spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăNaționalIncredibil! Ministrul Rafila nu reușește să preia un spital construit de români...

Incredibil! Ministrul Rafila nu reușește să preia un spital construit de români nici la patru luni după ce e gata

Spitalul pentru copiii bolnavi de cancer construit de asociația „Dăruiește Viață” din donațiile românilor nu este preluat de ministerul sănătății nici la patru luni după finalizare.

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, cele două doamne de la asociația care a construit singurul spital nou din România, spun că statul român nu a fost în stare să facă spitale de 30 de ani, dar reprezentanții aceluiași stat neputincios le pun bețe în roate de luni de zile, li se cer acte aiurea, documente inutile, pe care totuși le furnizează din dorința de a vedea funcțional spitalul pentru care 350.000 de români au donat bani.

În acest timp ministrul sănătății Alexandru Rafila (PSD) se plânge pe la televiziuni de „presiune mediatică”, spunând că ministerul nu lucrează cu asociația „Dăruiește viață”, ci cu spitalul Marie Curie, în curtea căruia e construit noul spital, pentru că „așa e procedura”.

„Unii oameni politici n-au rușine. Smerenie nu le cerem ca e prea mult. Dar când poporul iți DARUIEȘTE un spital, pentru ca tu n-ai fost in stare sa construiești nimic, rezuma-te la a spune: mulțumesc, eu cum pot sa ajut?”, scrie jurnalista Paula Herlo de la „România, te iubesc”.

După ce ministrul Rafila a apărut la un post de televiziune și a explicat de ce nu se deschide un spital făcut la cheie, Oana Gheorghiu, una din membrele asociației „Dăruiește viață” îl acuză pe ministru pe o  rețea de socializare că minte și ministerul pe care îl conduce nu e interesat ca noul spital să funcționeze.

„Domnul ministru Rafila a vorbit sâmbătă, în dialogul cu Sebastian Zachmann despre Daruieste Viata si pentru că dl Rafila nu știe să recunoască că a greșit, alege să spună neadevăruri, să facă insinuări și afirmații interpretabile, menite să pună o umbră pe spitalul construit de Daruieste Viata.
Căci da, spitalul nu a fost construit de „spital”, așa cum afirmă dl Rafila, ci a fost construit de Daruieste Viata cu eforturi uriașe, cu provocări greu de imaginat, despre care am ales adesea să nu vorbim, căci am considerat că, pentru cei care ne susțin, important e rezultatul, nu neapărat efortul din spatele lui și lamentarea despre cât de greu ne e.
Spitalul acesta a fost construit de cei 350.000 de oameni și da, aparține statului român, reprezentat, iată, de dl Rafila, stat care nu a reușit să facă spitale sau reforme în sănătate.
Spitalul acesta nu a fost construit să îi dea satisfacție dlui Rafila sau altui ministru, nici să-i alimenteze setea de afirmare, ci a fost construit pentru a salva copii. Copii despre care nu l-am auzit pe dl Rafila vorbind sau exprimându-și vreo îngrijorare, privind condițiile în care sunt tratați în România.
Dlui Rafila i s-a cerut doar să aibă amabilitatea de a-și pune semnătura pe o structură, construită nu de domnia sa sau de ministerul pe care-l conduce, ci prin efortul societății civile, dar asta i s-a părut a fi „presiune mediatică”.
Dl Rafila insinuează că ar fi ceva necurat în proiectul nostru, introducând în discursul public alegații menite să manipuleze: „Eu, de exemplu, acord prezumţia de bună credinţă de la început şi sunt convins că documentele pe care le vor pune doamnele de la «Dăruieşte Viaţă» sunt foarte multe şi aşa mai departe, o să certifice o valoare care corespunde cu siguranţă cu cele declarate anterior.”
Dl Rafila minte, repet minte când susține că noi nu am predat totul spitalului sau ministerului. Toate documentele solicitate au fost predate, în forma în care ne-au fost cerute, formă care s-a modificat de mai multe ori, începând cu luna ianuarie.
Dl Rafila, în persoană, ne-a cerut o listă a firmelor cu care am lucrat (nu știu de ce îl interesa pe dl ministru acest lucru) și valorile clădirii și echipamentelor, toate informațiile i-au fost transmise pe email și discutate în întâlnirea avută pe 18 ianuarie 2024, la Ministerul Sănătăţii – România.
Dl Rafila a trimis oameni de la minister care „să ajute” la preluarea-predarea documentelor între Dăruiește Viață și Spitalul Marie Curie, oameni care au cerut documente ce exced prevederile legale (de ex dovada plăților pentru fiecare factură în parte, contracte etc), documente pe care, de asemenea, le-am furnizat.
Am spus stop abuzului atunci când ni s-a cerut să scriem „CONFORM CU ORIGINALUL” și să semnăm pe fiecare document în parte, adică pe mii de pagini. Căci asta face Ministrul Sănătății de câteva luni, abuz. Abuz, manipulare și bețe în roate.
Sper ca acest atac al unui ministru asupra unui proiect al societății civile să primească reacția cuvenită, căci aici nu e vorba doar despre Daruieste Viata, e vorba despre cei 350.000 de donatori, despre noi toți și despre felul în care aleg guvernanții să ne trateze, chiar și atunci când le facem treaba”, scrie Oana Gheorghiu.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...