joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăAdolescentă devenită mamă după sex la 14 ani

Adolescentă devenită mamă după sex la 14 ani

♦ O adolescentă care a rămas însărcinată imediat după ce şi-a scos buletin a devenit mamă şi se pregăteşte pentru viaţa de familie
♦ Cel mai grav este că aproape toate minorele care devin mame renunţă la şcoală şi îşi anulează astfel şansele la un viitor mai bun

O adolescentă de doar 14 ani din judeţ a primit un cadou deosebit de ziua ei. Astfel, în luna martie, imediat după ce a obţinut dreptul de a avea buletin, fata a rămas însărcinată cu iubitul său aproape de două ori mai mare decât ea. Nouă luni mai târziu, în decembrie, aceasta a dat naştere unei fetiţe perfect sănătoase.

Tânăra, originară din comuna Brăeşti, a ajuns la spital în urmă cu o săptămână, după ce a simţit că i-a venit sorocul să nască. Minora le-a spus cadrelor medicale că tatăl copilului are 27 de ani, şi-a asumat relaţia şi doreşte să aibă grijă de cei doi minori din viaţa lui: copilul şi mama lui, la rândul său o copilă.

Bebeluşa a cântărit aproape 3.200 de grame la naştere şi a primit nota 9 de la medici, aceasta venind pe lume prin cezariană. Ambele sunt acum sănătoase, iar mama, care a apucat să aibă doar şase clase, până să rămână gravidă, doreşte să o poată lua pe micuţă acasă cât mai repede.

Anul trecut cea mai tânără mamă a avut 13 ani

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, în 2020 au mai intrat în rândul mamelor şase copile în vârstă de 14 ani, 10 de 15 ani, 25 de 16 şi 40 în vârstă de 17 ani.

Anul trecut, în evidenţele autorităţilor au intrat 95 de botoşănence devenite mame înainte de a împlini 18 ani. Cea mai tânără dintre ele a avut doar 13 ani, atunci când a fost dusă în sala de naşteri unde a trecut printr-o operaţie de cezariană, care i-a amputat pentru totdeauna copilăria.

Partea relativ bună este că în proporţie de peste 90% mamele au fost integrate în familie cu copiii, fiind ajutate de părinţi să-şi crească micuţii. Un exemplu trist al numărului mare de minore care continuă să nască în Botoşani a fost faptul că mămica de 14 ani a împărţit salonul cu una de 15 ani, care a născut şi ea tot în această perioadă, cele două urmând să înveţe împreună să crească şi să hrănească două fiinţe.

Al patrulea copil adus pe lume la 21 de ani

Cel mai mic copil adus pe lume de o mamă minoră în acest an s-a născut la şase luni şi a cântărit doar 1.120 grame, iar cel mai mare a cântărit 4.000 de grame. În mare majoritate, minorele sunt la primul copil, dar există şi cazuri care sunt la al doilea sau al treilea. Un exemplu în acest sens fiind şi tânăra care a născut acasă al patrulea copil la 21 de ani, primii doi fiind în timpul când aceasta era minoră.

Sarcini neurmărite de medici

Ceea ce îi îngrijorează pe medici este faptul că majoritatea acestor minore au sarcini neurmărite de medici şi provin din mediu rural. „Au fost câteva cazuri în care sarcina a fost ascunsă de familie, dar din fericire nu s-a înregistrat nici un abandon al nou născutului din rândul mamelor minore, acestea beneficiind de sprijinul familiei”, a precizat medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Fenomenul naşterii la vârste fragede nu mai este o noutate la Botoşani, iar singurul lucru îmbucurător este că, în ultimii ani, numărul minorelor care au născut s-a menţinut constant, la aproximativ 90. Grav este, însă, că în multe sate din judeţ sarcinile sunt aproape o obişnuinţă la copile de 15-16 ani, fiind considerate ca atare chiar şi de autorităţi, care nu mai depun niciun efort pentru a-i convinge pe adolescenţi că viaţa sexuală începută prea devreme are o mulţime de efecte negative.

Educaţie ignorată de părinţi

Nici părinţii nu se chinuiesc prea mult să le explice acest lucru, iar la şcoală profesorii abia pot ţine pasul cu programa şcolară, mai ales în condiţiile şcolii online. Singurii care au ajuns să mai facă astfel de lecţii sunt cei de la Direcţia de Sănătate Publică, însă acestea au fost complet abandonate în acest an, din cauza pandemiei. În aceste condiţii sute, poate chiar mii de copii sunt condamnaţi să trăiască în aceeaşi ignoranţă ca părinţii sau bunicii lor, mulţi deveniţi părinţi, la rândul lor, la 14 sau 15 ani.

„O sarcină nedorită apare în mediile sărace şi acolo unde e ignoranţă. Fetele devin mature din punct de vedere sexual cu patru-cinci ani înainte de a deveni mature din punct de vedere emoţional şi intelectual. Acest lucru, coroborat cu lipsa educaţiei sexuale, duce la o sarcină nedorită”, au declarat psihologii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...