sâmbătă, martie 30, 2024
AcasăPrima PaginăJumătate dintre pacienţii cu Covid mor la Reanimare

Jumătate dintre pacienţii cu Covid mor la Reanimare

♦ Judeţul nostru are rate mult mai mari ale deceselor la pacienţii cu Covid decât cele care sunt centre universitare şi au tratamente de top
♦ Reprezentanţii spitalului spun că, până ieri, pe secţia ATI au fost internaţi 129 de pacienţi dintre care nouă au fost transferaţi, 64 au fost externaţi, iar 61 au decedat

Uitat de lume şi cu acces aproape zero la tratamentele de top, Botoşaniul creşte ameninţător în clasamentul deceselor cauzate de Covid19. Astfel, potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre pacienţii care ajung în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) au murit, unul dintre motive fiind lipsa tratamentelor de ultimă generaţie.

„De la începutul pandemiei de Covid au fost internaţi pe secţia ATI a SJU 129 de pacienţi. Au fost transferaţi în alte spitale nouă pacienţi (şapte la Iaşi şi doi pacienţi la Bucureşti). Au fost externaţi amelioraţi un număr de 64 pacienţi, iar alţi 61, din nefericire, au decedat”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU „Mavromati” Botoşani.

Practic, dintre cei 88 de botoşăneni care au decedat din cauza Covid19, nu mai puţin de trei sferturi au decedat pe secţia ATI. Trebuie menţionat, însă, şi faptul că pacienţii care ajung în ATI sunt cei cu forme severe ale bolii şi cu o speranţă mică de reuşită.

Ca o comparaţie, deşi numărul de îmbolnăviri este mult mai mic la Botoşani decât în alte judeţe, rata de deces este mai mare. Astfel în judeţe precum Iaşi, Cluj sau Timiş, care sunt puternice centre universitare, unde se decid şi se modifică schemele de tratament pentru bolnavii Covid cei care îşi pierd viaţa sunt mai puţini raportat la numărul de îmbolnăviri. Astfel la Botoşani sunt 88 de decese, în timp ce la Iaşi sunt 64 de decese, la Cluj 23, iar Timiş 72, la un număr similar de cazuri.

În prezent, zece dintre paturile de pe secţia ATI de la Botoşani deservesc pacienţii Covid19, acestea fiind dotate fiecare cu ventilatoare mecanice şi aparatură de susţinere a funcţiilor vitale ale organismului.

Medic salvat cu un medicament de ultimă generaţie

Unul dintre motivele pentru numărul mare de decese  este accesul aproape inexistent la tratamentele de mare eficacitate, cum ar fi Remdesivir.

Cel mai bun exemplu în acest sens este medicul cardiolog botoşănean, care a fost declarat vindecat, deşi, aproape nimeni nu-i mai dădea nici o şansă. Organismul acestuia nu reacţiona la nici un tratament încercat la Botoşani, motiv pentru care a fost transferat cu un elicopter la Bucureşti unde a stat intubat mai bine de o săptămână. În cele din urmă, după ce chiar şi specialiştii din capitală şi-au pierdut speranţa, cele două medicamente, Remdesivir şi un medicament rusesc, şi-au făcut efectul, iar acum medicul şi-a revenit din comă şi a fost declarat negativ.

Efecte adverse din cauza tratamentelor

Spre deosebire de medicii din capitală, însă, cei din Botoşani nici măcar nu au văzut cum arată o cutie de Remdesivir în această pandemie, iar transfuziile cu plasmă, o altă metodă extrem de eficientă de tratament, de la donatori vindecaţi de Covid abia au început să aibă loc la Botoşani. „Dacă nu mă înşel, au fost trimise două cutii de Remdesivir pentru un pacient din Botoşani, căruia i s-a transferat tratamentul de la Spitalul din Iaşi. În rest, botoşănenii au fost trataţi cu Kaletra şi Plaquenil, majoritatea plângându-se de foarte multe reacţii adverse”, a spus un medic internist botoşănean.

Hidroxiclorochina, sau Plaquenil, deşi lăudată cu entuziasm de mai multe studii internaţionale, nu a fost dovedită a fi un tratament eficient pentru Covid-19. Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că a întrerupt studiile asupra medicamentului anti-malarie hidroxiclorochina la pacienţii cu Covid-19, pentru că nu a reuşit să reducă mortalitatea bolnavilor. Medicamentul, analizat în mai multe studii, poate duce chiar la apariţia unor probleme de sănătate, dacă este administrat necorespunzător.

Autorităţile fac demersuri pentru a aduce Remdesivir şi la Botoşani

În această perioadă România va primi 25.157 de flacoane de Veklury (Remdesivir), în mai multe tranşe, pentru tratarea pacienţilor Covid-19, anunţă Ministerul Sănătăţii. Prima tranşă va sosi peste câteva zile şi este suficientă pentru tratarea a 1.200 de pacienţi.

În acest context autorităţile sanitare fac demersuri pentru ca secţia ATI de la Botoşani să fie inclusă între cele care vor primi Remdesivir. „Am avut câteva discuţii la minister şi încercăm să facem tot posibilul pentru ca Botoşaniul să fie inclus pe lista spitalelor care vor primi acest medicament în perioada următoare, să oferim o şansă cât mai bună bolnavilor de a lupta cu boala”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Cinci cazuri noi înregistrate la Botoşani

Cinci botoşăneni, respectiv patru femei şi un bărbat, au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Astfel, bilanţul persoanelor infectate s-a ridicat la 1.190. De luni, de la ora 10:00, până marţi la aceeaşi oră, au fost prelucrate 176 de probe biologice în vederea depistării Covid-19, în unităţile spitaliceşti din Botoşani.

În prezent numărul cazurilor active în judeţ este de 303, în timp ce 799 de pacienţi s-au vindecat. Până în prezent, s-au înregistrat 88 de decese în rândul botoşănenilor infectaţi.

Judeţul Botoşani se află pe locul 16 la nivel naţional în topul privind numărul de infectări

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional au fost înregistrate 1.232 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 712 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. La nivel naţional bilanţul total al bolnavilor a ajuns la 55.241 de cazuri, dintre care 28.006 pacienți au fost declarați vindecați și 5.136 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Până ieri, 2.480 persoane diagnosticate cu Covid-19 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu SARS-CoV-2 este de 7.771. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 436 pacienți.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.268.899 de teste. Dintre acestea 20.581 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.033 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 7.548 la cerere.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
cer fragmentat
9.2 ° C
12.7 °
8.3 °
58 %
2kmh
76 %
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...