marți, martie 18, 2025
AcasăNaționalStarea de spirit a României în prag de alegeri: între îngrijorare, depresie...

Starea de spirit a României în prag de alegeri: între îngrijorare, depresie și disperare

Starea de spirit a României este sumbră, variind între îngrijorare (orașele mari), depresie (orașele medii sau mici) și disperare (rural), potrivit presshub.ro. Frustrarea cu privire la lipsa de calitate a serviciilor furnizate de către stat este la cote extrem de înalte, reprezentând unul din motivele principale pentru nemulțumirea generală, este una dintre concluziile studiului „Frustrările și nemulțumirile românilor în prag de alegeri”, o cercetare realizată de sociologul Barbu Mateescu pentru Fundația Konrad Adenauer.

Printr-o serie de focus grupuri (organizate de IRES), participanții la cercetarea sociologică și-au exprimat profunda nemulțumire față de clasa politică, menționând corupția, ineficiența și lipsa de transparență drept principalele preocupări.

Analiza evidențiază decuplarea tot mai mare dintre guvern și cetățeni, scăderea calității serviciilor publice și scăderea percepută a profesionalismului în instituții-cheie precum asistența medicală și educația.

În centrul discuțiilor s-a aflat un apel pentru o conducere mai activă, comunicativă și competentă. Participanții și-au exprimat dorința de a avea un președinte care să pună interesele țării mai presus de influențele externe, să reflecte valorile poporului și să conducă cu integritate.

Mulți au făcut apel la o schimbare culturală în politică și au pledat pentru noi lideri care să fie liberi de clientelism și corupție. În plus, valorile conservatoare precum patriotismul și credința au fost subliniate în zonele rurale ca fiind componente importante ale identității naționale și ale direcției viitoare.

Acest studiu oferă o perspectivă asupra nemulțumirii generalizate față de status quo și evidențiază atât speranțele, cât și provocările cu care se confruntă populația României. Este un instrument important pentru înțelegerea stării de spirit din țară și a așteptărilor cetățenilor, pe măsură ce țara se pregătește pentru viitoarele alegeri și posibile reforme.

Principalele concluzii ale studiului 

Starea de spirit a României este sumbră, variind între îngrijorare (orașele mari), depresie (orașele medii sau mici) și disperare (rural). Frustrarea cu privire la lipsa de calitate a serviciilor furnizate de către stat este la cote extrem de înalte, reprezentând unul din motivele principale pentru nemulțumirea generală.

Sentimentul conform căruia „România e un sat fără câini” este semnificativ mai puternic decât în urmă cu un an. O așteptare puternică de la următorul președinte constă în schimbarea ethos-ului administrației publice.

Alegerile parlamentare nu au dus la „încărcarea” cu legitimitate a clasei politice, aceasta fiind văzută în continuare cu ostilitate. Votul de pedepsire sau schimbare va defini alegerile prezidențiale de peste câteva luni.

Față de acum un an, funcția de reprezentare a președintelui este și mai importantă în conștiința publică, dispărând însă atu-ul validării de către vest. Participanții doresc un președinte care să apere interesele României în mod activ și repetat.

Puteți citi integral rezultatele cercetării AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
-1 ° C
2.6 °
-1.1 °
51 %
3.4kmh
85 %
mar
1 °
mie
9 °
J
12 °
vin
15 °
S
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine că înainte de alegeri se lucrează. Da noi ar trebui să ţinem minte şi cine ne dă praf în ochi cu şantierele.

EDITORIAL

Paradoxal, deși criza în care se zbate țara devine tot mai gravă pe zi ce trece, numărul celor care au pretenția că ne pot...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-al nostru steag scria „Unire” Cu albe litere din fire Dar de ceva vreme constat Că tare s-au mai estompat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...