joi, martie 30, 2023
AcasăLocalPoliţie oarbă la teroarea petardelor

Poliţie oarbă la teroarea petardelor

♦ Bubuiala de la cumpăna dintre ani, când oraşul a răsunat ca un teatru de război, nu se vede în statisticile poliţiştilor.
♦ La Botoşani au ajuns în atenţia oamenilor legii mai degrabă oameni care s-au dat singuri de gol, cum ar fi un bărbat care şi-a provocat o arsură la ochi după ce şi-a aruncat singur o petardă în faţă

Nebunia de Revelion, când majoritatea cartierelor din oraş au devenit teatru de război pentru amatorii de petarde şi artificii, nu se regăseşte în bilanţul poliţiei. Ieri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean a prezentat bilanţul operaţiunii „Foc de artificii”, iar rezultatele par mai mult formale. Astfel, în toată perioada în care poliţiştii au acţionat, adică 23 noiembrie 2020 – ianuarie 2021, au fost organizate 37 de controale în urma cărora forţele de ordine au constatat 17 infracţiuni şi au aplicat 14 sancţiuni contravenţionale, fiind confiscate 445 de kilograme de materiale pirotehnice, în valoare de 11.300 de lei.

Tot ce s-a folosit în noaptea de Revelion a fost cumpărat „la negru”

Aparent, ultimele două cifre par spectaculoase, dar lucrurile nu sunt chiar aşa. De exemplu, în seara de 5 ianuarie, poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase Ilfov au confiscat 5.000 de kilograme de articole pirotehnice găsite într-o autoutilitară. La fel, cei din Maramureş au confiscat în aceeaşi zi încă 1.000 de kilograme. Pe 30 decembrie şi poliţiştii din Mureş au confiscat 390 de kilograme de petarde într-un singur „foc”. Iar acestea sunt doar câteva exemple despre modul în care au acţionat poliţiştii din alte judeţe. Şi nu e doar atât. Pe 21 decembrie, reprezentanţii IPJ Botoşani anunţau că până la acea dată (n.r. – adică după aproape o lună de acţiuni) fuseseră confiscate peste 300 de kilograme de obiecte pirotehnice.

Ori dacă aceste informaţii sunt comparate cu ce s-a întâmplat numai în noaptea dintre ani în municipiul Botoşani, când oraşul a răsunat de bubuituri şi exploziile artificiilor, confiscările reprezintă poate abia 10% din ce s-a vândut ilegal sau poate nici măcar atât. Pentru că la drept vorbind, cum firmele specializate nu au avut posibilitatea să organizeze focuri de artificii, ele fiind nevoite să-şi sisteze activitatea la ora 21.00, conform măsurilor instituite pentru starea de alertă, rezultă că tot ce s-a folosit în noaptea de Revelion a fost cumpărat „la negru”.

Lege ignorată cu desăvârşire

Că poliţiştii nu au vrut să vadă ce s-a întâmplat este altceva. În schimb, cei care au resimţit cel mai bine efectele exploziilor au fost botoşănenii care locuiesc la bloc, pentru că mulţi dintre utilizatori au făcut abstracţie de faptul că legea interzice utilizarea obiectelor pirotehnice în apropierea locuinţelor, şi le-au aruncat inclusiv din balcon, ori din faţa blocului şi peste tot unde s-a nimerit. Tot printre victimele exploziilor s-au aflat şi proprietarii de animale, care şi-au văzut exemplarele terorizate de bubuituri.

Medicul veterinar Daniel Bejinariu, din cadrul Cabinetului „Trio Vet”, aflat chiar în centrul municipiului Botoşani, spune că un alt câine a murit de groază, din cauza exploziilor. „Este drept, suferea de o afecţiune şi se afla sub tratament, însă din cauza bubuiturilor s-a speriat atât de tare încât nu am mai avut cum să îl salvăm, decesul survenind chiar în incinta cabinetului veterinar”, a povestit Daniel Bejinariu, care a adăugat că zgomotele puternice provocate de explozii sunt resimţite mult mai grav de animale, care au auzul mult mai bun decât al oamenilor.

Pe fondul stresului provocat de bubuituri, ele devin foarte agitate şi nu mai pot fi controlate. De altfel, după fiecare Revelion oraşul este invadat de câini şi pisici care au fugit de la proprietari, încercând să se ascundă. „Acest lucru se întâmplă de ani buni, nu din 2020. Din păcate, proprietarii de animale nu prea au cum să ferească exemplarele de ceea ce se întâmplă pe străzi. Există un fel de calmante pe bază de extracte din plante care pot fi administrate, însă în unele cazuri, în funcţie de talia exemplarului, aceste calmante nu îşi fac efectul”, a adăugat medicul veterinar Daniel Bejinariu.

Petiţie pentru interzicerea petardelor

Încercând să atragă atenţia asupra efectelor nefaste generate de utilizarea fără noimă a petardelor şi artificiilor, câţiva proprietari de animale de companie din Târgu Mureş au iniţiat pe o platformă online o petiţie prin care cer interzicerea utilizării de către populaţiei a tuturor tipurilor de obiecte pirotehnice. Iniţiativa a strâns deja 15.790 de semnături, iar oamenii cer ca focurile de artificii să fie organizate doar de către persoane juridice autorizate şi numai în locuri special amenajate.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
6.2 ° C
7.8 °
6.1 °
40 %
0.9kmh
32 %
joi
6 °
vin
12 °
sâm
16 °
Dum
10 °
lun
6 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Lângă Colegiul Eminescu a mai rămas un garaj care rezistă. Și la vânt și la primărie.

EDITORIAL

Clocot mare cu pensiile speciale. Opoziția reclamă nereguli peste nereguli, cei de la butoane au uitat cum eliminau pensiile speciale în treizeci de zile...

EPIGRAMA ZILEI

O clauză fără de temei E-n dogmele lor sacre Că poți să ai zeci de femei Însă … cu tot cu soacre! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...