sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăPrimărie ruinată de afaceri suspecte

Primărie ruinată de afaceri suspecte

Mai mulţi locuitori ai comunei Mihălăşeni acuză conducerea primăriei că îndatorează instituţia şi o folosesc doar pentru scopuri personale.

Primăria Mihălăşeni are conturile blocate de la începutul lunii august, din cauza unui proiect de împădurire derulat de instituţie în parteneriat cu Agenţia Fondului de Mediu (AFM) şi cu Consiliul Judeţean, şi care nu a fost achitat integral către firma suceveană care a executat lucrările. Aceasta a acţionat în judecată primăria şi a avut câştig de cauză, instituţia fiind nevoită să achite aproximativ 700.000 de lei, reprezentând ultimele două rate şi penalităţile.

„Normal că cei de la AFM nu au mai plătit când au constatat nereguli grave în acest proiect. Consilierii locali de atunci au votat pentru 30 de hectare de pădure, dar în realitate au fost 90 de hectare”, a declarat unul dintre locuitorii comunei.

 

Situaţie confirmată de un fost consilier local

 

Situaţia este confirmată şi de către un fost consilier local din perioada 2008-2012, care a participat la şedinţa în care proiectul a fost supus votului. „Îmi aduc aminte că a fost vorba de 30 de hectare de pădure, dar ne-am trezit cu mult mai mult, fără o altă aprobare din partea noastră”, a spus acesta.

Din cauza acestor nereguli, AFM a acţionat în judecată pentru a doua oară Primăria Mihălăşeni, pentru restituirea tuturor banilor pe care a apucat să-i plătească către firma suceveană. Procesul a fost câştigat de AFM, iar primăria trebuie să dea Agenţiei de Mediu aproximativ 1,6 milioane de lei, fapt ce ar duce instituţia în colaps financiar, în condiţiile în care conturile acesteia sunt deja blocate pentru cei 700.000 de lei. Hotărârea instanţei nu este definitivă.

 

„Ne-am înfundat în datorii pentru o pădure inexistentă”

 

Ilie Hriţcu, viceprimarul comunei, care are şi atribuţii de primar interimar după suspendarea din funcţie a primarului ales, recunoaşte situaţia. „AFM ne cere toţi banii înapoi. Întrebarea este, dacă ei vor fondurile înapoi, noi ce facem cu pădurea”, a spus Ilie Hriţcu.

Mai grav, spun oamenii, e că toţi banii aceştia vor trebui plătiţi pentru o lucrare care a fost făcută prost. „Acolo nu este nici o pădure nimic, e câmp gol. Ce se vede aici e un imaş pe care pasc vacile, deşi acest lucru e interzis de lege, doar salcâmii s-au prins pe câteva hectare, în rest paltin şi fag, nici măcar nu sunt specifici solului de aici. Ne-am înfundat în datorii pentru o pădure inexistentă”, a declarat un alt localnic.

Viceprimarul dezminte însă aceste acuzaţii. „Din totalul de 90 de hectare sunt 30 de salcâm prinşi, iar vreo 40 de hectare sunt împăduriţi cu paltin de munte, care au înlocuit fagul. Deja copăceii au undeva la un metru jumătate, doi la ora actuală”, a mai spus acesta.

Realitatea însă îl contrazice, iar în afară de salcâmi restul locului arată dezolant, deşi acolo în acte figurează o pădure.

 

Primărie construită pe datorie

 

O altă problemă sesizată de oameni este construcţia unei primării noi, deşi cea veche arată decent. „La noi în comună se face totul fără bani, e ciudat să vii să faci o clădire nouă deşi se ştie că avem probleme mari. Dacă nu se face din banii tăi, ci din banii statului, normal că nu-ţi pasă, merge pe sistemul tu construieşte-ne că o să primeşti banii, ne dai în judecată şi la un moment dat o să-ţi iei tu banii”, mai spun oamenii.

Situaţia este recunoscută de conducerea primăriei. „Într-adevăr, noua clădire ne costă aproximativ nouă miliarde (n.r., lei vechi), banii nu îi avem, dar ne-a înţeles firma constructoare că o să-şi primească banii la următoarele rectificări bugetare. Totul s-a făcut prin licitaţie, să ştiţi”, asigură viceprimarul.

 

Fiul viceprimarului, angajat al primăriei

 

Nereguli au fost sesizate şi în organigrama instituţiei condusă de către Ilie Hriţcu, acesta angajându-şi fiul pe un post de şef serviciu în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, care este în subordinea primăriei. „Postul era pentru cei cu studii superioare, dar a fost transformat cu o lună înainte de concurs pentru cei cu studii medii, pentru a fi eligibil fiul acestuia”, acuză oamenii.

Viceprimarul a recunoscut faptul că fiul său lucrează de aproximativ un an de zile pe acest post.

 

Muncitori folosiţi în scopuri personale

 

Localnicii reclamă şi achiziţiile exagerate de motorină şi lemne. „Primarul suspendat, Buraga Gianin Loredan, a fost angajat de viceprimar consilierul acestuia, pentru a rămâne tot în cadrul instituţiei. Ei se plimbă cu maşinile de serviciu peste tot, din motorina primăriei bineînţeles, iar lemnele nu ajung toate în încălzirea instituţiei, mai merg şi în altă parte”, mai spun sătenii.

Unul dintre muncitorii primăriei spune că de cele mai multe ori a fost pus să lucreze doar în interesul celor doi care conduc instituţia. „Am acasă toate fişele de lucrări pe care le-am făcut, am făcut lucrări şi pentru ei personal şi la neamuri, toate cu motorina primăriei”, a spus fostul angajat.

Problemele au ajuns şi la prefectul Dan Şlincu, care a făcut verificări, însă acesta nu a precizat care sunt neregulile descoperite la Mihălăşeni. Acesta le-a transmis oamenilor să se adreseze Curţii de Conturi, motivând că el are agenda încărcată.

 

Afacerile ajung până la preot

 

Preotul paroh al localităţilor Păun şi Negreşti, care aparţin de comuna Mihălăşeni şi a cărui soţie este contabila şefă a instituţiei, administrează o societate care execută diferite lucrări pe banii Primăriei Mihălăşeni. „M-am cam lăsat în ultima perioadă, am făcut prestări servicii şi atât”, a spus ezitant preotul.

Unul dintre copiii acestuia este botezat de primarul suspendat, iar oamenii din sat susţin că mare parte din bugetul primăriei era acordată acestei firme.

 

Angajaţi concediaţi pentru a li se închide gura

 

Angajaţii primăriei care au pus întrebări şi au cerut lămuriri pentru toate aceste aspecte au fost daţi afară imediat. Este cazul fostului consilier principal, din cadrul compartimentului Asistenţă Socială la Primăria Mihălăşeni, Liviu Edu. „Eu în primul rând sunt cetăţean al comunei şi după aia sunt consilier. Nu vreau să se petreacă asemenea nereguli şi să plătim tot noi pentru activitatea viceprimarului şi a primarului suspendat. Pe 4 octombrie s-a făcut comise să-mi dea penalizare 5% din salariu, iar pe 5 octombrie dimineaţa s-a făcut o altă comisie şi m-au dat afară. Care a fost motivul pentru care s-au grăbit să mă lase fără loc de muncă nu ştiu, probabil fiindcă am început să întreb”, a spus fostul angajat al primăriei.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...