spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăNaționalKlaus Iohannis vizează funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică...

Klaus Iohannis vizează funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și politici de securitate

Președintele Klaus Iohannis vizează numirea în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și politici europene în viitoarea Comisie Europeană care se va forma după alegerile europarlamenare din vara anului viitor, au declarat pentru G4Media.ro multiple surse politice europene.

Potrivit acestora, dorința președintelui a fost deja comunicată liderilor coaliției. După alegerile europarlamentare programate în iunie 2024, numirile în viitoarea Comisie se vor face în funcție de ponderea politică a marilor grupuri politice: populari (PPE), socialiști (PES) și liberali (Renew Europe).

Totuși, dacă se va ajunge aici, președintele Klaus Iohannis va avea nevoie de susținerea premierului Ciolacu. Numirea în Comisie se face tehnic de către Guvern, după ce în prealabil este negociată în Consiliu European și între marile grupuri politice. Președintele Iohannis își încheie oficial mandatul în decembrie 2024. Procedurile pentru formarea viitoarei Comisii Europene s-ar putea prelungi până în toamna anului viitor.

Potrivit unor surse liberale, organizarea Congresului PPE la București înaintea alegerilor europarlamentare ar avea legătură tot cu dorința lui Klaus Iohannis de deveni Înalt Reprezentant UE pentru politică externă. Președintele Iohannis ar spera să fie anunțat în tandem cu viitorul candidat la președinția Comisiei Europene.

Klaus Iohannis a luat în calcul până acum mai multe funcții importante la Bruxelles, între care președinte al Consiliului European (care reunește șefii de stat și de guvern din UE, unde se adoptă deciziile politice)  și secretar general NATO.

Cine a ocupat funcția de Înalt reprezentant al UE

Josep Borrell (în funcție din 2019) – partidul de stânga din Spania. A fost președintele Parlamentului European (2004 – 2007). A fost ministru de Externe și ministru al Lucrărilor Publice în Spania. Federica Mogherini (în perioada 2014-2019) – partidul de stânga din Italia. A fost ministru de Externe în Italia și deputată.

Catherine Ashton (2009 – 2014) – partidul de stânga din Marea Britanie. Anterior a fost comisar european pentru Comerț și șefa Camerei Lorzilor.

Postul a fost introdus prin Tratatul de la Amsterdam. Tratatul prevedea că secretarul general al Consiliului Uniunii Europene ar trebui să aibă „funcția de Înalt Reprezentant pentru politica externă și de securitate comună”. Astfel, Javier Solana (Spania) a devenit primul Înalt Reprezentant permanent. Inițial, postul a avut un domeniu de aplicare mult mai limitat decât cel actual, creat în 2009 prin Tratatul de la Lisabona.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14 ° C
14.6 °
13.8 °
54 %
2.2kmh
85 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...