesită intervenţie rapidă. Eventualele diferenţe se datorează actualizărilor ulterioare operate în SIIIR”, se arată în informare.

Ministerul Educaţiei a făcut un apel la autorităţile publice locale, în calitate de administratori ai clădirilor, să pună la dispoziţia unităţilor de învăţământ, acolo unde există, actele oficiale care atestă o situaţie distinctă faţă de informaţiile din SIIIR, pentru corecta informare atât a comunităţii educaţionale, cât şi a opiniei publice.

Lista cu cele 39 de școli din România încadrate în clasa de risc seismic I

În luna septembrie 2022, în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), 118 clădiri cu destinația învățământ figurau ca fiind încadrate în clasa de risc seismic I. Reprezentanţii ministerului au precizat că datele sunt introduse la nivelul fiecărei unități de învățământ și că în centralizarea din luna septembrie 2022 figurau clădiri care, în prezent, sunt fie în reabilitare, fie în conservare, nefiind folosite pentru activități didactice.

În urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) de către conducerile unităților de învățământ, menționăm că 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, dintre care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinația săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații.

Regăsiți, mai jos, lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic:

I. Clădiri cu destinația săli de clasă/laboratoare:

  1. Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău
  2. Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău
  3. Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila
  4. Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu
  5. Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov
  6. Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași
  7. Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași
  8. Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș
  9. Școala Gimnazială, comuna Dulcești, județul Neamț
  10. Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt
  11. Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt
  12. Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova
  13. Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava
  14. Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara
  15. Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea

II. Clădiri cu altă destinație

  1. Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sală de sport
  2. Clubul Sportiv Școlar Ilfov – 2 clădiri (un spațiu profesori și un spațiu grădiniță)
  3. Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov – cămin
  4. Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – anexă
  5. Casa Corpului Didactic județul Ilfov – cămin

Şcolile trebuie să caute soluţii pentru relocarea elevilor

Ministerul Educației a solicitat conducerilor inspectoratelor școlare ca, împreună cu autoritățile locale, să identifice soluții pentru relocarea preșcolarilor/elevilor care învață în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I și care sunt în uz.

Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanțate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susținute din fonduri europene.

Ministerul Educației, în parteneriat cu Banca Mondială, derulează deja un proiect în valoare de aproape 100 milioane euro. Acesta are drept scop reabilitarea, consolidarea și/sau construirea unor școli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...