joi, iulie 25, 2024
AcasăNaționalGeorge Simion, vizat de Parchet pentru instigare la fasificarea semnăturilor pentru candidatura...

George Simion, vizat de Parchet pentru instigare la fasificarea semnăturilor pentru candidatura lui Silvestru Șoșoacă la alegerile europarlamentare

Liderul partidului extremist AUR, George Simion, este anchetat de Parchetul General pentru instigarea la fasificarea semnăturilor pentru depunerea candidaturii independente a lui Silvestru Șoșoacă la Parlamentul European. Parchetul General a anunțat oficial ancheta fără a preciza nume. 

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Ancheta este derulată de Parchetul General, care a transmis în comunicat de presă în care a anunțat că a fost deschis dosar penal, fără a menționa însă numele deputatului vizat și nici al candidatului independent pentru care ar fi fost falsificate semnăturile. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre liderului AUR, George Simion, și despre Silvestru Șoșoacă.

Procurorii spun că George Simion ar fi mobilizat membri de partid, precum și angajați ai Parlamentului, pentru a falsifica listele de semnături necesare depunerii candidaturii lui Silvestru Șoșoacă. Acesta candidează independent la alegerile europarlamentare.

Ce spune Parchetul General

„În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.

În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat.

Ca urmare a demersului inițiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.

Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.

Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători.

Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura. În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii”.

„Vor să scoată AUR din listele electorale”

Contactat de HotNews.ro, liderul AUR George Simion spune că nu a fost citat, până în momentul de față.

„Procurorii nu mi-au transmis nimic până la această oră. Zeci de apropiați de-ai mei și membri din echipa de campanie sunt citați ca martori pentru azi și în zilele următoare și puși să dea declarații despre mine”, a transmis liderul AUR.

Acesta mai spune că „motivul audierilor total abuzive a martorilor (nu au fost citați pe procedura normală) este încercarea de scoatere a AUR din competiția electorală. Martorii sunt întrebați cu insistență despre președinte partidului, George Simion”.

De asemenea, el a postat și două mesaje pe Facebook, într-unul dintre acestea acuzând că „Vor să scoată AUR din listele electorale”.

Silvestru Șoșoacă, ridicat de acasă de Poliție și dus la audieri la Parchet

Miercuri, anterior comunicatului oficial transmis de Parchetul General, Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, cu care este în proces de divorț, a fost ridicat de Poliție de la locuința sa și dus la audieri la Parchet, iar surse juciare declarau pentru HotNews.ro că ancheta vizează suspiciuni de falsificare a listelor de semnături pentru candidatura sa la alegerile europarlamentare.

Conform surselor citate, există un mandat de aducere emis de Parchetul general pe numele lui Silvestru Șoșoacă, astfel că acesta a fost ridicat de polițiști și dus la audieri.

În 24 februarie, Silvestru Șoșoacă a fost dat afară din partidul condus de soția sa, SOS România, după ce inițial fusese suspendat din funcția de vice-președinte. După decizia privind excluderea din partid, Silvestru Șoșoacă a spus, la România TV, că are de gând să divorțeze de Diana Șoșoacă. Silvestru Șoșoacă a susținut că s-a certat zilnic cu soția sa, iar prin acest scandal senatoarea „face jocurile PSD-ului”.

Senatoarea Diana Şoşoacă și-a acuzat soţul că a agresat-o „emoţional şi fizic”, astfel că în 2 aprilie a fost emis ordin de protecţie, iar bărbatul a fost chemat la Poliţie, unde i-a fost montată o brățară electronică.

În 11 aprilie, Silvestru Șoșoacă a fost condamnat definitiv la 180 de zile de „amendă-închisoare” și are de achitat 18.000 de lei către stat, iar în caz contrar numărul zilelor de amendă neachitate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile de închisoare. În acest dosar, Silvestru Șoșoacă este acuzat că în decembrie 2021 a agresat un polițist în urma unui conflict cu o echipă de jurnaliști străini veniți să-i ia un interviu senatoarei Diana Șoșoacă.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.1 ° C
20.6 °
18.9 °
87 %
2.4kmh
100 %
joi
28 °
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
35 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...