Fost primar înfundat de DNA

0

Fostul și actualul primar al comunei Frumuşica, Constantin Rădeanu (foto), a fost condamnat miercuri de Tribunalul Botoşani la trei ani de închisoare cu suspendare în urma unor afaceri cu subvenţii care ar fi prejudiciat bugetul Uniunii Europene. Găsit vinovat de instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, fostul primar va fi supus unui termen de încercare de şase ani, timp în care va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de magistraţi.

În plus, instanţa i-a aplicat şi interdicţia de a candida la o funcţie aleasă sau de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Inculpat şi el în acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Botoşani, Liviu Stelian Zaharia, a scăpat de orice răspundere, instanţa dispunând achitarea în cazul său întrucât nu există probe că a comis faptele reţinute în sarcina sa de procurorii anticorupţie.

În schimb, un fermier din comuna Frumuşica, Ion Munteanu, a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare pentru faptul că a prezentat documente inexacte pentru a beneficia de subvenţii.

Acuzaţii negate în instanţă

Cei trei au fost trimişi în judecată în vara lui 2017, în urma unei anchete a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit anchetatorilor, în luna mai 2010, Ion Munteanu, în calitatea sa de administrator şi preşedinte al consiliului de administraţie al cooperativei agricole „Holmferm” din comuna Frumuşica ar fi depus la APIA Botoşani mai multe documente false, inexacte şi incomplete, solicitând subvenţii europene pentru închirierea unei suprafeţe de 523,21 hectare de păşune.

Cererea a fost aprobată în iunie 2011 de către reprezentanţii APIA, iar ulterior cooperativa agricolă a beneficiat de 143.538,33 de lei reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafaţă aferentă campaniei 2010. Atunci, procurorii au considerat că cererea pentru subvenţii ar fi fost depusă la instigarea primarului Constantin Rădeanu, banii fiind obţinuţi ilegal cu o posibilă complicitate a lui Liviu Stelian Zaharia, pe atunci doar funcţionar APIA. În momentul trimiterii în judecată, primarul comunei Frumuşica, Constantin Rădeanu, a susţinut că nu a avut nici o implicare.

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Botoşani nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. În schimb, dacă Constantin Rădeanu va rămâne condamnat, acesta riscă să-și piardă mandatul actual, la fel cum s-a întâmplat și în cazul fostului primar al comunei Nicșeni, Ioan Gaidur, care a fost revocat din funcție după ce a fost condamnat definitiv la pedeapsa de șase luni de închisoare cu suspendare, pentru folosirea sau prezentarea cu rea credință a documentelor, declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetul administrat de aceasta ori în numele ei.

+3 -0
se încarcă...