Casă de poliţist prădată de hoţi

Burglary crime - burglar opening a door

Zeci de mii de lei furaţi, bijuterii sustrase, seifuri luate cu totul – aşa arată bilanţul unor furturi comise în judeţ în ultima perioadă.

Una dinspre spargeri a vizat chiar locuinţa unui fost poliţist, Vasilică C., pensionat la sfârşitul lui 2008. Fost şef de serviciu în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), acesta îşi construise o casă în cartierul „Lebăda”, la ieşirea din municipiu spre Iaşi. Pe 31 decembrie 2017, acesta a plecat cu familia să petreacă Revelionul la nişte rude, însă, aproape de miezul nopţii, locuinţa acestuia a fost atacată de hoţi.

Potrivit primelor informaţii, doi indivizi ar fi sărit gardul, printr-o zonă mai puţin circulată, după care s-au strecurat în interiorul casei şi ar fi furat bani şi bijuterii în valoare de aproape 90.000 de lei. Spargerea a fost descoperită câteva ore mai târziu, când fostul poliţist a revenit la domiciliu. Cazul a fost preluat de IPJ, primele cercetări fiind efectuate la faţa locului pe 1 ianuarie, ancheta fiind derulată de poliţiştii de la Investigaţii Criminale, în colaborare cu cei de la Serviciul Criminalistic.

„La momentul actual nu putem preciza decât faptul că se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat”, a declarat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ. În schimb, surse apropiate anchetei spun că a fost luată în calcul şi varianta ca furtul să fi fost comis „la pont”, iar fostul poliţist să fi fost urmărit în seara de dinaintea atacului.

 

Protopopiatul Săveni călcat de hoţi

 

Pe 28 decembrie 2017, adică cu doar câteva zile înainte de furtul comis la locuinţa fostului poliţist, şi Protopopiatul Săveni a fost călcat de hoţi, spărgătorii reuşind să plece cu seiful de valori. Aici, furtul a avut loc în doar un minut şi 20 de secunde, în jurul orei 3 dimineaţa, când doi indivizi cu feţele acoperite au forţat un geam termopan cu o şurubelniţă şi s-au strecurat în interior. După ce au scotocit prin birouri, hoţii s-au dus ţintă la seif şi au plecat cu tot cu el, reuşind să părăsească sediul pe o uşă de evacuare în caz de incendiu, care era asigurată doar pe interior. Scenele au fost filmate cu un sistem de supraveghere, unul dintre autori privind chiar spre una din camerele de filmare. „Din păcate, seiful nu era fixat şi nu am crezut niciodată că doi oameni vor putea să-l care”, a spus părintele protopop Constantin Macuc.

Deocamdată, nu se ştie dacă hoţii au avut şi alţi complici. Cert este că pentru a căra seiful mai departe, aceştia au avut nevoie de un mijloc de transport.

Atacul vine după ce şi sediul Băncii Răscoala din comuna Suliţa a fost spart de hoţi, înainte de Crăciun.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!