vineri, decembrie 13, 2024
AcasăNaționalO organizație civică denunță „decizia halucinantă” a BEC de a nu permite...

O organizație civică denunță „decizia halucinantă” a BEC de a nu permite accesul observatorilor independenți la renumărarea voturilor din primul tur

Organizația civică Funky Citizens a anunțat joi seară că Biroul Electoral Central (BEC) le-a refuzat reprezentanților săi cererea de a avea observatori independenți prezenți la renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, în urma deciziei luate de BEC la solicitarea Curții Constituționale.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


„Ni se pare halucinantă decizia BEC de a nu permite accesul observatorilor independenți în secții la renumărarea voturilor”, afirmă cei de la Funky Citizens, într-un scurt mesaj publicat pe pagina de Instagram a organizației.

Aceștia acuză faptul că o astfel de hotărâre „pune sub semnul întrebării întregul proces de renumărare a voturilor”. „Acum era momentul pentru maximă transparență”, consideră reprezentanții organizației.

CCR a cerut renumărarea voturilor

Curtea Constituțională a României a decis joi să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Hotărârea este una fără precedent și a fost luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului.

CCR a respins una din cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale depuse de candidații Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12. Pe contestația admisă, Curtea a decis că se va reuni din nou vineri pentru analiză.

În cursul serii de joi, Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României a anunțat, după ce s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta paşii de urmat în privinţa deciziei CCR, că va renumăra voturile exprimate la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Instituția a mai anunțat și că versiunile scanate ale proceselor-verbale verificate se vor comunica BEC și statisticienilor săi, prin e-mail, până la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale vor fi transmise cel mai târziu marți, 3 decembrie, la ora 16.00.

Lasconi acuză că renumărarea se va desfăşura „fără un sistem clar de transparență”

În prima sa reacție de după anunțul oficial al BEC, lidera USR și candidata formațiunii în cursa pentru Palatul Cotroceni, Elena Lasconi a afirmat că decizia instituției, luată la solicitarea CCR, reprezintă „un abuz și un atac direct la procesul electoral și democrația din România”.

Ea a acuzat că renumărarea voturilor se va desfășura „fără un sistem clar de transparență, fără participarea observatorilor independenți”.

Lasconi consideră că decizia BEC de renumărare a voturilor „ridică o mulțime de suspiciuni”.  „În timpul operațiunilor de preluare, transport și desigilare a sacilor cu materialele electorale, dacă se constată că sigiliul a fost rupt anterior recepționării unui sac la sediul Biroului Electoral, acest aspect ar trebui consemnat în procesul-verbal, pentru că procesul va continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a declarat Lasconi, într-un comunicat.

„Cum poate fi mai sigur un astfel de proces? Este evident că BEC vrea să creeze confuzie și haos. Renumărarea voturilor, decisă fără niciun fel de explicație din partea CCR, fără un sistem clar de transparență, fără participarea observatorilor independenți, nu face decât să demonstreze disperarea celor care vor să fraudeze procesul democratic”, a mai spus Elena Lasconi.

Tot joi seară, liderul formațiunii DREPT, Vlad Gheorghe, a anunţat că a depus cerere pentru a fi prezent, ca observator, la renumărarea voturilor exprimate la turul întâi al alegerilor prezidenţiale, după decizia CCR. „Foarte bine, dar să numărăm împreună! Am depus cerere să fiu prezent la renumărare şi să se transmită live, ca să fiţi şi voi de faţă. Aşa e drept”, a precizat el, într-un scurt mesaj postat pe Facebook.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
-0.5 ° C
-0 °
-0.6 °
65 %
3.9kmh
45 %
vin
-1 °
sâm
2 °
Dum
4 °
lun
7 °
mar
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oricum vine Moșul din nou, așa mai scapi de jucăriile mai mari decât copilul.

EDITORIAL

Evenimentele ultimelor zile, dar mai ales reacția autorităților, ne-au demonstrat încă odată, deși nu era necesar, ce balamuc de țară a ajuns România. Ce...

EPIGRAMA ZILEI

Seara, când a primit cardul I-a spus după un suspin, Că-i inteligent ca gardul Și frumos precum un ... PIN!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...