joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăPoliţie golită de goana după bani

Poliţie golită de goana după bani

Pensionările pe bandă din poliţie din 2016 şi 2017 lasă în urmă un gol uriaş. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) se confruntă cu cel mai mare deficit de personal din istoria modernă a instituţiei. Astfel, într-un singur an (n.r. – pentru că fenomenul pensionărilor a început să se manifeste mai puternic începând cu a doua jumătate a anului trecut), 172 de angajaţi din cadrul IJP au părăsit sistemul. A fost vorba de 53 de ofiţeri şi 116 agenţi, restul făcând parte din rândul personalului contractual.

O parte dintre posturile lăsate libere au fost ocupate fie de noii absolvenţi, fie prin angajările din sursă externă, ori prin trecerea unor agenţi pe funcţii de ofiţeri în urma unor concursuri, însă la ora actuală deficitul de personal este de circa 29% la ofiţeri şi de 15% în cazul agenţilor.

„Este un deficit de personal destul de mare, în condiţiile în care ne-au plecat 172 de persoane şi au venit 117 pe cele două programe de recrutare din sursă externă la agenţi şi am mai acoperit din sursă internă la ofiţeri prin scoaterea la concurs, anul trecut 9 şi anul acesta 12, toate ocupate, urmează să vină numirea efectiv pe căsuţa de ofiţer. Toate structurile sunt afectate de plecările din sistem, începând cu serviciile operative”, a recunoscut ieri comisarul şef Viorel Şebănoiu, împuternicit inspector şef al IPJ Botoşani.

Cel mai mare deficit de personal se înregistrează la nivelul subunităţilor, Poliţiile Săveni şi Flămânzi funcţionând cu doar 70% din efective. Ca să facă faţă situaţiei, poliţiştii au început să acţioneze doar cu patrule mobile, în comun cu cei de la secţiile de poliţie rurală şi de la posturile comunale. Totodată, în municipiu, pe linie de ordine publică patrulele sunt mixte, cu jandarmi ori poliţişti locali. La fel se întâmplă şi în teritoriu, unde, în localităţile de la graniţă, se apelează la sprijinul poliţiştilor de frontieră.

 

Mai marii instituţiilor ademeniţi de legea pensionării

 

Cei mai mulţi au vrut să profite de legea privind pensiile militare au fost ofiţerii şi în general comisarii şefi, care, prin sistemul de calcul, au ajuns să primească pensii mai mari ca lefurile. Până şi agenţii cu vechime mare în poliţie au ajuns să beneficieze de pensii de peste 5.000 de lei. Aşa se face că din toţi şefii IPJ, din toţi şefii de servicii şi de poliţii orăşeneşti au mai rămas doar câţiva, majoritatea preferând să se pensioneze.

Interesant este că fenomenul s-a manifestat cu preponderenţă în poliţie (n.r. – care este şi cea mai mare structură a Ministerului Afacerilor Interne din judeţ), în Jandarmerie, Poliţia de Frontieră sau la Pompieri numărul celor pensionaţi fiind mai mic.

 

Deficit suprapus cu „mica graţiere”

 

Acest deficit de personal se suprapune însă peste „mica graţiere”. Astfel, pe lângă problemele cotidiene, poliţiştii s-au trezit şi cu alţi zeci de infractori eliberaţi în baza Legii privind recursul compensatoriu. Comisarul şef Viorel Şerbănoiu, spune că la nivelul instituţiei există un plan de măsuri care se derulează prin serviciile de ordine publică şi investigaţii criminale, care a fost pliat pe măsurile dispuse de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Avem 17 persoane eliberate din penitenciar. Zilnic suntem informaţi cu măsurile procedurale pe care le-am stabilit”, a spus Viorel Şerbănoiu. Problema este că în zilele următoare vor fi eliberaţi alţi zeci de deţinuţi, unii dintre ei condamnaţi pentru fapte cu violenţă, gen crime, tâlhării şi violuri.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
95 %
1.8kmh
100 %
joi
8 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...