Luptă contra cronometru pentru viaţa unui bebeluş

O adevărată desfăşurare de forţe a avut loc luni seară pentru a ajuta un nou născut să aibă o şansă la viaţă. Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean şi de la Maternitate au intrat în alertă maximă după ce starea unei gravide internate cu Covid19 s-a înrăutăţit. Femeia, în vârstă de 29 de ani, din Botoşani, a fost diagnosticată cu Covid pe 6 ianuarie, iar trei zile mai târziu a fost internată pe Secţia de Reanimare a Spitalului Judeţean, din cauza agravării stării sale. Din acel moment o echipă de medici a decis că atunci când starea ei se înrăutăţeşte va fi nevoie de o echipă de specialitate care să o opereze pentru a scoate bebeluşul din uter.

Luni la amiază, tânăra avea saturaţia de 70. Starea ei a început să se înrăutăţească dramatic din cauza Covid, spre seară fiind nevoie ca medicul anestezist să o intubeze de urgenţă pentru a putea fi ventilată mecanic. Din acest motiv, medicul din Secţia de Reanimare a luat decizia ca mama să fie operată de urgenţă pentru a se încerca salvarea bebeluşului.

„S-a decis, cu o echipă medicală, un anumit punct critic, pe care dacă pacienta îl atingea, din punct de vedere al mai multor parametri clinici, să se intervină de urgenţă. Din păcate, s-a ajuns în acel punct şi a fost luată decizia operaţiei cezariene”, a explicat un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Astfel, în momentul în care s-a declanşat alerta, o echipă de trei medici de la Maternitate, un medic anestezist şi o echipă de la blocul operator al SJU, s-a mobilizat în câteva zeci de minute, iar pacienta a fost dusă în sala de operaţii.

Bebeluş intubat din primele clipe de viaţă

Medicii ginecologi au scos bebeluşul de 31 de săptămâni, iar acesta a fost imediat preluat de o echipă de neonatologi. Potrivit cadrelor medicale, bebeluşul a avut nevoie de reanimare în primele clipe de viaţă, pentru a fi ajutat să lupte pentru primele guri de aer. Micuţul nu respira şi nu avea bătăi ale inimii, astfel că a fost imediat intubat de echipa medicală de neonatologi.

O ambulanţă cu personalul echipat special pentru transport Covid a stat în permanenţă în aşteptare la Spitalul Judeţean, de unde a preluat echipa de Reanimare şi bebeluşul într-un incubator special.

Băieţelul, cu o greutate de 2000 de grame, a fost imediat transportat la Maternitate.

În prezent micuţul este conectat la un aparat de ventilaţie şi este stabil şi a primit din partea medicilor o şansă la viaţă. Acesta a fost testat şi pentru Covid, urmând ca rezultatul să vină în cursul nopţii.

Mama este în stare foarte gravă

Mama bebeluşului a fost reinternată în Secţia de Reanimare, în stare foarte gravă, luptând acum pentru propria viaţă, după ce medicii au ajutat-o să aducă o viaţă pe lume.

Acum familia femeii, aflată în carantină, se roagă ca tânăra să se poată face bine pentru a-şi putea ţine în braţe bebeluşul.

Deja ai votat!