sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăNaționalCiolacu nu mai respinge comasarea alegerilor

Ciolacu nu mai respinge comasarea alegerilor

După ce spunea că românii au alte priorităţi decât comasarea alegerilor, liderul PSD Marcel Ciolacu pare că începe să agreeze solicitarea liberalilor.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat ieri că PSD nu a luat încă o decizie legată de comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe 9 iunie. El spus însă că o astfel de comasare, criticată dur de opoziție, nu ar fi nedemocratică.

„Cu certitudine pe 9 iunie o să avem alegeri europarlamentare. Nu am luat o decizie în interiorul partidului (cu privire la comasarea alegerilor, n.r.) şi în plus nu putem să o luăm singuri, cu toate că alţi colegi de coaliţie nu cunosc acest detaliu şi această comasare. De aceea, am stabilit cu toţi colegii parlamentari – nu vor vota nicio modificare legislativă în acest moment în ceea ce priveşte comasarea alegerilor sau decalarea vreunui rând de alegeri”, a afirmat Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă la şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD s-a discutat despre comasarea alegerilor.

„Singura discuţie care a fost în partid a fost că, dacă se comasează vreo alegere, vrem să ştim întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlament, ca să treacă modificările legislative. Cu adevărat, vă anunţ că nu e nedemocratic. Belgia şi Irlanda au anunţat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare”, a afirmat premierul.

El a afirmat că este foarte posibil ca după alegeri să funcţioneze în continuare actuala coaliţie de guvernare „dacă românii vor hotărî acest lucru”.

G4Media.ro a dezvăluit săptămâna trecută că PSD și PNL iau în calcul varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, programate pentru 9 iunie. Mutarea pare că ar dezavantaja AUR și USR, care nu dispun de infrastructura de primari pe care cele două mari partide din coaliție o vor mobiliza la vot. AUR și USR au criticat deja intenția guvernului, calificată drept o măsură anti-democratică.

PNL vrea două zile de vot în diaspora

Conducerea PNL a votat, ieri, în unanimitate, ca românii din diaspora să poată vota două zile la europarlamentare, au declarat surse liberale. Potrivit acestora, votul a fost dat la propunerea europarlamentarului Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

În ce privește comasarea alegerilor europarlamentare din iunie cu cele locale, care ar fi trebuit să aibă loc în septembrie, Biroul Politic Național a mandatat conducerea executivă (președinte, secretar general și cei patru vicepreședinți) să analizeze această variantă și să o discute cu partenerul de coaliție, PSD.

După discuțiile din coaliție, liberalii ar urma să revină pentru un vot în cadrul Consiliului Național, au mai declarat sursele citate.

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a confirmat marţi, la sediul partidului, discuţiile privind două zile de vot în diaspora, el afirmând că au fost colegi ai lui care au avut propunerea, dar au fost şi colegii de la PNL, pentru a nu se crea o emoţie în diaspora.

La ședința conducerii PSD de marți cu conducerile regionale, mai mulți șefi de filiale care nu au primari de municipii sau președinți de consilii județene s-au pronunțat împotriva comasării alegerilor europarlamentare cu locale, dar majoritatea liderilor locali s-au declarat de acord.

În cazul comasării, decizia ar urma să fie luată rapid, astfel încât eventualele modificări legislative să fie făcute urgent pentru ca alegerile locale și europarlamentare să fie organizate în 9 iunie.

Ciucă spune că nici nu trebuie schimbată legea

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, spune că juriştii din PNL au analizat şi nu este nevoie de vreo modificare legislativă pentru comasarea alegerilor. El a precizat că nu există niciun fel de piedică, iar singura lege care trebuie modificată este legea Codului Administrativ, care oricum trebuie modificată pentru că acolo s-au produs nişte decalaje, în urma decalării alegerilor din pandemie, transmite News.ro.

„Că se comasează, că nu se comasează, legea Codului Administrativ va fi modificată oricum”, a subliniat liderul liberal.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat după şedinţa partidului în care s-a mandatat conducerea să iniţieze discuţiile în coaliţie pe subiectul comasării alegerilor că o variantă posibilă şi benefică este comasarea europarlamentarelor cu localele, dar există şi alte variante în analiză.

USR face reclamaţie la Comisia Europeană

Europarlamentarul USR Vlad Botoș și europarlamentarul PMP Eugen Tomac au trimis ieri scrisori Věrei Jourová, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Valori și Transparență, și lui Didier Reynders, comisar pentru Justiție, pe tema comasării alegerilor din România și a pericolelor pe care le implică o astfel de „măsură nedemocratică”, arată un comunicat USR.

Demersul este complementar procedurii de sesizare a Comisiei de la Veneția inițiate, marți, de USR.

„Alegerile locale au specificul lor și nu văd de ce s-ar dori un haos administrativ în cele peste 3.000 de primării din țară, în consiliile locale și cele județene prin alegerea unor reprezentanți care ar trebui să aștepte 5 luni până să-și preia mandatele”, declară europarlamentarul USR Vlad Botoș.

Din punctul de vedere al USR, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu doar ar crea confuzie printre alegători și ar complica exercitarea dreptului la vot, ci chiar ar duce la o restrângere a drepturilor alegătorilor, în condițiile în care cei care aveau posibilitatea să voteze oriunde în țară pe liste speciale vor fi obligați să voteze doar în localitatea de domiciliu.

În plus, dat fiind că mandatele actualilor primari, șefi de CJ-uri și consilieri locali și județeni au fost validate pe 27 octombrie 2020, organizarea unor alegeri locale pe 9 iunie ar însemna fie reducerea mandatului acestora, fie am avea 5 luni cu două rânduri de aleși locali, unii în funcție, unii care așteaptă să-și înceapă mandatul.

Totodată, comasarea celor două tipuri de alegeri vine la pachet cu încălcarea dreptului constituțional de a fi ales în ceea ce-i privește pe candidații care ar dori să participe la ambele alegeri, susține USR.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...