spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăBătrânii sunt din nou ţinta escrocilor

Bătrânii sunt din nou ţinta escrocilor

♦ Distanţarea socială şi izolarea impusă de pandemie fac ca bătrânii să devină din nou ţinta escrocilor, care scot de la naftalină metoda Accidentul.

Escrocii au trecut din nou la atac. Ţinta o reprezintă tot persoanele vârstnice, care sunt păcălite prin intermediul unor apeluri telefonice. O spun chiar reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), care au atras atenţia că, în ultima perioadă, în judeţ au fost înregistrate mai multe infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. Potrivit aceloraşi surse, escrocii au făcut o victimă, în celelalte situaţii lucrurile oprindu-se la faza de tentativă.

„Aceste infracţiuni sunt în atenţia poliţiştilor, fiind constituit un grup de lucru care efectuează cercetări şi investigaţii exclusiv pe această problematică”, a subliniat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

În acest context, poliţiştii botoşăneni atenţionează din nou cetăţenii să manifeste prudenţă atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute ce pretind a deţine diferite calităţi precum cea de avocat, procuror, poliţist sau medic şi solicită sume de bani ori alte bunuri.

Sume mari de bani obţinute prin metoda Accidentul

Metoda denumită generic „Accidentul” este modul prin care anumite persoane încearcă şi uneori reuşesc să obţină sume mari de bani sau alte foloase materiale, profitând de îngrijorarea sau de naivitatea unor persoane. Ţinta escrocilor sunt în general persoanele în vârstă, care sunt apelate telefonic şi păcălite de necunoscuţi care pretind în mod fals că rude ale vârstnicilor au suferit un accident rutier şi au nevoie urgentă de bani.

„În situaţia în care sunteţi înştiinţaţi în cadrul unei astfel de convorbiri cu privire la existenţa unui eveniment rutier în care ar fi implicată o rudă sau o persoană apropiată dumneavoastră, nu daţi curs solicitărilor, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională”, este sfatul poliţiştilor. Totodată, reprezentanţii IPJ spun că în momentul în care persoanele primesc astfel de apeluri să verifice de fiecare dată veridicitatea informaţiilor, contactând rudele cu pricina ori instituţiile abilitate – poliţie, parchet, spital.

În situaţia în care nu se poate verifica informaţia, sfatul poliţiştilor este să nu se accepte în niciun caz efectuarea de transferuri bancare ori de plăţi prin intermediul unor persoane străine şi să se sune la 112.

Cetăţeni sfătuiţi să fie prudenţi

Botoşănenii sunt sfătuiţi să înveţe să fie prudenţi, să nu ofere informaţii personale ori referitoare la sumele de bani pe care le deţin (pensii, salarii, etc.) De asemenea, oamenii nu trebuie să permită accesul în locuinţă unor persoane străine care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori, etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Întrucât vârstnicii sunt cei vizaţi de infractori, poliţiştii solicită sprijinul celor tineri din familii, astfel încât bătrânii să fie sfătuiţi în mod direct de rude cum să se protejeze şi cum ar trebui să reacţioneze în astfel de situaţii.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...