Desfăşurare de forţe pentru o simulare de cutremur

Centrul istoric al municipiului Botoşani va fi mâine scena unei desfăşurări impresionante de forţe, după ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât să organizeze cel mai amplu exerciţiu pentru a testa capacitatea de intervenţie în cazul unui seism major. Potrivit scenariului, în urma cutremurului mai multe clădiri din Centrul Vechi s-au prăbuşit, existând persoane surprinse sub dărâmături. Totodată, într-una dintre case a izbucnit un incendiu, iar mai multe persoane au rămas captive pe balcon.

Concomitent, pe strada Victoriei va fi simulat un accident rutier cu persoane încarcerate provocat pe fondul panicii. La câţiva kilometri distanţă, în staţia de tratare a apei de la Cătămărăşti Deal, va avea loc un accident chimic cu deversări de clor, în timp ce o parte dintre persoanele aflate în magazinul Belv s-au refugiat pe clădire. În acest ultim caz, supravieţuitorii ar urma să fie salvaţi cu ajutorul unui elicopter de la Inspectoratul General de Aviaţie. Din cauza numărului mare de victime, va fi activat „Codul roşu” la nivel judeţean, toţi răniţii urmând să fie preluaţi de Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.

În total, în acest exerciţiu vor fi implicate forţe şi mijloace din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Botoşani, Iaşi şi Suceava, Unitatea de Aviaţie Iaşi, toate structurile de intervenţie şi salvare din judeţ, peste 110 persoane fiind implicate în aplicaţie, lor alăturându-li-se circa 40 de voluntari, care vor juca rolul de „victime”.  Pentru buna organizare a exerciţiului, cei de la instituţiile implicate au fost în recunoaştere, ieri, prin Centrul Vechi. Ce i-a uimit însă pe botoşăneni a fost antrenamentul celor de la Inspectoratul General de Aviaţie, care au făcut o repetiţie „salvând” cu elicopterul două persoane aflate pe acoperişul magazinului Elvila. Aparatul de zbor a survolat de mai multe ori Centrul Vechi, după care a stat minute în şir în aer deasupra fostului magazin general. Surprinşi de scenele inedite, sute de botoşăneni au încercat să imortalizeze momentul făcând poze sau filme cu telefoanele mobile. Exerciţiul mare se va derula însă mâine, când circulaţia în Centrul Vechi al municipiului va fi oprită.

 

 

Deja ai votat!