spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăNaționalParlamentul a eliminat pensiile speciale ale deputaților și senatorilor

Parlamentul a eliminat pensiile speciale ale deputaților și senatorilor

Deputații și senatorii au adoptat luni, cu 382 voturi pentru și 3 abțineri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Conducerea PNL i-a avertizat pe parlamentarii liberali că vor fi excluși din partid dacă nu vor vota în favoarea proiectului de lege.

Șenatoarea Diana Șoșoacă a încercat să blocheze dezbaterile parlamentare. Aceasta și-a adus un fluier și de la tribuna plenului a fluierat încontinuu blocând astfel dezbaterile generale. ”Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional”, a strigat Diana Şoşoacă în plenul reunit.

Senatoarea a venit în plen cu un fluier, pe care l-a folosit pe tot parcursul dezbaterilor şi a plenului. Ulterior, aceasta a folosit şi un clopoţel pentru a-l întrerupe pe preşedintele de şedinţă, social-democratul Alfred Simonis.  ”La balamuc”, a comentat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis. ”Lăsaţi circul în sală, nu ne intimidaţi”, a mai spus el.

”Vă invit pe toţii la zoo, să mergem cu toţii după o astfel de şedinţă. Declar şedinţa închisă”, a spus Simonis.

”Arătăm că avem voinţa şi determinarea să eliminăm pensiile speciale”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat luni, în plenul reunit al celor două Camere că votul are o semnificaţie aparte pentru întreaga clasă politică, şi anume că începe reforma pensiilor speciale cu ei înşişi. ”Arătăm că avem voinţa şi determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face acelaşi lucru cu alte categorii de pensii speciale”, a mai spus Ciucă.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat astăzi după şedinţa conducerii partidului că parlamentarii PNL care nu votează legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor vor fi daţi afară din partid. ”Sunt convins că veţi întreba ce se întâmplă cu parlamentarii care nu votează legea pensiilor parlamentarilor. Am luat decizia ca cei care nu votează să fie excluşi din partid”, a anunţat preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, după şedinţa conducerii PNL.

„E nevoie de măsuri legislative care să şteargă inechităţile din sistem”

Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

„Dorim o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să şteargă inechităţile din sistem, eliminarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”, se arată în Expunerea de motive a proiectului legislativ.

Iniţiatorii consideră că „parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate”.

Potrivit acestui document, la nivelul anului 2022, după data de 10 iunie (odată cu aplicarea Deciziei CCR, nr. 261/2022) au fost achitate un număr de 583 de indemnizaţii, cu o valoare totală de 19.370.146,80 lei.

„Menţinerea în plată a acestor indemnizaţii ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra ţării noastre în ultimii ani”, mai arată iniţiatorii.
Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a emis raport în vederea adoptării proiectului, cu 7 voturi „pentru” şi o abţinere.
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.3 °
89 %
3.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...