vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăCreşteri în cascadă la salariile funcţionarilor

Creşteri în cascadă la salariile funcţionarilor

Unii bugetari sunt mai egali decât alţii. Este vorba de politicieni şi de cei care lucrează în structurile administraţiei locale. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, odată cu majorarea salariului minim pe economie de la 1.900 de lei la 2.350 de lei, pentru cei cu studii superioare, şi la 2.080 de lei, pentru cei cu studii medii, vor creşte şi indemnizaţiile miniştrilor, parlamentarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene primarilor şi viceprimarilor, care sunt raportate la salariul minim pe economie. Astfel, indemnizaţia parlamentarilor (n.r. – Botoşaniul are şase deputaţi şi trei senatori) a crescut, în medie, cu peste 2.000 de lei, în timp ce a miniştrilor, printre care se numără şi şeful de la Muncă, Marius Budăi, au crescut cu peste 2.750 de lei. Astfel, dacă un ministru al cărui coeficient de salarizare este 10,5% avea o indemnizaţie brută de 19.950 de lei, adică 11.670 de lei în mână, până la finalul anului trecut, de la 1 ianuarie el va încasa 14.434 de lei, ceea ce corespunde unui venit net de 24.675 lei.

 

Salarii mai mari şi pentru şefii de judeţ

 

Creşteri de 23,6% au primit la indemnizaţiile pe care le încasează şi şefii judeţelor. „Exact creşterea procentuală dintre fostul salariu minim şi cel actual”, a declarat preşedintele CJ Botoşani, Costică Macaleţi. Acesta are un coeficient de salarizare de 9, ceea ce corespunde unui indemnizaţii de încadrare lunară de 17.100 de lei. La aceasta se mai adăuga un spor de 15%, adică de 2.565 de lei, rezultând un brut de 19.665 de lei. Deci, până la finele anului trecut, Costică Macaleţi încasa lunar, în medie, 11.500 de lei. După majorarea salariului minim pe economie pentru cei cu studii superioare, preşedintele CJ Botoşani va avea o indemnizaţie de încadrare de 21.150 de lei, la care se mai adaugă sporul de 3.172,5 lei, ceea ce duce venitului net lunar la peste 24.300 de lei. Astfel, el va încasa lunar peste 14.200 de lei, adică 3.000 de euro.

Odată cu creşterea salariului preşedintelui CJ se va majora cu acelaşi procent, şi indemnizaţia de şedinţă a consilierilor judeţeni.

O creştere frumoasă de venituri se va înregistra şi în dreptul celor doi vicepreşedinţi. Cu un coeficient de ierarhizare de 8, Liviu Toma, respectiv Dorin Birta aveau, anul trecut, indemnizaţii nete de 15.200 de lei la care se adăuga sporul de 15%, respectiv 2.280 de lei. Astfel, lunar, ei încasau peste 10.000 de lei. De la 1 ianuarie, suma care le va fi virată pe card va creşte substanţial, urmând a avea o indemnizaţie de încadrare de 18.800 şi un spor de 2.820 de lei, adică un total de 21.620 de lei brut. Pe carduri, ei vor primi peste 12.600 de lei, adică 2.700 de euro.

La calculul veniturilor nete s-a folosit un calculator online de salarii.

 

Lefuri mai mari şi pentru angajaţii CJ

 

Şi angajaţilor din aparatul CJ le va creşte salariul, chiar dacă aceştia au beneficiat de majorări succesive şi substanţiale în ultimii ani. „Da, vor creşte automat salariile. Acum să vedem cu cât, că legea lasă o portiţă, dacă avem fond de salarii suficient vom creşte cu 100%, dacă nu, proporţional. Vom stabili la vremea respectivă, dăm sau nu dăm. Decizia e luată, dar să vedem ce buget ne dau”, a declarat Costică Macaleţi.

Cum legea bugetului întârzie şi va fi adoptată, eventual, în luna februarie, când plăţile salariilor pe luna ianuarie vor fi făcute, preşedintele CJ Botoşani susţine că va fi găsită o soluţie pentru ca aceste majorări să fie acordate retroactiv. „Eventual vom lăsa o restanţă, pentru că va trebui să folosim 0,8 din bugetul pe anul trecut, şi după ce vine bugetul vom stabili dacă cresc şi în ce cuantum cresc”, a conchis Costică Macaleţi.

În prezent, veniturile angajaţilor de la CJ sunt printre cele mai mari din judeţ, variind între 2.400 de lei îngrijitorul fără gradaţii, respectiv 4.000 de lei îngrijitorul cu gradaţia 5 şi 13.015 de lei secretarul judeţului, care mai primeşte şi un spor de 1.302 lei. Majoritatea angajaţilor CJ au salarii cuprinse între 7.000 şi 9.000 de lei şi sporuri de 10%. În plus, de la 1 ianuarie, angajaţii CJ vor beneficia şi de o indemnizaţia de hrană de 316 lei.

Indemnizaţie majorată pentru primar

 

La nivelul Primăriei Botoşani, singurii oficiali care au indemnizaţiile majorate, urmare a creşterii salariului minim pe economie, sunt membrii Executivului şi consilierii municipali. Astfel, primarul Cătălin Flutur are din această lună o indemnizaţie de 18.720 lei brută, iar viceprimarii Cosmin Andrei şi Marian Murariu au câte 16.640 de lei. Fiecare consilier municipal va avea o indemnizaţie brută de 1.872 de lei, reprezentând 10% din indemnizaţia primarului. Mai mult, le este majorat salariul şi celor care sunt îngrijitori debutanţi şi muncitori necalificaţi, angajaţi cu salariul minim pe economie.

În privinţa salariilor funcţionarilor din primărie, acestea vor rămâne la nivelul celor de anul trecut, până la aprobarea bugetului de stat, respectiv bugetului local.

În anul 2018, fondul de salarii în primărie a fost de 47,527 de milioane de lei, iar în acest an, se estimează că va creşte cu aproximativ nouă milioane de lei.

În administraţia locală şi serviciile subordonate, cu excepţia instituţiilor de cultură, salariile pe anul 2019 vor fi stabilite prin hotărâre a Consiliului Municipal Botoşani.

Creşterea salariilor politicienilor este dur criticată de sindicate. „Aleşii noştri şi numiţii lor (persoanele din conducerea autorităţilor publice) reprezintă singura categorie de bugetari cărora salariul le creşte automat, cu fiecare creştere a salariului minim. Este o discriminare faţă de ceilalţi salariaţi bugetari, pe care am reclamat-o şi la adoptarea legii, însă consensul transpartinic în ceea ce priveşte privilegiile au blocat orice recurs constituţional”, a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS „Cartel Alfa”.

 

– Marius ILINCARU
– Virginia CONSTANTINIU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...