miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNaționalAlimentele care îți pot prelungi viața chiar și cu 10 ani

Alimentele care îți pot prelungi viața chiar și cu 10 ani

O echipă internaţională formată din specialişti în sănătate publică, cercetători în domeniul dependenţei, specialişti în sănătate cardiovasculară şi metabolică şi nutriţionişti a descoperit că trecerea de la o dietă occidentală tipică la un regim alimentar mai sănătos ar putea adăuga 10 ani de viaţă pentru o persoană de vârstă mijlocie, informează news.ro.

Într-un studiu, prezentat recent în revista Nature Food, grupul a analizat datele privind dieta persoanelor înscrise în studiul UK Biobank. Cercetări anterioare au arătat că dietele nesănătoase conduc la peste 75.000 de decese premature în fiecare an numai în Marea Britanie.

„Rezultatele au arătat că dietele asociate cu longevitatea conțineau cantități moderate de cereale integrale, fructe, pește și carne albă; o cantitate mare de brânzeturi și produse lactate, legume și nuci; o cantitate relativ mică de ouă, carne roșie și băuturi zaharoase; o cantitate mică de cereale rafinate și carne procesată”, se arată în studiu.

Care sunt cele mai nesănătoase alimente

Astfel, cele mai puțin benefice alimente sunt considerate băuturile zaharoase și carnea procesată, iar cele mai benefice (care sporesc longevitatea) sunt cerealele integrale și nucile. Studiul poate fi citit integral aici.

Echipa de cercetare a accesat date dintr-un studiu pe termen lung implicat în investigarea contribuţiilor predispoziţiei genetice versus expunerea la mediu în ceea ce priveşte dezvoltarea bolilor la oameni. Acesta se desfăşoară din 2006 şi implică colectarea unor cantităţi masive de date de la o jumătate de milion de voluntari din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani.

Planul este de a urmări starea de sănătate a celor înscrişi timp de cel puţin 30 de ani. Pentru acest nou studiu, cercetătorii au analizat în mod special obiceiurile alimentare ale tuturor voluntarilor din baza de date. Pentru a afla mai multe despre impactul comportamentului alimentar asupra speranţei de viaţă, aceştia au grupat persoanele în funcţie de modelele alimentare, observând cum acestea s-au schimbat de-a lungul anilor. Comparând rezultatele persoanelor care au trecut de la modele alimentare nesănătoase la cele sănătoase cu cele ale persoanelor care nu au făcut aceste schimbări, oamenii de ştiinţă au descoperit că o trecere la o alimentaţie mai sănătoasă ar putea adăuga ani la speranţa de viaţă. Ei au constatat că persoanele de vârstă mijlocie care au trecut de la o dietă nesănătoasă la o dietă sănătoasă şi au menţinut acest model au câştigat în medie aproape 10 ani de viaţă.

Schimbările sănătoase făcute mai târziu în viaţă au prelungit, de asemenea, durata de viaţă dar nu la fel de mult. Cercetătorii sugerează că guvernele şi autorităţile din domeniul sănătăţii ar putea influenţa politicile de sănătate pentru a îmbunătăţi speranţa de viaţă a oamenilor în general, cum ar fi adăugarea de taxe pentru alimentele nesănătoase şi subvenţionarea celor sănătoase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
4.5 ° C
4.6 °
2.7 °
79 %
2.9kmh
86 %
mie
14 °
joi
14 °
vin
15 °
sâm
11 °
Dum
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dragobetele nu a trecut cu bine chiar pentru toţi îndrăgostiţii.

EDITORIAL

Ca (aproape) orice trăitor al acestor timpuri, sunt și eu prezent pe o rețea de socializare, unde în afară de opiniile strict personale concepute...

EPIGRAMA ZILEI

Când l-am întrebat de mațul Cu care făcea cârnațul Mi-a spus cu juma’ de gură : -Nu mai am bre, umplutură!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...