vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăFemeie iertată după ce şi-a ucis soţul

Femeie iertată după ce şi-a ucis soţul

♦ Botoşăneanca acuzată că şi-a înjunghiat mortal soţul în zona organelor genitale a fost achitată
♦ Magistraţii au stabilit să femeia a fost atacată cu cuţitul şi că a comis crima în legitimă apărare

...

O femeie din comuna Lunca, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie sub forma lovirilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte, după ce şi-a ucis soţul cu o lovitură de cuţit, a scăpat de orice răspundere penală. În urma unui proces care a durat mai mult de un an, magistraţii au ajuns la concluzia că femeia a reacţionat în legitimă apărare şi prin urmare au dispus achitarea. Sentinţa definitivă a fost pronunţată de Curtea de Apel Suceava, luna trecută, după administrarea mai multor probe.

Tragedia a avut loc în seara zilei de 5 iunie 2019, pe fondul unui scandal izbucnit în familie. Atunci, Mariana H. şi-a înjunghiat soţul în zona organelor genitale. În urma unui apel pe 112, la locul tragediei a ajuns şi un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care nu a mai putut face nimic. Bărbatul fusese înjunghiat în regiunea inghinală şi suferise o hemoragie externă puternică. Ridicată pentru cercetări, Mariana H. a susţinut că de fapt bărbatul ar fi atacat-o cu cuţitul, însă ea a reuşit să-l dezarmeze şi a lovit la întâmplare. Reţinută pentru 24 de ore, ea a fost plasată sub control judiciar, iar la sfârşitul anului trecut a fost trimisă în judecată.

 Tentativă de suicid din cauza bătăilor

Instanţa a trebuit să cântărească însă argumentele invocate de procurori, care mergeau pe o faptă comisă cu discernământ, şi împrejurările invocate de femeie. Astfel, procurorii au considerat că, deşi bărbatul ar fi atacat-o iniţial pe femeie cu acel cuţit, aceasta a reuşit să-l dezarmeze şi prin urmare bărbatul nu mai reprezenta un pericol. Asta cu atât mai mult cu cât analizele de laborator au arătat că bărbatul avea o alcoolemie în sânge de 3,69 g la mie şi prin urmare nu mai avea mişcări controlate.

În aceste condiţii, susţineau procurorii, Mariana H. putea respinge orice atac al acestuia şi într-un alt mod, care să nu-i pună viaţa în pericol. Pe de altă parte, însă, instanţa a trebuit să ţină cont şi de faptul că femeia prezenta mai multe răni, care demonstrau că aceasta fusese agresată chiar înainte de tragedie, urmele indicând o posibilă luptă corp la corp între cei doi.

În plus, femeia prezenta şi o tăietură la o mână, leziune pe care a suferit-o în momentul în care a încercat să se apere. Mai mult, au arătat unii martori audiaţi în proces, Mariana H. era agresată în mod constant de soţ, iar pe acest fond a avut chiar şi o tentativă de suicid. Punând în balanţă toate aceste aspecte, magistraţii au apreciat că a fost vorba de o legitimă apărare şi prin urmare au dispus achitarea.

Caz reanalizat la Curtea de Apel Suceava

Prima sentinţă a fost dispusă de Tribunalul Botoşani, în luna mai a acestui an, dar hotărârea a fost atacată cu apel atât de procurori, cât şi de rudele victimei. Prin urmare, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava, unde cazul a fost reanalizat. Cu toate acestea, magistraţii suceveni au menţinut decizia Tribunalului, femeia fiind exonerată de orice răspundere penală.

Potrivit Codului penal, este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...