Condamnaţi după ce au jucat teatru în instanţă

♦ Doi bărbaţi care au încercat să-i inducă în eroare pe anchetatori după un incident în trafic au fost condamnaţi împreună
♦ Suspecţii au dat vina unul pe altul şi până la urmă au fost condamnaţi la pachet 

Doi botoșăneni care au jucat teatru în fața polițiștilor și apoi în instanță, încercând să scape basma curată dintr-un incident cu iz penal, au fost condamnați de magistrații Curții de Apel Suceava. Astfel, Constantin Bîrsan s-a ales cu o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar Romică Alexa a scăpat cu o amendă penală de 5.000 de lei, pentru încredințarea mașinii celui dintâi, deși cunoștea că acesta băuse.

Sentința definitivă a fost pronunțară marți, cei doi fiind avertizați de judecători că riscă să ajungă la închisoare dacă nu se vor respecta decizia instanței.

Instanța de fond a dispus inițial achitarea celor doi

Hotărârea Curții de Apel Suceava poate fi considerată o surpriză, în condițiile în care instanța de fond a dispus inițial achitarea celor doi, întrucât nu s-a putut dovedi cine este vinovat.

Scena de la care a pornit totul s-a petrecut în seara zilei de 21 februarie 2016, când polițiștii au oprit în trafic un Ford Mondeo care circula având deficiențe la sistemul de iluminare. În momentul în care agenții rutieri au ajuns în dreptul Fordului, care a oprit cu o oarecare latență, scaunul șoferului era liber, Romică Alexa se afla pe bancheta din spate, iar Constantin Bîrsan a fost surprins între scaunul șoferului și banchetă. Bănuind că la volan ar fi fost Constantin Bîrsan, care încerca să se sustragă, polițiștii l-au testat cu etilotestul, rezultatul fiind de 0,68 mg/l de alcool pur în aerul respirat.

Procurorii i-au trimis pe amândoi în judecată

Pentru că autoturismul aparținea lui Romică Alexa, procurorii i-au trimis în judecată pe amândoi – pe presupusul șofer pentru conducerea sub influența alcoolului, iar pe proprietarul pasager pentru încredințarea mașinii.

În ciuda faptului că anchetatorii au fost convinși de fezabilitatea ipotezei inițiale, procesul s-a încheiat cu achitarea celor doi, pe motiv că nu s-a putut stabili în mod clar cine a fost la volan. Asta pentru că în instanță cei doi au dat vina unul pe celălalt, Alexa susținând că nu fusese nici de acord ca Bîrsan să-i conducă mașina, dar acesta a urcat intempestiv la volan. Doar că procurorii au făcut apel, iar marți magistrații Curții de Apel Suceava au reanalizat cazul și i-au condamnat pe cei doi.

 

Deja ai votat!