Primar reales de 30 de ani

♦ Judeţul Botoşani se poate mândri cu unul dintre cei mai longevivi primari din ţară, dacă nu chiar cel mai longeviv.
♦ Este vorba de primarul comunei Hudeşti, Viorel Atomei, care a obţinut cel de-al optulea mandat consecutiv.

0

Atomei, care deţine funcţia de primar din 1990, a candidat din partea PSD, fiind votat de 52,57% dintre alegătorii care şi-au exprimat corect votul la alegerile din 27 septembrie. El l-a devansat pe candidatul PNL, Dimitrie Cătălin Zlei, care a obţinut doar 32,55% din cele 2.617 voturi valabil exprimate. În competiţia electorală s-au înscris alţi patru candidaţi: Stelică Agaghe (independent) – 10,05%, Nicu Gheorghe Strugariu (ALDE) – 2,4% şi Liviu-Constantin Mirăuţi (Alianţa USR+PLUS) – 2,25%. „A fost mai greu ca altădată, dar tot am reuşit să iau peste 50%, adică să câştig cum s-ar zice din primul tur. A fost mai greu că am avut ceva dezertări înainte de alegeri, iar acestea s-au văzut. A plecat cineva la PNL, viceprimarul a candidat independent, la fel ca şi poştaşul. A fost greu, dar am reuşit pentru că nu am umblat să fac «performanţă», să bat recorduri, ci pentru că tot timpul mi-am propus să fac ceva bun pentru comunitate. Niciodată nu m-am gândit că sunt cel mai longeviv. Faptul că am ajuns să fiu cel mai longeviv se datorează cetăţenilor şi muncii pe care am depus-o, a recunoscut Viorel Atomei.

„E bine dacă pot să las ceva în urmă”

Viorel Atomei susţine că noul mandat nu este o surpriză, dar nici motiv de mândrie, ci o obligaţie suplimentară. „Nu sunt mândru. E bine dacă pot să las ceva în urmă … Faptele rămân, nu vorbele. Sper să fie un mandat cu realizări şi la final să nu dezamăgesc încrederea alegătorilor din comună. Încă nu mi-am pierdut motivaţia, pentru că am un proiect mare cu aducţiunea de apă din Prut. Ştiţi cum se spune că omul cât trăieşte trebuie să sădească un pom, să facă un copil şi să sape o fântână. Eu vreau să las un pahar cu apă consătenilor mei”, a declarat vechiul şi totodată noul primar din Hudeşti, care a adăugat că secretul succesului constă în a fi alături de consăteni şi la bine şi la rău: „Sunt mereu cu ei! Le ştiu şi binele, dar şi greul!”.

 „Am făcut politică imediat după Revoluţia”

Viorel Atomei, în vârstă de 59 de ani, este profesor la bază, însă în ultimii 30 de ani a făcut doar administraţie publică. Acesta rememorează începuturile politicii locale din Hudeşti. „Am făcut politică imediat după Revoluţia, până atunci nu. Am început cu CPUN-ul (n.r. – Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională), FSN-ul (n.r. – Frontul Salvării Naţionale) şi tot aşa mai departe. În 90 se punea problema alegerii unui primar în Hudeşti. Eram trei candidaţi. Eu nu vroiam şi tot votam pe altul. După două rânduri de balotaj, m-am votat pe mine şi aşa am ajuns primar”, a povestit Viorel Atomei. De atunci a mai fost ales de şapte ori, de fiecare dată însă de locuitorii comunei Hudeşti, care, potrivit statisticilor, numără 6.133 de suflete, iar populaţia cu drept de vot fiind, la ultimele alegeri, de 4.879 de electori.

Comuna Hudeşti, situată în zona de Nord a judeţului Botoşani, la frontiera cu Ucraina, fiind compusă din satele Alba, Baranca, Başeu, Hudeşti, Mlenăuţi şi Vatra.

 

 

+13 -1
se încarcă...