Violator tratat cu blândețe de lege

♦ Din cauza diferenţelor legislative dintre Marea Britanie şi România, un violator a scăpat de cinci ani de puşcărie  
♦ Gabriel Sebastian Bejinariu a fost condamnat după ce a încercat să violeze o femeie în vârstă de 53 de ani, împreună cu un alt român

0

Un botoșănean condamnat pentru viol în Marea Britanie a scăpat de aproape o treime din pedeapsă după ce a cerut să facă pușcărie în țară. Situația fost generată de diferențele legislative dintre cele două țări. Cum legea penală din România este mai blândă față de violatori, decât Codul penal britanic, magistrații Curții de Apel Suceava, care au admis transferul botoșăneanului în țară, au trebuit să reducă pedeapsa la maximul prevăzut de legea penală românească. Așa se face că din 17 ani de închisoare primiți în Marea Britanie, botoșăneanul s-a ales până la urmă cu o pedeapsă de 12 ani de detenție.

Gabriel Sebastian Bejinariu

În vârstă de 22 de ani, Gabriel Sebastian Bejinariu a fost acuzat de viol după ce pe 14 octombrie 2018, în timp ce se afla în orășelul Carshalton, a încercat să violeze o femeie în vârstă de 53 de ani, împreună cu un alt român. Capturat de polițiști la o săptămână de la comiterea faptei, botoșăneanul, originar din satul Brehuiești, comuna Vlădeni, a fost trimis în judecată și condamnat definitiv la 17 ani de închisoare.

Anul acesta, însă, autoritățile judiciare din Marea Britanie au solicitat transferul botoșăneanului într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei. Cum Gabriel Sebastian Bejinariu și-a dat acordul, cererea a ajuns la Curtea de Apel Suceava, în vederea recunoașterii sentinței penale.

Prevederi legislative analizate de magistraţi

Puși în situația de a verifica legalitatea transferului, magistrații suceveni au analizat toate prevederile legii privind cooperarea judiciară internațională în materie penală și au constatat că tânărul nu poate executa o pedeapsă mai mare decât prevede Codul penal românesc și prin urmare i-au redus condamnarea la 12 ani de închisoare.

„Având în vedere că maximul de pedeapsă prevăzut de legea română pentru infracțiunea de viol în formă agravată este de 12 ani închisoare, în baza art. (…) Curtea va adapta pedeapsa rezultantă de 17 ani închisoare aplicată persoanei condamnate de Curtea Coroanei Croydon (Marea Britanie), în sensul reducerii acesteia la maximul prevăzut de legea română pentru infracțiunea unică de viol prevăzută de art.  218 alin. 3 lit. f Cod penal, Bejinariu Gabriel Sebastian urmând să execute pedeapsa de 12 (doisprezece) ani închisoare. Totodată, Curtea va dispune transferarea persoanei condamnate Bejinariu Gabriel Sebastian într-un penitenciar din România pentru continuarea executării pedepsei de 12 (doisprezece) ani închisoare”, se menționează în decizia Curții.

Botoşăneanul mai are de executat 10 ani de detenţie

Și asta nu este tot pentru că, tot potrivit legii privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, perioada executată în Marea Britanie, din momentul reținerii și până în momentul efectuării transferului, i se va scădea din pedeapsă. Prin urmare, botoșăneanul va avea de executat în România mai puțin de 10 ani de detenție.

 

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...