marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalPensiile speciale, cel mai scump eşec al coaliţiei

Pensiile speciale, cel mai scump eşec al coaliţiei

În ultimele zile, liderii coaliţiei pregătesc românii pentru renunţarea la reformarea pensiilor speciale, un eşec care ne costă miliarde de euro.

Blocajul în coaliție pe tema reformei pensiilor speciale continuă, şi ar putea costa România 3,1 miliarde de lei din PNRR, după ce recomandările Comisiei Europene privind modul în care s-ar calcula pensiile militarilor și magistraților au aruncat în aer sistemul „specialilor”, iar PSD și PNL își pasează responsabilitatea și nu își asumă o decizie. Ministrul responsabil de PNRR, Marcel Boloș, a sugerat miercuri chiar varianta renunțării la reforma pensiilor speciale.

Ciolacu: „Ciucă era la MApN, Bode era la MAI”

Marcel Ciolacu a declarat ieri, întrebat la Parlament despre reforma pensiilor speciale, că „România nu va pierde niciun euro” din PNRR, după o serie de declarații din ultimele zile în care atât acesta cât și ministrul Fondurilor Europene au dat de înțeles că ar putea renunța la reforma pensiilor speciale. Ciolacu dă vina pe fostul guvern, inclusiv pe ministrul Apărării de la momentul respectiv, Nicolae Ciucă, pentru obiectivele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență privind jalonul care prevede reforma pensiilor speciale.

„Am înțeles că acum nimeni nu mai dă nicio explicație cu ce au trecut în PNRR. În continuare cred că e datoria mea să vin să explic. Nu suntem întârziați, nici cu termenul depășit. Eu știu că avem un PNRR care a fost ținut ascuns, semnat de anumiți miniștri și trimis la Bruxelles. Există acolo jalonul cu pensiile speciale. A fost un guvern al României care secret și-a asumat anumite jaloane. Cred că Ministerul Apărării, cred că domnul prim-ministru Ciucă era ministrul Apărării, ministrul de Interne era domnul Bode, ministrul Justiției era domnul Stelian Ion, la ministerul Muncii era doamna de la PNL. Am înțeles că acum nimeni nu mai dă nicio explicație ce au trecut în PNRR. Eu consider că e de datoria mea să vin și să explic. Ne trebuie o abordare corectă să îndeplinim jalonul și nu se pierde niciun euro. Nu suntem nici întârziați, nici cu jalonul neîmplinit”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta spune că până acum abordarea în privința pensiilor speciale a fost „una electorală”. „Nimeni nu a avut o abordare corectă, să rezolve pensiile speciale. Reforma pensiilor speciale este prevăzută în cererea 3 de plată. Noi ne aflăm în perioada în care se fac aceste reforme, se trec aceste jaloane prin plen sau Parlament, să fie înaintate Comisiei și să fie modificate dacă e nevoie. A fost cazul și la cererea 2 cu avertizorul de integritate. Am depășit cererea 2 și intră cererea numărul 3. Este cea mai consistentă, conține cele mai multe reforme, cele mai multe jaloane. Nu se pierde niciun euro”, a explicat Ciolacu.

Se va aplica doar pentru viitor

Președintele PSD spune că legea care se află în Parlament și care va fi modificată se va aplica pentru viitor și a declarat din nou că „Armata nu are pensii speciale”. „Există un raport al Băncii Mondiale foarte corect. Când gândești o reformă trebuie să ții cont de realitățile care există. Eu am spus și spun în continuare, Armata nu are pensii speciale. 22 de state ale UE au lege specială pentru pensiile militarilor. Legea este pentru viitor. Nicio lege din lume nu se dă pentru trecut. În cazul în care s-au făcut abuzuri, că nu poți să lucrezi o zi să fii magistrat și să ieși la pensie cu sute de milioane. Aici negociază miniștrii abordarea corectă pentru viitor”, a mai spus Ciolacu.

Boloş nu exclude renunţarea la reformă

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat ieri, după o vizită de lucru în Prahova, că România nu are un sistem distorsionat de pensii speciale faţă de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, el punctând şi că dacă se ajunge la o reformă „dură”, există „riscul de depopulare” a unor „sisteme de importanţă strategică pentru România”, relatează Agerpres.

„Jalonul pe care îl avem de dus la bun sfârşit toată lumea îl cunoaşte şi mai ales criteriile dure pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Avem criteriul de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Ce înseamnă criteriul de contributivitate? Că dacă în sistemul de pensii general avem o rată de înlocuire a veniturilor de 43,5%, atunci Comisia solicită explicaţii şi fundamentări suplimentare, de ce avem rate de înlocuire, procente aplicate la baza de calcul pentru pensiile sociale diferite, respectiv avem aceste procente până în 85% şi de aceea Comisia solicită aceste informaţii suplimentare. În sistemele europene studiate pentru pensii speciale, ratele de înlocuire ajung şi acolo până în 80%, deci nu suntem cu un sistem distorsionat faţă de ceea ce se întâmplă în UE şi aici trebuie asumată această decizie, dacă se ajunge la această reformă a pensiilor speciale dură, cu măsuri acestea dure pe care le-am menţionat privind riscul de depopulare”, a declarat ministrul Boloş.

El a explicat că riscul de depopulare ar privi sisteme de importanţă strategică pentru România.

„Noi discutăm astăzi de sistemele de apărare naţională, ordine publică, Ministerul Public, deci sunt sisteme publice de importanţă strategică pentru România şi judecata unei astfel de decizii trebuie să fie în ansamblul său, cu asumarea acestui risc”, a mai spus ministrul Marcel Boloş.

Iohannis se eschivează

Cum se vede de la Cotroceni varianta renunțării la cele peste 3 miliarde de euro din PNRR pentru salvarea pensiilor speciale? Întrebat concret despre asta, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns tranșant. „Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20 de ani ei să îşi primească pensia. Asta înseamnă să fie sistemul sustenabil şi scopul reformei acesta este – pentru a crea un sistem corect, echitabil, sustenabil. Şi exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort şi coaliţia. Trebuie să ne amintim care e fondul discuţiei şi fondul discuţiei este că pensionarii au dreptul la pensia lor, una din care pot trăi, echitabilă şi care e garantată a la long”, a explicat Klaus Iohannis.

Ciucă îşi apără pensia

Premierul Nicolae Ciucă a declarat ieri, la Chişinău, despre reforma pensiilor speciale, că pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt ocupaţionale, aşa este în toate ţările UE şi NATO. „Nu cred că este oportun absolut deloc, pentru niciun partid politic să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment”, a precizat şeful Executivului, arătând că oamenii din sistemul de apărare, indiferent în care minister îşi desfăşoară activitatea, trebuie să aibă încredere, perspectivă şi credibilitate pentru a-şi desfăşura activitatea cu profesionalism.

Ciucă este beneficiar de pensie specială, având lunar peste 18.000 de lei.

Drulă: „La Bruxelles, nimeni nu înţelege de ce menţin pensiile speciale”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, acuză PSD şi PNL că menţin pensiile speciale „cu preţul pierderii” miliardelor de euro din PNRR. Drulă se află zilele acestea la Bruxelles pentru o serie de întâlniri cu oficiali ai UE. El a discutat cu comisarul pentru Coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, despre situaţia absorbţiei fondurilor europene în România şi urmează să aibă o întrevedere cu comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders.

„La Bruxelles, nimeni nu înţelege de ce Guvernul PSD-PNL vrea să facă rău României şi să menţină pensiile speciale şi, în acelaşi timp, să piardă bani gratis, miliarde de euro care ar trebui să ne vină prin PNRR. Ciucă are o pensie specială de 18.000 de lei. Ciolacu i-o protejează. Zilele acestea, vedem ipocrizia şi răutatea unei guvernări care pune specialii pe primul loc şi e gata să sacrifice viitorul românilor, şcolile, spitalele, autostrăzile pe care trebuie să le facem prin PNRR, doar pentru a-şi păstra privilegiile”, a declarat Drulă.

Potrivit acestuia, USR este „singurul” partid care se opune pensiilor speciale şi este cel care a trecut eliminarea acestora în PNRR.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...