sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăNaționalEurofrauda româno-bulgară. Sute de milioane de euro din taxe dispar cu ajutorul...

Eurofrauda româno-bulgară. Sute de milioane de euro din taxe dispar cu ajutorul companiilor bulgărești

Eurofrauda româno-bulgară. Statul crește taxele pentru cetățeni în timp ce pierde anual miliarde de euro din evaziune fiscală. Banii sunt furați printr-un sistem operat de rețele de consultanți bulgari și oameni de afaceri români.
O investigație transfrontalieră realizată de Context.ro alături de jurnaliștii bulgari de la BIRD.bg vă prezintă beneficiarii acestor fraude.
În prima parte a investigației, Context.ro explică ce este TVA și cum se fraudează. România a pierdut în 2021 șapte miliarde de euro din cauza fraudelor la taxa pe valoarea adăugată, cunoscută mai simplu drept TVA. Din acești bani, statul putea să finanțeze construcția a zeci de spitale, dar n-a făcut-o pentru că banii au dispărut în buzunarele unor evazioniști.

Rețele folosite de aceștia pentru a frauda statul au la bază firme fantomă sau companii străine pe care le controlează de la distanță. Între timp, dosarele penale pe spălare de bani sunt puține, iar condamnările rare.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

În acest moment, taxa pe valoarea adăugată este de 19 procente (cu anumite excepții) și statul încasează anual între 12.5 și 18 miliarde de euro.

Asta reprezintă însă doar două treimi din ceea ce ar trebui să ajungă la bugetul statului. Țara noastră este campioană la eludarea acestei taxe, adică pierdem anual peste 6 miliarde de euro. Cele mai recente date Eurostat sunt chiar mai sumbre: în 2021, TVA neîncasat a ajuns la 9 miliarde de euro.

Citește prima parte a investigației Context.ro AICI.

În al doilea episod al investigației, Context.ro prezintă oamenii din spatele „Fabricilor de firme” de la Ruse. În timp ce guvernul României împovărează firmele și cetățenii cu noi taxe, un consultant financiar vinde liber pe internet rețeta fericirii economice. Îi învață pe afaceriștii români cum să fenteze plata taxelor la stat printr-un paradis fiscal care funcționează chiar sub nasul Uniunii Europene.

Nu e construit în Seychelles, Cipru sau Panama, ci la 75 de kilometri de București, în localitatea bulgărească Ruse. Alături de alți „experți”, consultantul a înființat sute de firme, iar o investigație Context.ro arată că unele au fost utilizate în fraude de proporții, în special cu TVA.

Milioane de euro care puteau fi folosiți pentru școli sau spitale nu au mai ajuns în bugetul public din cauza sistemului clădit de consultanții de lângă podul prieteniei dintre România și Bulgaria.

Citește al doilea episod al investigației Context.ro AICI.

În a treia parte a seriei „Eurofrauda româno-bulgară”, Context.ro prezintă concluziile acestei investigații transfrontaliere. După ce au parcurs zeci de mii de pagini de documente, au vorbit cu experți și diverse surse, jurnaliștii au creionat un inventar al fraudelor. Au găsit proiecte europene de milioane de euro fraudate de rețeaua româno-bulgară.

Citește a treia parte a seriei “Eurofrauda româno-bulgară” AICI.
Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...