Pandemia a pus pe pauză şi minimul de îngrijiri medicale la domiciliu de care puteau beneficia botoşănenii. Firmele private fie nu mai oferă astfel de servicii, fie angajaţii acestora refuză să mai meargă la domiciliul pacienţilor de teama Covid19. De asemenea cabinetele private sunt, în mare parte, închise, iar în policlinică programările încep de la o lună în sus. În acest context, cei care au nevoie de astfel de servicii sunt nevoiţi să se descurce singuri.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În prezent, în Botoşani sunt mai multe firme care, teoretic, oferă îngrijiri la domiciliu. Practic, însă, nimeni nu mai oferă astfel de servicii sau dacă o face este doar în situaţii extraordinare. Astfel, într-o perioadă în care pacienţii botoşăneni au parcă mai mult ca oricând nevoie de îngrijiri medicale la domiciliu, tocmai acum aceste servicii sunt aproape inexistente. Astfel, dacă până acum un pansament, scoaterea unor fire chirurgicale sau mici tratamente medicale se puteau efectua şi la domiciliu, acest lucru este acum aproape imposibil.
„Am avut o operaţie de apendicită. Şi la scurt timp după operaţie m-au trimis acasă. Nu pot spune că mai repede decât ar fi trebuit, dar la limita cea mai mică de timp. Mi-a explicat domnul doctor că acum au nevoie să elibereze cât mai repede paturile pentru alţi bolnavi. Aşa că mi-a spus ca firele să le scot în policlinică, să îmi fac programare. Când am vrut să îmi fac programare, însă, cea mai apropiată dată era peste o lună şi ceva. Mi-au spus că sunt foarte aglomeraţi”, a spus o botoşăneancă.
Pentru că în policlinică se permit doar 28 de consultaţii, iar în unele cazuri chiar 14 pe o tură, numărul pacienţilor care pot fi consultaţi este foarte redus, iar cel al celor care au nevoie de consultaţii este foarte mare.
Costuri prea mari din cauza pandemiei
Una dintre explicaţiile pentru dispariţia acestor servicii este pandemia de Covid19. Potrivit legii, „angajatorul sau coangajatorul care îndeplineşte funcţii administrative, cum ar fi firmele de îngrijire la domiciliu, trebuie să respecte cerinţele şi ghidurile legate de Covid19 pentru protejarea lucrătorilor”.
Potrivit reprezentanţilor unor astfel de firme în Botoşani, acest lucru înseamnă costuri mult mai mari decât până în prezent. „Trebuie viziere, mănuşi mai multe, măşti mai performante, unii chiar pot să solicite combinezon. Pentru un pacient căruia îi faci o perfuzie, să spunem, unde plata este de câteva zeci de lei, costul cu angajatul poate depăşi 100 de lei. În condiţiile astea nimeni nu prea mai vrea să facă astfel de servicii în această perioadă”, a spus reprezentantul unei firme de îngrijiri la domiciliu.
Riscuri mari pentru angajaţi
Chiar şi în aceste condiţii, însă, mai apare o problemă şi anume factorul uman. Majoritatea celor care lucrează la firme de îngrijiri la domiciliu nu vor să rişte, în această perioadă, să se îmbolnăvească. „Nu poţi şti unde mergi. Am un coleg care a fost acasă la cineva să pună o perfuzie, pentru că acea persoană nu se simţea bine. Persoana avea două teste negative, făcute în privat, iar peste câteva zile s-a dovedit că avea Covid. Salariul este minim pe economie, iar pentru asta ne expunem la riscuri mult prea mari. Locuiesc cu părinţii, dacă îi îmbolnăvesc pe ei?”, a spus o asistentă din Botoşani.
Iar legea le dă dreptate, un lucrător de îngrijire la domiciliu poate refuza să efectueze o muncă nesigură, inclusiv atunci când există riscuri legate de Covid-19.
Astfel, tot ce le rămâne botoşănenilor care au nevoie de tratamente la domiciliu este să apeleze la fel vechile soluţii româneşti. Astfel, unii apelează la cunoştinţe, rude, prieteni, care lucrează în sistemul sanitar şi care încă mai fac astfel de proceduri, însă doar în cercuri restrânse, dar şi pentru un câştig mai consistent decât dacă ar lucra pentru o firmă de îngrijiri.