sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăOpiniiPalavrele domnului Georgescu - de Dorin Dobrincu, istoric, președinte MDM

Palavrele domnului Georgescu – de Dorin Dobrincu, istoric, președinte MDM

La începutul anului, mai multe televiziuni românești îi făceau publicitate lui Călin Georgescu. Sfârșitul anului l-a readus pe același la Realitatea Plus, o stație cu lipici la inși de proastă calitate. Aseară, domnul respectiv a avut parte de o emisiune maraton: nu mai puțin de trei ore.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Pentru cine a uitat, Georgescu are o biografie complicată și împrăștie, de multă vreme, idei ultranaționaliste, unele moștenite direct din comunismul ceaușist, altele recuperate din legionarism, ventilează perspective conspiraționiste, apocalipsa iminentă și un mesianism construit în jurul propriei persoane.

După ce s-a asociat cu George Simion și AUR, de care a luat distanță în ultimul timp, fostul birocrat și-a continuat alergarea pe culoarul vorbelor goale. El a lansat recent și o carte, un manifest extins, în care atinge teme grave: adevăr, libertate, suveranitate. Ar fi vorba de o „mare renaștere”, de „ieșirea din Matrix”. Înțelegem de aici că genul SF l-a influențat decisiv pe autor. Lansarea volumului a avut loc la București în urmă cu trei săptămâni, unde au vorbit mai mulți concetățeni cunoscuți pentru pozițiile lor iliberale, antieuropene și conspiraționiste, răspândite în ultimii ani pe rețelele inventate și puse la dispoziție de blamatul Occident.

Moderatoarea de la Realitatea Plus și invitații cvasipermanenți, precum și un urmăritor invitat prin telefon au ridicat mingi la fileu celui care se crede un guru al națiunii, nu rareori l-au elogiat. Toți păreau plămădiți din același aluat. Georgescu a făcut referire în mod obsesiv la o luptă pe viață și pe moarte între naționalism și progresism, între patrioți și oligarhia mondială, între suveranism și globalism. Din aceste ingrediente și din altele a fost preparată în studio o ciorbă conspiraționistă.

Invitatul special a dat premii de bună purtare unor dictatori din lumea de azi, a lăudat China comunistă și țări arabe cu regimuri autoritare, a spus în diferite feluri că spațiul euro-atlantic ar fi pe marginea prăpastiei.

Fără să clipească, omul a rostogolit temele propagandei putiniste, a vorbit despre Ucraina ca despre un stat inventat, despre Zelenski ca despre un „comediant impostor” – Georgescu nu s-a uitat cu atenție în oglindă –, despre conflictul din Est ca despre unul care nu ne privește, de parcă am trăi pe o altă planetă, nu în proximitatea teatrului de război.

C.G. se declară împotriva „neoliberalismului” – un cuvânt umbrelă, drag antiliberalilor de pretutindeni –, vrea autarhie și „un stat suveranist distributist”. Asemenea idei găsim și la alți băieți care ridică statui extremismului și la dreapta, și la stânga, și în România, și prin vecini.

Considerându-se personaj providențial, Georgescu a spus direct că are de jucat un rol în politica românească, se vede șef de partid și candidat la președinția României. Probabil îl vom mai vedea pe acest palavragiu solemn invitat la televiziunile de tip mlaștină.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...