Miracol într-o biserică jefuită

Hoţii încep să atace istoria judeţului. Biserica Domnească „Sfântul Nicolae”, ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare, a fost prădată de hoţi, săptămâna trecută. După ce au întrerupt curentul electric şi au spart uşa din lemn veche de mai bine de un secol (n.r. – replică după uşa veche aflată la Muzeul Judeţean), prădătorii au furat mai multe obiecte de cult, unele de o valoare inestimabilă, vechi de aproape 350 de ani. Astfel, potrivit părintelui protopop Stelian Ciurciun, preot paroh al bisericii, hoţii au furat o cruce din argint, cântărind 900 de grame, confecţionată în 1668, dar şi un potir tot din argint, din 1886, care cântărea şi el un kilogram, trei cruci cu picior cu valoare istorică de la 1858 şi respectiv 1868, crucea pectorală a părintelui protopop, o cruce din lemn pentru binecuvântare şi o altă cruce din metal, precum şi mai multe icoane argintate sau sculptate în lemn, candele, dar şi Sfânta Evanghelie.

 

Evanghelie nouă înlocuită cu una furată în 2000

 

Furtul a avut loc în noaptea de noaptea de 6 spre 7 decembrie, imediat după ce enoriaşii au marcat hramul bisericii. „Au demontat icoana Sfântului Ierarh Nicolae din catapetească şi au vrut să le demonteze şi pe celelalte, dar le-au lăsat. Au spart cutia milei şi au împrăştiat peste tot, semn că nu erau interesaţi de bani. S-au dus doar la ce i-a interesat”, a spus părintele protopop.

Curios este însă un alt aspect, şi anume faptul că în locul Sfintei Evanghelii pe care au furat-o şi care era mai nouă, hoţii au pus o altă Evanghelie uzată, care a dispărut din aceeaşi biserică în 2000-2001. Părintele protopop crede că spargerea a fost dată de cineva care a trecut prin biserică, care a avut cunoştinţă despre lucrurile aflate în lăcaşul de cult. De altfel, la final, se pare că hoţii au vrut să şteargă şi urmele pentru că, înainte de a pleca din biserică, ei au adunat mai multe lumânări pe care le-au pus într-un prosop şi le-au dat foc, încercând să incendieze edificiul ridicat în urmă cu mai bine de cinci secole.

„Numai Sfântul Nicolae ne-a păzit, că nu s-au aprins. Lumânările au ars, a ars şi prosopul şi o bucată de preş, dar focul s-a stins mai apoi de la sine. Dureros este că şi uşa din lemn a fost făcută surceluţe. Au spart-o cu un obiect metalic, în încercarea de a ajunge la încuietorile de pe interior, care erau încastrate în lemn, şi au stricat inclusiv broaştele, pe care le-au contorsionat”, a mai povestit părintele Stelian Ciurciun.

 

Dosar penal deschis de poliţişti

 

Spargerea a fost descoperită a doua zi, de către îngrijitorul care a mers la biserică pentru a porni centrala. Ulterior, cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor, care au efectuat o serie de cercetări. Anchetatorii au convingerea că spargerea bisericii nu a fost întâmplătoare şi că hoţii ştiau despre obiectele valoroase. De altfel, poliţiştii au găsit şi mai multe probe şi indicii, care ar putea să-i conducă spre autori.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean spun că în cauză s-a deschis un dosar penal pentru furt calificat, iar cercetările continuă pentru identificarea autorilor, fiind făcute şi eforturi pentru recuperarea tuturor bunurilor sustrase pentru a fi restituite bisericii.

 

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.

 

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!