Medicamente ieftine în pericol de dispariţie

0

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că mai multe medicamente ieftine de pe piaţa românească ar putea dispărea, ca urmare a creşterii nivelului taxei clawback pe trimestrul al treilea al acestui an. Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăşesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări.

APMGR mai atrage atenţia şi asupra riscului prăbuşirii industriei farmaceutice autohtone, ca urmare a majorării cu 25% a taxei clawback. „Din păcate, constatăm că am avut dreptate şi ne confruntăm cu o nouă creştere nesustenabilă a taxei clawback, în ciuda declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, că nivelul acestei taxe este constant şi la o «valoare rezonabilă». Anunţurile festiviste ale ministrului nu mai pot acoperi dezastrul din domeniul asigurării medicamentelor pentru populaţie şi considerăm că se impune demisia domnului Bodog”, a precizat directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai.

Reprezentanţii APMGR solicită guvernului să ia în considerare apelurile repetate ale producătorilor de medicamente generice de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, cât mai urgent posibil, „dacă nu se doreşte falimentarea producătorilor de medicamente generice şi privarea populaţiei cu venituri reduse şi a bolnavilor cronici de şi mai multe medicamente de bază”.

Aceeaşi asociaţie susţine introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca soluţie pe termen scurt, fără impact bugetar, pentru menţinerea accesului la tratament pentru pacienţii români.

Totodată, APMGR atrage atenţia că păstrarea actualului mod de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice în următorul an va duce la dispariţia de pe piaţă a altor mii de medicamente generice cu preţuri mici.

 

Deja ai votat!