spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăNaționalȘeful NATO, despre rămășițele dronei găsite în Ceatalchioi: Nu avem nicio informație...

Șeful NATO, despre rămășițele dronei găsite în Ceatalchioi: Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei

NATO nu are niciun indiciu că fragmentele de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenționat lansat de Moscova împotriva țării noastre, a declarat joi șeful alianței, Jens Stoltenberg, informează Reuters. „Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatul anchetei în curs”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața parlamentarilor europeni.

Stoltenberg a subliniat riscurile pe care le reprezintă atacurile aeriene rusești în apropierea teritoriului alianței. „Acestea demonstrează riscurile de incidente și accidente”, a spus el. „Indiferent de acest rezultat (al anchetei), ceea ce am văzut, desigur, sunt multe lupte și, de asemenea, atacuri aeriene în apropierea granițelor NATO”.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat miercuri că bucăți dintr-o dronă rusească folosită în atacul din noaptea de duminică spre luni au căzut pe teritoriul țării noastre, potrivit Antena 3 CNN. Rămășițele au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi, la două zile după ce Ucraina a susținut că o drone ruseșit au detonat pe teritoriul românesc, informații vehement negate de oficialii români.

Ministrul Apărării, găsit de jurnaliști căutând rămășițele dronei

O echipă Antena 3 CNN a mers în comuna tulceană Ceatalchioi pentru un reportaj, unde a dat peste ministrul Apărării și echipa armatei, astfel ajungând să vorbească în exclusivitate despre drona care ar fi căzut pe teritoriul românesc. Până atunci, toate informațiile din partea autoritățile române au fost că nu există nicio urmă de echipament căzut în urma atacului rusesc.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România.

Cu toate acestea analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, au spus marți seară că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii români le-au negat vehement până în momentul în care Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu jurnaliștii Antena 3 CNN în zona în care au fost găsite fragmente ce par a fi dintr-o dronă.

Ulterior, Ministerul Apărării din România a confirmat, oficial, miercuri după-amiază că în seara de marți a identificat în apropierea satului Plauru, peste Dunăre de portul ucrainean Izmail, „elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă”, dar că specialiștii MApN care au ridicat probele vor face „expertize tehnice” care să permită stabilirea provenienței acestora, în contextul în care Ucraina a anunțat încă de luni că o dronă rusească s-a prăbușit și explodat pe teritoriul României.

Preşedintele anunţase că nu a căzut nici o dronă

Ministrul Apărării a recunoscut că el este cel care l-a informat marți pe președintele Klaus Iohannis că nu s-au găsit resturi de drone rusești la noi în țară. Declarația lui Angel Tîlvăr vine în contextul în care Klaus Iohannis a anunțat public marți că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România”, potrivit Antena 3.

Întrebat despre responsabilitatea de la vârful Ministerului Apărării, în condițiile în care statul român a negat timp de două zile că o dronă ar fi căzut în România, președintele Klaus Iohannis a susținut că „toată comunicarea a fost făcută cu bună-credință și în baza dovezilor avute”.

El a făcut aceste declarații în conferința de presă comună cu președinții Polonei, Andrzej Duda, Lituaniei, Gitanas Nausėda, şi premierul Croației, Andrej Plenković, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) organizat miercuri la București.

În conferința de presă de la Cotroceni, Klaus Iohannis a fost întrebat cum explică faptul că timp de două zile oficialii statului român – inclusiv el – au negat categoric un incident semnalat de Ucraina încă de luni: căderea unei drone pe teritoriul României.

Iohannis a susținut că „trebuie să înțelegem” că în situație de război lucrurile se schimbă de la o zi la alta și nu a condamnat niciun moment Ministerul Apărării pentru că a negat timp de două zile ceea ce Kievul a insistat că s-a întâmplat.

„În situația în care ne aflăm, în situația de război la granița noastră, trebuie să înțelegem că avem o situație fluidă, cum spun experții. Deci astăzi, avem altă situație decât ieri, asta este”, a declarat șeful statului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21.6 °
20.5 °
45 %
4.3kmh
1 %
mar
18 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...