„Primarul din Dimăcheni (n.r., – Ştefan Cojocariu – PSD), împreună cu angajaţi ai Primăriei şi asistaţii social de la 416 sunt plecaţi astăzi (n.r. – ieri) la culesul viei la primarul de Frumuşica (n.r. – Constantin Rădeanu – PSD)”, suna un apel telefonic făcut către „Monitorul” de un bărbat.
O informaţie greu de crezut iniţial, din simplu motiv că distanţa dintre cele două comune este de peste 60 de kilometri. Mai mult, contactat telefonic, Ştefan Cojocariu (foto) susţinea că el era, la momentul respectiv, la Dimăcheni şi că, într-adevăr, are câţiva oameni în concediu de odihnă, care pot fi oriunde „la mare sau la cules de struguri”, dar că mai multe nu ştie.
În schimb, primarul din Frumuşica, Constantin Rădeanu, a recunoscut că Ştefan Cojocariu trebuia să vină să culeagă struguri. „El m-a sunat şi m-a întrebat dacă pot să-i dau nişte struguri. I-am zis că-i dau dacă vine să-i culeagă. Eu nu pot să angajez oameni de la Cotnari să culeagă strugurii şi să-i dau lui, că mă umplu de bucluc cu cei de la Cotnari. Am 180 de oameni, dar nu ştiu dacă a venit şi cu câţi oameni a venit, pentru că am fost la un proces. Fratele meu era acolo. Treaba lui ce a făcut, fiecare răspunde pentru ceea ce face”, a declarat Constantin Rădeanu.
Prefectul Dan Şlincu susţine că primarul din Dimăcheni i-a spus că oamenii cu care e la Frumuşica sunt în concediu.
Situaţie similară la Truşeşti
Acest caz vine la câteva zile distanţă după cel de la Truşeşti, unde primarul PSD Petru-Grişa Ailenei i-a scos pe angajaţii primăriei să cureţe gropile de pe drumul judeţean, parte a drumului strategic, pentru ca firma care a câştigat întreţinerea în acea zonă să vină să toarne plombe. Întrebaţi de consăteni cine i-a trimis să facă acest lucru, oamenii au încercat să se eschiveze, iar unii au răspuns ca şi în cazul Dimăcheni – Frumuşica, că ar fi în concediu şi nu în timpul programului. Atunci, primarul Ailenei nu s-a ferit să recunoască faptul că el i-a trimis şi „că lucrează doar două ore acolo”, după care îşi fac programul normal. El se face că nu vede unde este problema, în condiţiile în care drumul nu este în administrarea sa şi chiar dacă ar fi, atâta timp cât serviciul este încredinţat către o societate comercială, pentru care se plătesc bani publici, el îşi obligă subordonaţii să facă treaba societăţii comerciale respective.
La această situaţie s-a ajuns în timp, pentru că autorităţile de control ale statului au închis ochii la neregulile din primării astfel că primarii au ajuns să se creadă stăpânii comunităţii pe care o conduc.
Trebuie spus că, pentru o speţă relativ similară, Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, a fost condamnat la închisoare cu executare.
Salarii uriaşe pentru angajaţi
Comuna Dimăcheni este una dintre cele mai sărace şi mai slab dezvoltate din întreg judeţul Botoşani. Aceasta a ţinut capul de afiş în ultimii ani cu situaţii pe care autorităţile de control s-au făcut că nu le văd. În cadrul Primăriei Dimăcheni salariul mediu depăşeşte 6.000 de lei, iar în ultimii doi ani au fost necesari bani din fondul de rezervă a Guvernului pentru plata salariilor pe ultimele luni. Anul trecut suma alocată pe final de an de guvern a ajuns la 763.000 de lei, asta după ce la mijlocul lunii octombrie microbuzul care transporta copiii din Mateieni şi Recea la şcoala din Dimăcheni a rămas fără motorină. Copiii au mers către instituţia de învăţământ timp de două săptămâni cu căruţa unui localnic şi cu maşina unui angajat al primăriei, iar în cele din urmă, un localnic a donat bani pentru plata carburantului.
În urmă cu doi ani, pentru plata salariilor s-au luat bani de la fântânile de mare adâncime ce trebuiau făcute în comună.
În acest an, Dimăcheniul a primit cei mai mulţi bani de la CJ pentru drumuri, 350.000 de lei, iar la repartizarea sumei corespunzătoare cotei de 7,5% din venit, a primit 143,7 lei pe locuitor, fiind în topul comunelor favorizate de actualul executiv.
Potrivit anuarului statistic pe 2018, comuna Dimăcheni avea, la sfârşitul anului 2017, doar 1.398 de locuitori, fiind cea mai mică din judeţ. În acelaşi 2017, în Dimăcheni nu era înregistrat niciun agent economic, motiv pentru care în dreptul indicatorilor „cifră de afaceri” şi „investiţii” trona un mare 0. În toată comună, figurează 40 de angajaţi, 40 de şomeri şi 35 de asistaţi social.