vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalBudăi nu mai este printre miniştrii favoriţi ai lui Ciolacu

Budăi nu mai este printre miniştrii favoriţi ai lui Ciolacu

Pesediştii l-au apărat pe Budăi în scandalul de hărţuire, dar e clar că botoşăneanul nu va mai avea loc într-un nou guvern.

Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a luat apărarea ministrului botoşănean al Muncii Marius Budăi în scandalul în care acesta era acuzat de hărţuirea unor colege, dar cu toate acestea realizează că imaginea ministrului s-a şifonat rău, atât în urma acestor acuze cât şi a faptului că a ratat reformarea pensiilor speciale. Budăi a fost vizat şi de o moţiune din cauza eşecului care riscă să ne lase fără banii din PNRR, dar a fost salvat în Parlament de maşina de vot a coaliţiei.

Recent, Marcel Ciolacu a vorbit la TV despre condiţiile în care se va face rotativa guvernamentală şi care sunt miniştrii lui favoriţi din actualul cabinet.

Se vede premier

Președintele PSD a spus în emisiune la România TV că rotativa guvernamentală va avea loc într-un interval convenit cu premierul Ciucă, respingând ipoteza ca președintele României Klaus Iohannis ar putea să refuze nominalizarea sa ca premier.

„Sunt convins că și domnul președinte Iohannis este la curent cu acordul nostru de coaliție, și am pretenția că știe și cum mă cheamă – chiar și de pe vremea când eram cel care voia să vândă Ardealul (sugestie legată de vechile acuzații ale președintelui Iohannis la adresa PSD). (…) Nu cred că dl Iohannis va nominaliza pe altcineva. Pentru el, pentru noi și pentru România importantă este stabilitatea și cred că într-un an și jumătate am dovedit că putem avea stabilitate. Suntem în faţa unei coaliții care a adus o stabilitate, trebuie sa respectăm un acord politic”, a spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat că este exclus ca premierul liberal Nicolae Ciucă să nu își anunțe demisia, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla chiar în ziua de 25 mai.

„Nu îmi place nici mie să rămânem într-un cerc îngust și strict referitor la această zi de 25, dar rotația va avea loc. Primul ministru își va da demisia la momentul pe care-l convenim împreună, iar până atunci vom avea totul pregătit. Și nu va fi o schimbare cu scandal în interiorul coaliției. Lucrurile vor fi mai ușoare și mai simple decât ne închipuim acum. Important este să avem programul de guvernare stabilit și lista cu noii miniștri”, a comentat Ciolacu.

Tot guvernul va fi demis

Liderul PSD a punctat că în momentul în care actualul premier își anunță demisia, tot guvernul va fi demis. O parte dintre actualii miniștri vor fi păstrați însă și în noul guvern. Ciolacu i-a menționat în mod expres pe actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD) și pe ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș (PNL).

„E normal ca la rotativă să îmi doresc și eu un guvern de performanță, cu oameni care au confirmat. Cei care n-au confirmat, vom găsi soluție în interiorul fiecărui partid (…) Nu pot să nu zic că-s performanți un ministru ca Boloș, care știu ce a găsit la Ministerul Fondurilor Europene, sau un ministru ca Grindeanu, care are cea mai mare execuție bugetară din toată istoria ministerului Transporturilor. O să vedeți, e foarte posibil ca până în 2024, bănățeanul Grindeanu să facă Autostrada Moldovei, care a tot fost promisă în ultimii 20 de ani ”, a spus Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus în cazul lui Grindeanu că-l susține în absolut tot ceea ce face, inclusiv în privința demersurilor care s-au făcut în privința scandalului cu ucrainenii pe tema dragării Canalului Bâstroe.

„Sorin Grindeanu a procedat corect și îl susțin în totalitate în demersul său. Nu punem în balanță faptul că România a ajutat Ucraină, că ajută și o va ajuta în continuare, dar problema Bâstroe a devenit una internațională iar acum s-a intrat într-o normalitate, pe cale diplomatică, inclusiv cu sprijinul Comisiei Europene”, a spus Ciolacu.

Problemele lui Budăi

Marius Budăi a fost acuzat de „Libertatea” că ar fi încercat să abordeze femei noaptea, după ce ar fi consumat alcool la evenimentele importante ale partidului. Surse din PSD au declarat pentru cotidianul național că ministrul muncii ar fi sunat-o pe o deputată la un hotel din Olimp, în august 2022. Apoi, la finalul lunii ianuarie, la un hotel din Sinaia, Budăi ar fi provocat un episod asemănător. Inițial, Budăi a refuzat să comenteze aceste informații, iar după aproape două săptămâni a susținut că „este neadevărat și fals”, că „l-a afectat ce s-a scris” și că „nu există să nu respecte femeile”.

Ulterior, la începutul acestei săptămâni, Marius Budăi a fost vizat de o moţiune simplă depusă împotriva sa, dar care a fost respinsă marţi în Camera Deputaților, după dezbaterile de luni care au durat ore în şir şi în care Budăi a fost pus la zid că apără pensiile speciale şi se comportă grosolan cu femeile. S-au înregistrat 86 voturi pentru, 177 contra, două abţineri şi patru deputaţi nu au votat.

Deputaţii USR şi Forţei Dreptei au afirmat, în moţiunea simplă, că sunt „prea multe dovezi privind incompetenţa şi nepăsarea de care dă dovadă” ministrul Budăi, susţinând că acesta „a clădit” un „scut în jurul specialilor şi al pensiilor speciale” şi „a pus în pericol, de dragul unor pensii nesimţite, miliardele pe care ar urma să le primească ţara pentru dezvoltare”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...