vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNaționalBudăi creează o nouă diversiune pentru a apăra pensiile speciale

Budăi creează o nouă diversiune pentru a apăra pensiile speciale

{"1":"0","2":"1","3":"0"}

Ministrul botoşănean al Muncii spune că aşteaptă propunerile altor ministere pentru pensiile speciale şi nimic despre cum vede el rezolvarea problemei.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat ieri că toţi miniştrii de linie au termen până miercuri, la ora 12.00, să depună în scris amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale.

„Săptămâna trecută a avut loc prima şedinţă a grupului de lucru referitor la respectarea jalonului din PNRR cu privire la reforma pensiilor speciale. Acolo s-a decis şi un calendar al grupului de lucru, ţinând cont de faptul că noi, PSD, ne dorim urgentarea depunerii şi a Cererii numărul 3 dar şi de termenul de 31 martie, termen la care adoptarea tacită în Senat urmează să se întâmple. A reieşit necesitatea ca toţi miniştrii de linie să vină, în scris, cu amendamentele care au reieşit atât din raportul final al Băncii Mondiale, dar şi din discuţiile cu Comisia Europeană”, a precizat Budăi, ieri, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că „este momentul” ca ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, să meargă la Comisia Europeană cu acele amendamente care vor fi agreate în coaliţie, pe legea pensiilor speciale. „Mă pun la dispoziţia dumnealui să îl însoţesc, să mergem la Comisia Europenă”, a spus Budăi.

Declarativ, lucrurile par să se mişte, însă în realitate Budăi şi guvernanţii nu ştiu ce să facă pentru a apăra pensiile speciale şi a inventa chiar noi categorii de „speciali”.

UE cere una, Budăi răspunde alta

În principiu, UE impune eliminarea inechităţilor la pensii, plata acestora în funcţie de contributivitate şi reformarea pensiilor speciale pentru a debloca României o nouă tranşă de aproape 3 miliarde de euro prin PNRR, dar Budăi nu vorbeşte nimic concret despre aceste aspecte, ci abate mai nou atenţia spre vârsta de pensionare.

Acesta susţine acum că PSD „sub nicio formă” nu susține majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. „Susțin și susținem împreună – PSD – că întâi trebuie să ne ocupăm de speranța de viață a românilor, mai ales de speranța de viață sănătoasă”, a declarat Budăi.

Ministerul Apărării vrea noi „speciali”

Între timp, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a pus în dezbatere publică un proiect de lege care ar duce la apariția unei noi categorii de pensionari speciali: angajații civili din instituțiile militare, care se vor putea pensiona anticipat.

Proiectul e pus în dezbatere publică exact în momentul în care coaliția de guvernare trebuie să demareze în Parlament discuțiile despre reforma pensiilor speciale, asumată de România prin PNRR.

Ministerul Apărării Naționale arată că proiectul de lege a fost elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ceea ce înseamnă Armata, Poliția, Jandarmeria și serviciile secrete.

Proiectul de lege ar modifica articolele 29 și 30 din Legea nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adăugând la categoriile de angajați încadrați în „condiții deosebite de muncă”.

Ministerul Apărării arată că proiectul vizează „crearea dreptului personalului civil care își desfășoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale, prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, potrivit prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv polițiștilor”.

Reamintim că deficitul bugetului de pensii din România crește constant în fiecare an, creând o presiune majoră pe bugetul general. De asemenea, bugetele alocate ministerelor și serviciilor secrete care au propriile case de pensii cresc și ele constant pentru a acoperi majorările de pensii din domeniu.

Ministerul Apărării Naționale este condus de Angel Tîlvăr (PSD), iar premier este generalul în rezervă Nicolae Ciucă.

Ministrul Marius Budăi nu pomeneşte nimic despre aceste noi categorii de „speciali”, dar inventează tot timpul motive pentru a induce ideea că el ar vrea să facă mai multe pensionari, dar nu îl lasă UE şi prevederile trecute în PNRR.

Banca Mondială ne arată şi cum se pot îndrepta lucrurile

Banca Mondială a propus patru scenarii în ce priveşte pensiile de serviciu din sectorul civil, şi anume eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea, îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu, un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem, sau opţiunea reformării pensiilor speciale pentru toţi.

Potrivit Raportului de analiză, aceste scenarii nu se referă la indemnizaţiile parlamentarilor şi primarilor.

Documentul BM prevede şi o serie de recomandări: alinierea principiilor de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu.

De reformă depind banii din PNRR

Reforma pensiilor speciale sau de serviciu, inclusiv cele militare, este inclusă în PNRR, iar a treia tranșă de bani europeni depinde de soluționarea acesteia.

Momentan, Comisia Europeană amână livrarea tranșei a doua de bani din PNRR. Este vorba despre 3 miliarde de euro.

La momentul publicării scenariilor propuse de Banca Mondială, în februarie, Budăi declara că „încă analizează”. „Pașii următori sunt ca acest raport să fie analizat și dezbătut cu celelalte ministere de linie, pentru că nu Ministerul Muncii se ocupă de reforma pensiilor militare sau de reforma pensiilor în Justiție sau în diplomație. Le voi solicita acestor ministere, în continuare, atenție mărită, voi solicita coaliției politice care susține acest guvern ca toți miniștrii de resort să vină cu un aport aici, pentru că sunt coinițiatori la această lege (legea privind reforma pensiilor speciale, n.r.)”, a declarat ministrul Muncii.

Întrebat dacă legea privind reforma pensiilor speciale poate deveni o realitate anul acesta, Marius Budăi a răspuns: „Evident, evident că trebuie să facem acest lucru, evident că eu, personal, nu îmi doresc să o întindem foarte mult”.

Contre cu cei din PNL

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a declarat că cel care este responsabil, conform PNRR, de elaborarea finală a legii pensiilor speciale este Ministerul Muncii şi că se aşteaptă ca ministrul Marius Budăi să facă în timp accelerat discuţiile cu toţi miniştrii de resort. Ea a mai spus că, în opinia liberalilor, nu se pune problema să îi catalogăm drept pensionari speciali pe militari, relatează News.ro.

„Pensiile speciale sunt o prioritate nu de ieri, de azi. Şi ministrul Muncii, şi noi, ca parlamentari şi Guvernul în integralitatea sa avem ca prioritate zero rezolvarea acestui punct, înainte de a exista PNRR. Ştiţi că pensiile speciale sunt o prioritate a acestui Parlament de foarte mult timp. Au existat două proiecte de lege adoptate de Parlament, respinse la Curtea Constituţională şi se va ţine cont de această jurisprudenţă, acum, în elaborarea proiectului de lege”, a spus Alina Gorghiu.

Ce nu spune Budăi: PNRR ne lasă şi să creştem pensiile

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a precizat că premierul Nicolae Ciucă sau Marius Budăi nu au realizat niciodată nimic când a fost cazul să prezinte la Bruxelles problema pensiilor şi cum văd ei reformarea sistemului.

Astfel, referitor la indicatorul de 9,4% din PIB din reforma pensiilor din PNRR, de care coaliţia insistă de mult să scape pe motiv că ar fi foarte limitat când vine vorba de creşterea pensiilor, Ghinea a precizat că este cel mai puţin constrângător, iar astfel pensiile ar putea creşte imediat cu 27%, în timp ce coaliţia de guvernare s-a certat luni la rând pentru a putea stabili dacă pensiile pot fi majorate cu 10% sau 15%.

Pentru creşterea pensiilor cu aproape 27%, este nevoie însă de reformarea pensiilor speciale şi eliminarea inechităţilor din sistem, lucruri despre care Budăi şi guvernul nu mai vor să vorbească.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...