spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăPrimărie ameninţată cu demolarea de fostul primar (foto+video)

Primărie ameninţată cu demolarea de fostul primar (foto+video)

Situaţie incredibilă în comuna Adăşeni, unde un război total izbucnit între fostul primar Ioan Amatrică şi actualul primar Constantin Drăsleucă s-ar putea solda cu demolarea sediului primăriei. Prinşi la mijloc în acest conflict, angajaţii instituţiei nici nu mai ştiu ce să creadă şi vor ca întregul conflict să fie soluţionat cât mai repede cu putinţă.

Războiul dintre cei doi edili este însă mai vechi şi pare să fi pornit din momentul în care fostul primar Ioan Amatrică a pierdut alegerile din 2012 în favoarea lui Constantin Drăsleucă (PSD). Atunci, fostul primar ar fi strâns semnături pentru un aşa-zis referendum pentru demiterea lui Drăsleucă, totul rezumându-se la un simplu puci. Ulterior, un control al Curţii de Conturi a evidenţiat o serie de deficienţe, iar primarul Drăsleucă s-a îndreptat împotriva lui Amatrică, care a fost acţionat în instanţă, Tribunalul obligându-l pe fostul primar la plata unei sume de aproape 500.000 de lei. Procesul nu s-a finalizat, dosarul fiind încă pe rolul Curţii de Apel Suceava.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că în primăvara acestui an Ioan Amatrică a mai fost amendat de Primăria Adăşeni cu 50.000 de lei pe motiv că ar fi refăcut fără autorizaţie o locuinţă cumpărată, dar sancţiunea a fost anulată de Judecătoria Săveni. Aceste ultime evenimente par să fi pus gaz pe foc. Cum şi primarul Drăsleucă a decis să extindă sediul Primăriei, Ioan Amatrică a contraatacat motivat de faptul că extinderea ar fi fost făcută pe terenul lui. Asta pentru că în 2003, când i s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor, familia Amatrică a primit o suprafaţă de teren pe o parcelă pe care fusese construită primăria.

Prin urmare, el a împrejmuit imediat terenul, după care a sesizat Consiliul Judeţean şi Inspectoratul de Stat în Construcţii acuzând că extinderea a fost făcută fără autorizaţie, prin încălcarea proprietăţii lui. Ba mai mult, Ioan Amatrică a somat primăria să-i elibereze terenul, după care a apelat la serviciile unui avocat şi a acţionat în instanţă instituţia cerând magistraţilor să dispună nici mai mult nici mai puţin decât demolarea clădirii de pe terenul lui, respectiv un birou, camera centralei şi grupul sanitar. În plus, el a cerut şi daune de 5.000 de lei de la actualul primar pe motiv că acesta i-ar fi distrus gardul prin care îşi împrejmuise terenul.

Proprietate dovedită cu acte

Privit prin prisma documentelor, Ioan Amatrică are perfectă dreptate şi asta pentru că în titlul său de proprietate scrie negru pe alb că deţine peste 800 de metri pătraţi din parcela care a aparţinut cândva primăriei şi pe care a fost construit sediul instituţiei, iar dacă ar fi ca terenul să-i fie pus la dispoziţie conform documentelor, o bună parte din sediul primăriei ar trebui să fie ras de pe faţa pământului. Deşi reporterii „Monitorul” au ajuns la Adăşeni, fostul primar nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.

În schimb, membrii familiei sale au recunoscut situaţia creată şi au susţinut că reacţia a venit tocmai în urma şicanelor din partea actualului primar.

„Extinderea s-a făcut cu autorizaţie şi perfect legal”

În schimb, Constantin Drăsleucă spune că dacă s-ar pune în aplicare titlul de proprietate, primăria ar rămâne cu doar circa 140 de metri pătraţi din acel lot şi că există riscul ca sediul instituţiei să fie demolat. „Extinderea s-a făcut cu autorizaţie şi perfect legal. Se pune în discuţie însă modalitatea în care s-a modificat titlul de proprietate în 2003, când familia Amatrică a primit acest teren, în condiţiile în care suprafaţa aferentă, din parcela 118, a fost deţinută încă de înainte de 1989 de Consiliul popular şi sunt documente în acest sens. Prin urmare, vom fi nevoiţi să cerem în instanţă modificarea acestui titlu”, a spus primarul Drăsleucă.

„Soluţia nu poate veni decât din partea instanţei de judecată”

Oamenii din comună spun că în trecut terenul cu pricina ar fi aparţinut boierului Ciomac, care ar fi avut conacul ceva mai încolo, peste drum şi că în clădirea în care funcţionează acum Primăria ar fi fost locuinţa vechilului. După venirea la putere a comuniştilor, casa a fost naţionalizată şi acolo a funcţionat primăria, până la reorganizarea administrativ-teritorială din 1968 (n.r. – când comuna s-a unit cu Avrămeni). Ulterior, aici a mai funcţionat fie o grădiniţă, fie oficiul poştal, unde ar fi lucrat inclusiv fostul primar Ioan Amatrică. După evenimentele din Decembrie 1989, terenul cu pricina nu a mai fost inclus în domeniul public sau privat, ci a fost evidenţiat ca „rezervă” la dispoziţia Primăriei.

În schimb, în 2006, când a fost reînfiinţată comuna Adăşeni, situaţia nu s-a mai modificat. De altfel, ar fi fost şi prea târziu pentru că în 2003 Ioan Amatrică, care era pe atunci angajat în cadrul Primăriei Avrămeni, primise deja terenul din parcela 118 de la Comisia locală de reconstituire a dreptului de proprietate. Oamenii spun însă că dacă s-ar fi mers pe reconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente, Ioan Amatrică ar fi trebuit să primească terenul în cu totul alt loc, nicidecum pe locul deţinut cândva de fostul Sfat Popular, situaţie care era cunoscută de altfel şi de fostul primar al comunei Avrămeni, Ioan Cârnu.

„Probabil s-a greşit atunci când terenul a fost trecut ca rezervă aflată la dispoziţia primăriei Avrămeni, dar acum soluţia nu poate veni decât din partea instanţei de judecată”, a spus secretarul comunei Adăşeni, Florin Cîrlan (foto). Cert este că în urma acestui divergent dintre fostul şi actualul primar, inclusiv angajaţii Primăriei au avut de suferit. Asta pentru că până luna aceasta ei au trebuit să stea în frig întrucât centrala nu a putut fi pornită, accesul către camera centralei făcându-se pe terenul împrejmuit de Ioan Amatrică. De altfel şi ieri, în zona aferentă era o plasă de gard montată de fostul edil pe care era pus un anunţ cu mesajul „Proprietate privată”.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...