sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăProfesor judecat pentru viol

Profesor judecat pentru viol

 

Procurorii au finalizat cercetările în cazul profesorului botoşănean suspectat că-şi abuza elevii şi l-au trimis în instanţă.

 

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

 

Sex oral, masturbări, mângâieri şi săruturi. Aşa şi-ar fi abuzat elevii Paul L., profesorul de la Şcoala de cooperaţie, ridicat cu mascaţii în mai 2016. „Prin constrângere morală”, susţin procurorii, cel în cauză fiind profesor la discipline de specialitate, dar şi evaluator pentru stagiul de practică.

Replica prin care îi aborda era „Copilule, te iubesc!”, însă anchetatorii cred că profesorul îşi construia relaţiile prin seducţie, şantaj emoţional şi manipulare.

Procurorii au găsit în total patru elevi care au acceptat să mărturisească ce li s-a întâmplat, iar destăinuirile întrec orice închipuire, mai ales că abuzurile s-ar fi petrecut în momentul în care aceştia erau minori, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani.

Un an au durat cercetările, iar în baza probatoriului administrat Paul L. a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani sub acuzaţiile de agresiune sexuală şi viol. Procesul se va judeca însă cu uşile închise, magistraţii încercând să evite astfel revictimizarea elevilor.

 

Elevi şantajaţi emoţional

 

Potrivit anchetatorilor, faptele s-ar fi petrecut în perioada 2014 – februarie 2016, când profesorul, Paul L. ar fi abuzat de autoritatea şi influenţa pe care o avea asupra elevilor pe care trebuia să-i coordoneze la instruirea practică şi ar fi întreţinut în mod repetat raporturi sexuale orale cu patru copii, procurorii reţinând în sarcina lui 32 de acte materiale.

Prima victimă, susţin anchetatorii, a fost un băiat de 15 ani, elev în clasa a X-a, care în februarie 2014 a făcut practică la restaurantul Hotelului Sofia, unde lucra Paul L. Profesorul l-a rugat să-i aducă un pachet de ţigări în camera de la hotel, după care a încuiat uşa şi s-a aşezat lângă copil. A început să-l mângâie şi să-l sărute, s-a lăsat peste el şi, profitând de statura impunătoare, l-a imobilizat, după care i-a băgat mâna în pantaloni şi l-a masturbat.

A doua victimă ar fi fost un alt băiat, în vârstă de 16 ani, din aceeaşi clasă, care a fost invitat să doarmă în apartamentul din cadrul hotelului Sofia (Moldoviţa, judeţul Suceava), folosit ca locuinţă de serviciu. Băiatul a acceptat, dar în timpul nopţii s-a trezit cu profesorul în pat, care i-a băgat mâna în pantaloni şi a început să-l mângâie. De spaimă, băiatul s-a blocat şi nu a mai ştiut cum să reacţioneze.

După numai o lună, profesorul l-a rugat să-l ajute la cumpărături, i-a dat un pachet de ţigări, o ciocolată şi 50 de lei, însă, ajunşi în apartament, Paul L. a început din nou să-l mângâie şi să-l sărute  rugându-l să rămână peste noapte la el. „Te iubesc, copilul meu! Dacă aş avea un copil, aş vrea să fie ca tine!”, i-ar fi spus profesorul.

A urmat un şir de conversaţii pe Facebook, toate cu conotaţii sexuale. „Mă simţeam speriat, îmi era frică, greaţă şi scârbă.(…) M-am considerat vânat. Alegea pe cei mai timizi, aşa ca mine. Dacă ar fi să dau timpul înapoi, m-aş fi transferat de la şcoala aceasta”, a povestit băiatul.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. În februarie 2015, profesorul ar fi pus ochii pe un alt băiat, din clasa a XI-a, pe care l-a invitat să înnopteze la el. În timpul somnului, copilul s-a trezit cu profesorul în pat, care, după mai multe mângâieri, a început să-l masturbeze şi să-i facă sex oral. Dimineaţa, i-a spus ca totul să rămână între ei, băiatul urmând să fie iubitul lui. De frică unor consecinţe nefavorabile în plan şcolar, dar şi social, elevul nu a povestit nimic, acceptând alte circa 20 de întâlniri cu profesorul, în care ar fi întreţinut cu acesta acte sexuale orale.

În iunie 2015, Paul L. l-ar fi abordat pe un alt băiat din clasa a IX-a, în vârstă de 15 ani. Astfel, într-una dintre seri programul s-a prelungit, iar Paul L. l-a invitat să înnopteze la el. Au mers într-un apartament de lângă teatru, doar că noaptea profesorul a început să-l mângâie, i-a desfăcut pantalonii şi l-a masturbat, apoi i-a făcut sex oral. În total ar fi fost alte şase întâlniri în care băiatul ar fi fost abuzat sexual.

 

Victime ameninţate pe Facebook

 

Scandalul a izbucnit în mai 2016, iar iniţial cercetările au fost efectuate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – biroul teritorial Botoşani, existând indicii că unele scene ar fi fost înregistrate sau fotografiate, la mijloc fiind vorba de pornografie infantilă, însă investigaţiile nu au putut proba aceste aspecte.

Interesant este că, după primele audieri, copiii au început să fie ameninţaţi pe Facebook, de pe unele conturi anonime gen Florin Msm sau Vio George, cei din spatele acestor profile încercând să-i determine să renunţe la plângeri sau să-şi schimbe declaraţiile. Din acest motiv, anchetatorii au deschis un nou dosar pentru ameninţare, influenţarea declaraţiilor.

 

Profesorul se află sub control judiciar

 

Pus faţă în faţă cu acuzaţiile, Paul L. s-a prevalat de dreptul procesual de a nu face nici o declaraţie, el fiind reprezentat de un avocat din judeţul Iaşi. Arestat preventiv iniţial, el a fost plasat ulterior în arest la domiciliu, măsură care a fost schimbată în control judiciar.

Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, profesorul va beneficia de prezumţia de nevinovăţie. Scandalul este primul de acest gen din judeţ, iar ancheta procurorilor i-a surprins şi pe colegii lui Paul L., care îl ştiau ca un profesor competent.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...