luni, iunie 5, 2023
AcasăNaționalNora ministrului Daea, dansatoare profesionistă, angajată la APIA, unde soacra este șefa de...

Nora ministrului Daea, dansatoare profesionistă, angajată la APIA, unde soacra este șefa de la Resurse Umane

Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, unul dintre cei mai populari membri ai Guvernului, îi are subordonați la instituții din coordonarea ministerului pe care îl conduce pe mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția.

Potrivit G4Media, cel mai recent, a intrat în acest ”club” nora ministrului, Antonia Luchian (32 de ani), angajată în 2020 drept consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Anterior, aceasta lucra la propria firmă de ”cursuri de dans” și ”dansatori evenimente”.

La momentul angajării, Daea nu era ministru, dar șefă la Resurse Umane în cadrul Agenției de Plăți era soția sa, soacra Antoniei. În precedentul mandat de ministru al lui Daea, din perioada 2017-2019, s-au angajat în două instituții subordonate Ministerului Agriculturii fiica sa – la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – și ginerele său – la Agenția Națională pentru Zootehnie.

Soţia lui Daea, colegă cu nora la APIA

Potrivit sursei citate, deschizătoare de drumuri a fost, însă, actuala soție a lui Daea, Camelia Luchian, angajată, inițial, drept vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și, apoi, director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde, în prezent, este colegă cu nora sa.

Antonia Luchian susţine că soacra sa nu a avut nici un amestec în angajarea sa.

Anul trecut, numele lui Petre Daea și al Cameliei Luchian au apărut în cadrul unei anchete penale legată de trucarea unor concursuri de angajare în Ministerul Agriculturii.

Potrivit G4Media, cea mai veche declarație de avere disponibilă arată faptul că Antonia Luchian s-a angajat consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în noiembrie 2020. În document se menționează că, în anul fiscal anterior, femeia avusese drept singur venit suma de 4.000 de lei, dividende de la societatea Rigadonne SRL în care deținea 50% din părțile sociale. Site-ul și contul de Facebook al firmei conțin mai multe fotografii în care Antonia și partenerul din firmă sunt implicați în ceea ce se prezintă drept obiectele de activitate ale societății: spectacole de dans, flashmobs, dansatori evenimente, cursuri Dansul Mirilor, cursuri dans corporate, organizare evenimente, producție video.

Salariu de mii de lei

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Biroul de Presă al APIA a transmis că angajarea a avut loc prin concurs la care a fost depus un singur dosar de înscriere și că, din situația prezentată de G4Media.ro soacră-director Resurse Umane-noră angajată, ”nu reiese existența unui conflict de interese”.

Ministrul Petre Daea a răspuns apelului G4Media.ro și a spus că nu poate vorbi, iar ulterior nu a mai putut fi contactat nici telefonic, nici prin mesaje.

Antonia Luchian a încasat de la APIA, în 2021, circa 6.000 de lei lunar net, iar soțul ei, circa 3.500 de lei în calitate de chirurg la Spitalul Foișor, în conturile familiei mai intrând dividende de circa 20.000 de lei de la firma de dansuri.

Ginerele lui Daea lucrează la Agenţia Naţională pentru Zootehnie

Angajarea Antoniei Luchian în cadrul APIA a avut loc la doi ani după ce cumnatul ei, Valentin Budașcu, soțul fiicei lui Daea, a câștigat în mod suspect un concurs de angajare în cadrul Agenției Naționale pentru Zootehnie, instituție coordonată de Ministerul Agriculturii, condus la acel moment de socrul său.

La proba scrisă, Flavius Paul Voicu, contracandidatul lui Budașcu, a luat notă mai mare decât acesta, 62,66 puncte față de 55,33 – dar ierarhia a fost răsturnată la interviu, ginerele lui Daea luând 85 de puncte, față de 64. „Interviul a fost crunt. Mi-a pus niște întrebări execrabile, foarte abstracte, despre niște cifre, în condițiile în care acestea erau aferente probei scrise, la interviu trebuind să fie o discuție despre atitudinea, evoluția candidatului“,declara Voicu în articol.

Fiica lui Daea lucrează la AFIR

În 2017, și fiica lui Daea, Dana Florentina, a devenit angajată, ca referent, la o instituție subordonată ministerului pe care îl conducea tatăl său: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Anterior, cu două luni înainte de a termina Facultatea de Inginerie Economică de la Universitatea de Științe Agronomice București, ea ajunsese la AFIR pe un post temporar.

După ce a terminat facultatea, AFIR a scos la concurs un post de referent la Biroul de presă, cu contract pe perioadă nedeterminată, concursul fiind câștigat de Dana Florentina. La puțin timp după angajare, în spațiul public a produs rumoare dezvăluirea faptului că femeia a trimis un e-mail colegilor din AFIR cu următorul conținut: „Hey people, Sâmbătă plec în Vamă cine vrea să ajute cu 10 lei pentru drum să vină la Biroul de Presă. Relaxarea face munca mai ușoară. Mulțumesc, Dana”.

Conducerea AFIR a transmis, apoi, că femeia a fost avertizată verbal pentru acest mesaj. Cele mai recente declarații de avere arată că, în anul fiscal 2021, Valentin a avut un venit lunar net de 5.000 de lei pe lună, iar Dana Florentina – de 6.000 de lei net pe lună.

Ei dețin o casă în Tunari-Ilfov, imobil cumpărat în anul în care s-au căsătorit, un VW Toaureg fabricat în 2013 și au datorii de 70.000 de lei la o bancă.

Instituţii implicate în angajări suspecte

Și soția lui Petre Daea lucrează la APIA, încă din 2010, după ce, pentru o scurtă perioadă, fusese vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Piscicultură și Acvacultură, și această instituție aflându-se în subordinea Ministerului Agriculturii. Într-un articol publicat în 2018 de presa locală din Vaslui  se scria că Daea și Luchian s-au cunoscut în 2001, la acel moment el fiind secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

În ultimii ani, atât Ministerul Agriculturii, cât și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură s-au confruntat cu mai multe dosare de corupție demarate de procurori din cauza trucării unor concursuri de angajare. În unul dintre aceste dosare a fost trimis în judecată însuși ministrul Agriculturii din perioada noiembrie 2021-iunie 2022, Adrian Ionuț Chesnoiu.

În cadrul acestei anchete, a fost audiat și Petre Daea, motivul fiind că Mihai Corobea, una din cele patru persoane căreia fostul ministru Chesnoiu le-ar fi dat subiectele pentru concursul de angajare, ar fi fost ”pila” lui ”nea Petrică” – actualul ministru al Agriculturii Petre Daea.

Informația apărea în referatul DNA  trimis la Parlament pentru ridicarea imunității lui Chesnoiu, document consultat de G4media.ro în iulie 2022.

De asemenea, documentul mai arăta că, în telefonul ”pilei”, procurorii au găsit la percheziţia informatică un contact notat: „Nasa Cami Luchi”, despre care procurorii spuneau că este soția lui Petre Daea, Camelia Luchian. În fața procurorilor DNA, audiat ca martor, Daea a declarat că nu a intervenit la Chesnoiu pentru angajarea lui Corobea.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.8 ° C
13.6 °
8.3 °
84 %
0.9kmh
43 %
lun
22 °
mar
23 °
mie
21 °
joi
23 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și-au dat seama cam târziu profesorii, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

EDITORIAL

Săptămâna trecută șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a demisionat intempestiv, prevenind o demitere cu scandal. Premierul Ciucă și aliatul său...

EPIGRAMA ZILEI

Când tinerețea e pe ducă Și ne e groază-ntr-adevăr, Nu mai avem părul măciucă Ci doar ... măciuca, păr! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...