vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăSalt mortal de la geamul spitalului

Salt mortal de la geamul spitalului

O bătrână internată în cadrul celui mai mare spital din judeţ a murit în condiţii groaznice, după ce a sărit în gol de la unul dintre geamurile Spitalului Judeţean. Tragedia a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-unul dintre saloanele Secţiei Medicală, situată la etajul al treilea al clădirii. Femeia, în vârstă de 89 de ani, s-a trezit după miezul nopţii, a deschis unul dintre geamurile salonului, s-a urcat pe pervazul înalt, după care a plonjat în gol. Spre şocul celorlalte paciente, nimeni nu a mai putut evita tragedia, femeile realizând prea târziu gestul colegei lor de salon.

Zona în care femeia a căzut este una destul de greu accesibilă, fiind o bucată de aproximativ un metru lăţime, între zidul clădirii şi un culoar construit în urmă cu câţiva ani, pentru transportul alimentelor. Acesta a fost găsită zăcând întinsă pe ciment fără suflare, de personalul de serviciu, alertat de celelalte paciente. Femeia a fost transportată imediat în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) pentru a se încerca resuscitarea ei. „Din păcate leziunile suferite au fost incompatibile cu viaţa, fiind declarat decesul persoanei”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD.

Potrivit cadrelor medicale, bătrâna a fost diagnosticată cu episoade de demenţă, însă nimeni nu a putut prevedea gestul său.

Anchetă deschisă de poliţişti

La locul incidentului a ajuns şi o echipă de criminalişti, care au început o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. „În continuare se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă, urmând ca în funcţie de rezultatul acestora să se stabilească împrejurările în care s-a produs incidentul. În cauză s-a dispus efectuarea unei autopsii”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Şir de tragedii trase la indigo

O tragedie similară a avut loc în luna octombrie a anului trecut, când un tânăr de 33 de ani, din rândul persoanelor fără adăpost, a sărit de la unul dintre geamurile de la etajul II al spitalului, pe acoperişul spălătoriei, însă a alunecat pe acoperişul de tablă, a căzut şi s-a lovit la cap, murind din cauza frigului la care a fost expus.

Cu o lună înainte, un botoşănean de 40 de ani, internat pe Secţia de Nefrologie, a profitat de neatenţia cadrelor medicale, a deschis una dintre ferestrele secţiei situate la etajul II al unităţii sanitare, după care s-a aruncat în gol. Acesta a fost preluat de personalul UPU, care i-a acordat primul ajutor. La doar o zi după internare, inima bărbatului a cedat.

Tot anul trecut, un botoşănean internat pe Secţia ORL a Spitalului Judeţean „Mavromati” a căzut de la etajul patru al unităţii sanitare. În vârstă de 30 de ani, acesta fusese internat cu o fractură de mandibulă. Într-una dintre zile tânărul a deschis geamul de la salon şi a căzut în gol, de la etajul IV. Bărbatul a suferit mai multe traumatisme, printre care şi o fractură de bazin, şi a fost internat pe Secţia de Terapie Intensivă.

Reprezentanţii spitalului au precizat atunci că bărbatul era sub tratament şi cu câteva minute înainte de a se prăbuşi în gol stinsese lumina în salon pentru a se culca. Din acest motiv, ei refuzau să creadă că ar fi vorba de o tentativă de suicid.

Personal insuficient pentru supravegherea bolnavilor

Toate aceste situaţii au readus în discuţie criza de personal de la Spitalul Judeţean, în condiţiile în care în turele de noapte pacienţii rămân sub supravegherea a două asistente şi două infirmiere, care au în grijă mai multe saloane şi chiar până la 60-70 de bolnavi, adică de câteva ori mai mult decât prevăd normele în vigoare.

Măsuri ignorate pentru prevenirea tragediilor

În ciuda nenumăratelor exemple sumbre, conducerea unităţi sanitare nu a reuşit să facă un lucru pe cât de simplu, pe atât de util, şi anume să securizeze geamurile clădirii. Astfel, la mai bine de cinci ani de la reabilitarea făcută pe milioane de euro, la cel mai mare spital din Botoşani pacienţii continuă să moară după tentative de suicid.

Deşi au luat în calcul de mai multe ori şi în mandate diferite unele măsuri, conducerile care s-au perindat la cârma Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) sau a Consiliului Judeţean, nu au reuşit să facă nimic pentru a opri tentativele de suicid ale bolnavilor.

Şefii unor secţii au făcut însă, modificări la geamuri, din fondurile proprii sau din sponsorizări, astfel că pe unele secţii, cum ar fi cea de chirurgie generală, geamurile nu mai pot fi deschise de către pacienţi decât câţiva centimetri, după montarea unui sistem de siguranţă.

„În capătul secţiilor sunt încăperi cu un mic balcon şi cu uşă. Teoretic acelea ar trebui securizate, însă doar la un etaj, din opt, uşa nu se deschide. Sunt bolnavi cu afecţiuni psihice, sunt bolnavi în sevraj, care nu pot avea supravegherea necesară, pentru că ar însemna ca o infirmieră să supravegheze un singur bolnav, în timp ce colega ei restul de 40-50. S-a spus de mai multe ori că geamurile şi uşile nu sunt securizate corespunzător şi niciodată nu s-a întâmplat nimic”, a spus un infirmier din cadrul SJU Botoşani.

Deşi au existat atât de multe astfel de cazuri tragice în ultimii ani, iar în acest an unitatea sanitară urmează să fie supusă unui proces de acreditare, niciodată Direcţia de Sănătate Publică sau alte instituţii abilitate nu au luat vreo măsură împotriva celor care s-ar putea face vinovaţi pentru pierderea acestor vieţi.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...