sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăNaționalRomânia inegală: Lucruri la care stăm foarte bine în Europa și la...

România inegală: Lucruri la care stăm foarte bine în Europa și la care suntem codașii ei

România stă bine în UE la multe capitole. Spre exemplu, avem rate bune de creștere economică (chiar dacă în scădere și însoțite de o inflație printre cele mai mari din UE). De asemenea, avem o viteză a Internetului care ne plasează în topul mondial, potrivit HotNews.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

România stă bine în UE la următoarele capitole:

1. Volumul producţiei de autoturisme: România e pe locul şapte în UE, în topul producătorilor de autoturisme de pasageri. Producţia din 2020, cele mai recente date agregate, a fost de aproape 438.000 de automobile în România, mai multe decât în Ungaria (433.000) sau Polonia (221.000). Germania, cel mai mare producător european, produce anual 3,4 milioane de maşini.

2. România s-a situat anul trecut, comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene, pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb boabe şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa.

3. Viteza internetului: României e pe locul 1 în UE. Cu o viteză de descărcare de pe internet broadband de circa 200 mbps, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte acest indicator. Media europeană se află la circa 100 de mpbs, la mai puţin de jumătate faţă de viteza de descărcare din România.

4. Conform datelor furnizate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), analizate de către Wines of Romania, producția de vin în România a atins 4,4 milioane de hectolitri în 2023, înregistrând o creștere de 15% față de anul precedent și cu 4% peste media ultimilor 5 ani. Această performanță consolidează poziția României ca al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa.

5. În 2022, România a fost pe locul cinci în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată cu grâu, după Franţa, Germania, Polonia şi Spania şi pe locul patru la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia.

Capitole la care sub-performăm

Dar avem, din păcate, mult mai multe capitole la care nu excelăm. Astfel, potrivit indicatorului ”Ponderea persoanelor in stare de deprivare materială și socială severă”, România se situează pe primul loc, potrivit sursei citate.

Deprivarea materială și socială severă se referă la persoanele care, din cauza lipsei resurselor financiare, nu-și pot permite 7 din cele 13 componente esențiale pentru un trai decent, cum ar fi:

– capacitatea de a face față cheltuielilor neprevăzute;

– capacitatea de a putea plăti o săptămână de vacanță pe an;

– capacitatea de a achita la timp, fara restane, a chiriei, ipotecii sau a unor facturi la utilitati;

– consumul de carne, peste sau echivalentul vegetarian cel putin o data la doua zile;

– incalzirea corespunzatoare a locuintei;

– accesul la un autoturism pentru uz personal;

– inlocuirea mobilei uzate;

– accesul la internet acasa in scop personal;

– inlocuirea hainelor vechi/ uzate cu altele noi etc.

România rămâne o țară foarte bogată cu uriașe disparități

E drept, alegerile care vor urma la anul reprezintă calea prin care românii aflați în aceste categorii își pot face auzită vocea.

Cert e că România rămâne o țară foarte bogată cu disparități salariale în creștere, cu un șomaj mic și cu un deficit de forță de muncă ce dă mari bătăi de cap angajatorilor

Principalele constatări ale unui sondaj Eurobarometru (care privesc educația, venitul, statutul social și mobilitatea intergenerațională) arată că mai puțin de jumătate dintre români cred că oamenii au șanse egale în viață.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
17 ° C
18.8 °
15.5 °
96 %
2kmh
68 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O fi adevărat că doar ceasul rău şi pisica neagră te aduc aici.

EDITORIAL

Acum ceva timp discutam cu un corporatist care, printre altele, se plângea de programul infernal. Prea multă muncă, prea multe sarcini și prea puțin...

EPIGRAMA ZILEI

Starea lui, cumva ciudată Nu este deloc ingrată Și așa o să rămână Deși mulți ... îl au la mână!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...