Alegerile prezidențiale din România se desfășoară într-un context internațional tensionat, dominat de protecționism și naționalism în creștere. În fața acestor provocări, Sorin Cucerai spune că „ne trebuie un geniu politic cu răbdarea unui sfânt, cu prestigiu de semizeu, cu putere de muncă mult peste limitele omenești (ca să nu cadă răpus de epuizare după primul an) și cu credibilitate externă semnificativ peste medie”. Totodată, viitorul președinte al României trebuie să aibă în vedere și menținerea democrației liberale în România, combaterea cu succes a protecționismului (mai ales dacă el apare în interiorul UE) și formarea și menținerea unei majorități parlamentare fără AUR.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Contextul
1. UE a încetat să mai fie o comunitate de valori
În prezent, potrivit Democracy Index, 16 dintre cele 27 de state membre sunt democrații disfuncționale. Prin contrast, în 2008 împărțirea pe actualele state membre era așa: 17 democrații funcționale și 10 democrații disfuncționale. Procentul democrațiilor disfuncționale din cadrul Uniunii a crescut de la 37% în 2008 la 60% în 2023. Cum ar veni, Uniunea a eșuat în proiectul ei de producător și dezvoltator de democrație.
Și dacă a eșuat pe plan intern, cu atât mai mult ne putem aștepta să eșueze într-un eventual proiect de democratizare a statelor din vecinătatea ei, fie ele candidate la aderare sau nu.
Mai mult, în prezent avem state membre ale căror guverne (Italia, Slovacia, Ungaria) și/sau parlamente (Austria, Belgia, Italia, Olanda, Ungaria și Slovacia) sunt dominate de partide iliberale.
Citește articolul integral aici.