Mamă pusă să achite viaţa fiului

0

Aproape 320.000 de lei. Atât a costat salvarea vieţii unui băiat de 10 ani, din satul Iacobeni, comuna Dângeni, care în decembrie 2015 a ajuns la spital cu arsuri de gradul II, III şi IV pe circa 70% din suprafaţa corpului. Preluat de o ambulanţă şi adus la Secţia de pediatrie Botoşani, băiatul a ajuns până la urmă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti, unde a fost transportat cu elicopterul SMURD. Stabilizat, copilul a fost preluat de cadrele medicale care au reuşit să-i salveze viaţa. Au urmat încă alte câteva săptămâni de tratamente, pansamente şi intervenţii chirurgicale. A fost o luptă contracronometru, cu viaţa, dar şi cu riscurile unor infecţii. În final, intervenţiile medicilor şi tratamentul de prevenire a complicaţiilor au fost un succes. A urmat un proces de reabilitare fizică şi psihologică pentru acest băieţel hotărât să trăiască, medicii fiind decişi să-i redea copilăria, mai ales că el trebuia să se întoarcă acasă şi să meargă la şcoală.

După aceste eforturi făcute de medici a venit şi reversul medaliei. Astfel, mama băiatului, S.T., va trebui să suporte toate costurile, întrucât autorităţile au ajuns la concluzia că ea ar fi fost responsabilă pentru drama trăită de copil.

Nenorocirea s-a petrecut pe 14 decembrie 2015, când femeia se afla la domiciliu împreună cu băiatul, făcând curăţenie pentru sărbătorile de iarnă. Rămăsese singură cu cei doi copii, după ce soţul plecase la muncă în străinătate. În acea zi, femeia dădea cu vopsea într-o bucătărioară şi, întrucât locuinţa nu era racordată la reţeaua electrică, ţinea recipientul cu vopsea şi diluant în mână, lângă o lumânare. La un moment dat, vaporii de diluant s-au aprins, iar femeia s-a trezit cu întreaga cutie de vopsea în flăcări. Speriată, S.T. a încercat să arunce cutia afară, dar a observat prea târziu că băiatul era fix în cadrul uşii. Lovit în plin de cutia în flăcări, copilul a fost transformat într-o torţă vie, vopseaua ajungându-i pe haine.

S.T. a recunoscut totul atât în faţa procurorilor, cât şi în faţa judecătorilor, iar procesul a fost unul extrem de scurt. Astfel, luni, pe 27 martie, magistraţii Judecătoriei Săveni au condamnat-o la opt luni închisoare, cu amânarea pedepsei pe o durată de doi ani. În plus, în acest termen de supraveghere, femeia va trebui să respecte mai multe obligaţii stabilite de instanţă.

 

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
se încarcă...