Poliţist acuzat de luare de mită

Un poliţist din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani sub acuzaţia de luare de mită, după ce ar fi primit o şpagă de 2.000 de euro. Banii ar fi fost primiţi printr-un intermediar în 2017, pentru a trece cu vederea o infracţiune.

Agentul cu pricina, P.D.M., este acuzat că l-ar fi „protejat” pe un tânăr care ar fi condus de mai multe ori fără permis prin municipiu. Angajat în structurile Ministerului Afacerilor Interne de mai bine de zece ani, poliţistul a fost suspendat din funcţie.

 

Investigaţiile au durat jumătate de an

 

Faptele s-au petrecut în 2017, însă investigaţiile au durat aproape jumătate de an, cercetările derulându-se în colaborare cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Botoşani. Dar agentul nu este singurul trimis în judecată, alături de el urmând să ajungă în boxa acuzaţilor şi tânărul pe care l-ar fi protejat. Astfel, în sarcina poliţistului s-a reţinut o faptă de luare de mită şi trei infracţiuni de complicitate la conducere fără permis, iar în ceea ce-l priveşte pe tânărul „protejat”, P.V., acesta a fost inculpat pentru trei infracţiuni de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi complicitate la o infracţiune de luare de mită.

„S-a reţinut că, în trei zile diferite din cursul anului 2017, inculpatul P.V. a condus autovehicule pe drumurile publice de pe raza municipiului Botoşani, fără a deţine permis de conducere, fiind sprijinit moral de fiecare dată de inculpatul P.D.M., care, în calitate de agent de poliţie, i-a întărit convingerea că nu va fi tras la răspundere pentru faptele sale”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Potrivit anchetatorilor, în aceeaşi perioadă, cu ajutorul lui P.V., agentul de poliţie P.D.M. a primit de la o terţă persoană suma de 2.000 de euro, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la întocmirea actelor de constatare a infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Cazul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Botoşani, dosarul fiind în Camera preliminară.

 

Anchetă demarată în urma unui denunţ

 

„Ancheta a început în noiembrie 2017, în urma unui denunţ”, a precizat comisarul şef Valentin Ştefan, şeful SJA Botoşani. Astfel, în temeiul delegărilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, lucrătorii DGA au procedat la efectuarea de activităţi specifice de administrare a probatoriului, la finalul acestora fiind dispusă trimiterea în judecată a poliţistului P.D.M. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), agentul cu pricina s-a angajat în poliţie în 2005 şi a activat doar în cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani.

Conducerea IPJ spune că agentul a fost pus la dispoziţie, urmând să exercite doar anumite activităţi. „În funcţie de comunicarea pe care o vom primi de la parchet, vor fi dispuse şi celelalte măsuri pe linie disciplinară”, a precizat comisarul şef Viorel Şerbănoiu, şeful IPJ Botoşani. Interesant este că în martie 2017 P.D.M. a fost avansat în grad, cu ocazia Zilei Poliţiei Române. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, agentul va beneficia de prezumţia de nevinovăţie.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!