spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăNaționalÎn România avem cele mai scumpe legume şi cei mai subvenţionaţi fermieri

În România avem cele mai scumpe legume şi cei mai subvenţionaţi fermieri

România se numără printre cele mai generoase țări europene cu fermierii, autoritățile de la noi sprijinind în ultimii doi ani fermierii din domeniu cu peste 770 de milioane de euro. Cei mai mulți bani, au ajuns la producătorii de fructe și legume.

Însă legumele românești sunt tot scumpe, deși fermierii primesc sume mai mari decât colegii lor din Spania, Germania sau Austria.

În ultimii ani, statul român a sprijinit fermierii prin mai multe scheme de finanțare. Iar sumele care au intrat în conturi, pe lângă subvențiile europene, nu sunt de neglijat.

Dacă judecăm după ajutorul financiar pe care autoritățile l-au acordat fermierilor în ultimii doi ani, România ocupă locul 4 în topul țărilor europene care au dat cei mai mulți bani pentru agricultură – peste 770 de milioane de euro. O treime din această sumă a mers doar la producătorii de fructe și legume.

Cu toate acestea, fermierii care au accesat banii nu sunt mulțumiți. Spun că reușesc să acopere prea puțin din ce investesc așa că, la final, nu își permit să scadă și din prețul alimentelor pe care le scot în piață.

„Ne ajută într-un fel subvenţia….dar, oricum, nu e suficient la munca care se prestează în solar. Cheltuim prea mult pe căldură, tratamente, semințe”, spune un fermier.

Cu toate acestea, asociaţiile reprezentative spun că domeniul este subfinanţat. „Legumicultura este subfinanțată astăzi. Să sperăm că vor reveni cu alte subvenții, pentru că, indiferent de ce vor da anul acesta, suprafețele de legume sunt în scădere de la an la an”, susţine Vlad Gheorghe, președintele unei asociații de legumicultori.

Deși subvențiile se acordă pentru ca prețurile finale să fie mai mici, în realitate nu se întâmplă acest lucru. La piață, legumele și fructele sunt tot mai scumpe.

Spre exemplu, un coș cu câțiva castraveți, morcovi, mere, pere și câte o legătură de ceapă verde, ridichi și salată, costă aproape 50 de lei, iar dacă mai punem la socoteală și un kilogram de roșii, cartofi și ardei, depășim 100 de lei.

În concluzie, românii plătesc pentru legume mai mult decât spaniolii, austriecii și germanii, de pildă, cu toate că sprijinul oferit de aceste state fermierilor este mai mic decât la noi, după cum arată site-ul Comisiei Europene care monitorizează prețurile alimentelor.

„Eu nu am văzut vreodată un fermier mulțumit. Prețurile evoluează în sus sau în jos în funcție de cerere și ofertă. În general, acești bani se duc în acoperirea costurilor fermierilor. Nu cred că subvențiile ajută la orice limitare de preț, mai ales că nu e condiționată în niciun fel utilizarea acestor subvenții”, spune Gabriel Razi, analist pe piața agricolă.

Totuși, ajutoarele financiare, în special cele europene, au dat un imbold sectorului agricol, iar acest lucru este vizibil în special de când România face parte din Uniunea Europeană. Pe lângă fructe și legume, statul român a mai investit puternic în procesare și în fermele de animale.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
69 %
2.9kmh
98 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...