spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăNaționalScandal de la reşedinţa pregătită pentru preşedintele Iohannis

Scandal de la reşedinţa pregătită pentru preşedintele Iohannis

Lumea politică este în fierbere de ieri după ce s-a aflat că pentru Klaus Iohannis s-ar pregăti  o locuinţă individuală de milioane de euro.

Fostul sediu al Partidului Național Liberal și al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86 din București ar fi pe cale să fie transformat într-o „locuință individuală”, care va fi atribuită președintelui Klaus Iohannis după ce acesta își va termina al doilea mandat, a declarat pentru G4Media.ro o sursă din mediul politic. Aceeași sursă a susținut că, în final, lucrările de amenajare vor costa 45 de milioane de lei (circa 9 milioane de euro).

Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, instituția care are în administrare imobilul și contractul de lucrări, a refuzat să răspundă unor întrebări trimise de G4Media.ro pe marginea acestui subiect încă de pe data 22 ianuarie 2024.

În extrasul de Carte Funciară al clădirii de pe Aviatorilor a fost notat pe 26 iulie 2023 faptul că Primăria Generală a Municipiului București a autorizat executarea unor „lucrări de construire pentru: remodelare interioară și exterioară, schimbarea destinației construcției în locuință individuală din clădire birouri/sediu partid, construcții anexe, cu toate instalațiile interioare aferente, împrejmuire, utilități”.

Din extrasul de Carte Funciară reiese faptul că proprietatea de pe Aviatorilor este amplasată pe un teren de 1.110 mp și constă din trei imobile: clădire birouri (S+P+1E) cu suprafața construită la sol de 475 mp și suprafață construită desfășurată de 1.265 mp, un garaj cu suprafața construită desfășurată de 43 mp și o cabină poartă cu suprafața de 23 mp.

Privilegiu pentru foştii şefi de stat

Conform legii, foștii președinți au dreptul să primească din partea RAAPPS o reședință oficială. Președinte înainte de Klaus Iohanis, lui Traian Băsescu i s-a repartizat o vilă de pe strada Gogol din București, și aici având loc lucrări de reabilitare înainte de mutarea acestuia. Renovarea imobilului a costat cu mult sub prețul clădirii de pe Aviatorilor: circa 300.000 de euro.

Subiectul imobilului de pe Aviatorilor a fost dezvăluit, în premieră, de Recorder.ro, cifra vehiculată pentru lucrări fiind de 7 milioane de euro (informațiile G4Media.ro indică costuri de 9 milioane de euro pentru modernizarea vilei). În același registru, la începutul lunii ianuarie, mai multe canale media au informat, citând surse din administrație, că Iohannis urma să primească după al doilea mandat un alt imobil, pe strada Gogol, în apropierea celui repartizat lui Băsescu în 2015.

Ciolacu spune că se va interesa

Premierul Marcel Ciolacu a declarat ieri că nu știe care este valoarea investițiilor făcute de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS) în vila despre care investigații G4Media și Recorder au arătat că ar urma să se mute Klaus Iohannis la finalul mandatului de președinte.

„Nu știu dacă cheltuielile sunt de 7 milioane de euro, am aflat și eu din presă. Nu e nici prima, nici ultima. Nu vă pot răspunde dacă e pregătită pentru președinte sau nu, vom vedea. E prin RAPPS, Secretariatul General al Guvernului are în subordine RAPPS. Depinde câți metri pătrați are. Am avut discuția și cu Vila Lac 1 și v-am spus că nu e o prioritate pentru guvern. Nici nu pot interzice RAPPPS să nu își facă plan de investiții multianual. Să ne vină toată informația de la RAPPS, o să cer toate informațiile de la SGG. Haideți să vedem care e realitatea”, a spus Ciolacu când a fost întrebat despre refacerea vilei de lux din centrul Capitalei.

Întrebat de ziariști dacă  e normal ca un fost șef de stat să primească o vilă de o asemenea valoare, Ciolacu a spus: „Așa e legea. Știți că o altă vilă a fost pregătită în trecut pentru fostul președinte Băsescu, dar s-a închiriat de fapt către o ambasadă pe o sumă consistentă”.

Imobil mai mare decât toate cele şase case ale preşedintelui

Deputatul USR Emanuel-Dumitru Ungureanu a declarat, într-o emisiune de la postul de televiziune Antena 3 CNN, că este sigur că locuința renovată de RAAPPS la adresa Bd. Aviatorilor Nr. 86 este pregătită pentru președintele Iohannis. Reprezentantul USR a adăugat că imobilul are o suprafață mai mare decât a celor șase case deținute de președinte luate la un loc.

„Această casă, acest palat de 1.200 mp, este mai mare ca suprafață decât toate celelalte locuințe pe care le are Iohannis la un loc, care au 900 mp”, a declarat Ungureanu.

Prezent și el la emisiune, președintele PNL București, Sebastian Burduja, a declarat că nu a demonstrat nimeni că imobilul respectiv este pregătit pentru Iohannis”, a declarat ministrul Energiei.

Administraţia Prezidenţială neagă totul

Administraţia Prezidenţială a transmis, ieri, într-un răspuns oficial către Agenţia News.ro că nu există nicio solicitare din partea Preşedintelui Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului şefului statului, transmite News.ro.

„Nu există nicio solicitare din partea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administraţiei Prezidenţiale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă după încetarea mandatului de Preşedinte al României”, se arată în răspuns.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
69 %
2.9kmh
98 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...