Zeci de şcoli în pericol de a fi închise

0

La sfârşitul săptămânii trecute, echipele mixte de control, dispuse de prefectul Dan Şlincu, au terminat controalele în şcolile botoşănene, iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare. Reprezentantul guvernului în teritoriu, însoţit de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Gabriel Hârtie, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), colonelul Cristian Amarandei şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Teodor Ferariu, au vizitat mai multe grădiniţe şi şcoli din judeţ şi au ajuns la concluzia că 33 de unităţi, care nu sunt prinse pe diferite programe de lucrări şi care au efective mici de copii, cel mai probabil se vor închide în perioada următoare, elevii urmând să fie relocaţi. Este vorba de şcoli care au WC-ul în curte, unele nu au apă şi nici canalizare. Per total, dintre cele 478 de unităţi şcolare din judeţ, 248 nu au autorizaţie de funcţionare din cauza WC-urilor din fundul curţii, a lipsei apei sau a lipsei de utilităţi.

Situaţie îmbunătăţită faţă de anul trecut

 

Situaţia şcolilor cu WC-urile în curte s-a îmbunătăţit puţin faţă de anul trecut, un sfert dintre acestea rezolvându-şi problema. „În momentul acesta, numărul unităţilor de învăţământ cu grupuri sanitare exterioare este în scădere. Comparativ cu anul trecut, când erau 207, acum vorbim de 157 de unităţi, iar din acestea, 124 sunt prinse în proiecte de finanţare pentru amenajarea grupurilor sanitare în interiorul clădirilor”, a precizat prefectul Dan Şlincu, adăugând că majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţ sunt incluse în diferite programe de finanţare pentru reabilitare, printre care PNDL, AFIR, POCU, POR, Banca Mondială, HG 363/2019 sau chiar din bugetele locale. Investiţiile la cele 124 de şcoli care au primit bani pentru rezolvarea problemei WC-urilor sunt în diferite stadii: 19 în faza de recepţie, 32 în faza de execuţie, 37 în faza de licitaţie şi 36 în faza de proiectare.

Şcoli fără apă potabilă

 

O problemă insurmontabilă o reprezintă lipsa apei potabile. În unele şcoli există apă curentă, dar  aceasta nu este potabilă, motiv pentru care DSP refuză să le acorde autorizaţia sanitară de funcţionare. Dintre cele 248 fără autorizaţie, la 180 nu apă potabilă. Totuşi în cazul a 122 de şcoli au fost prinse investiţii pe diferite programe de finanţare, în timp ce 58 nu vor suporta niciun fel de investiţii.

De asemenea, în cazul a 112 şcoli s-a constat lipsa celorlalte utilităţi, în speţă canalizarea. Dintre acestea, 81 sunt prinse în diferite programe de investiţii, în timp ce pentru 31 nu se vor face niciun fel de investiţie.

Cel mai grav este că 86 de şcoli au WC-ul în curte, nu au apă potabilă şi nici alte utilităţi. Dintre acestea doar 62 dintre sunt incluse în diverse programe de finanţare.

La nivelul judeţului Botoşani 177 de şcoli sunt prinse în programe de finanţare pentru modernizare/reabilitare. Acestea sunt în diferite stadii: 34 în faza de recepţie, 57 în faza de execuţie, 49 în faza de licitaţie şi 37 în faza de proiectare.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...