marți, martie 19, 2024
AcasăPrima PaginăPrezentări la Urgenţe reduse drastic de pandemie

Prezentări la Urgenţe reduse drastic de pandemie

♦ Anul trecut la Urgenţe au ajuns aproximativ 45.000 de pacenţi în timp ce în 2019 au fost peste 63.000 de persoane

Pandemia de coronavirus a avut efecte dintre cele mai ciudate asupra sistemului sanitar, dar şi a pacienţilor botoşăneni. Cifrele pe anul 2020 arată că aproape o treime dintre botoşănenii care se prezentau la Urgenţe nu au mai mers, anul trecut, la spital de teama sau din cauza pandemiei. Astfel, dacă în tot anul 2019 au ajuns la Urgenţe peste 63.000 de pacienţi, anul trecut numărul cazurilor a scăzut la nici 45.000. Cifra este similară cu cea înregistrată în urmă cu un deceniu când la urgenţe au ajuns 44.000 de bolnavi.

Anul trecut, conform statisticilor, cele mai puţine prezentări au fost în lunile aprilie-mai, când au scăzut drastic prezentările, iar la Urgenţe ajungeau doar pacienţii cu Covid şi cei în stare foarte gravă.

După ce spitalul a reînceput să trateze toate afecţiunile, în rândul multor pacienţi a început să circule ideea că se vor îmbolnăvi tocmai la Urgenţe de Covid. „Nu se poate spune că doar de frica pandemiei nu au mai ajuns la spital. Au fost şi mulţi alţi factori secundari. Sau poate la fel de importanţi. Accesul la serviciile medicale şi la Urgenţe a fost, mult timp, redus. Afecţiunile non-Covid nu au putut fi tratate la Botoşani timp de două luni şi erau direcţionate către spitalul Dorohoi, care era singurul spital non-Covid din judeţ”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Anul 2020 a fost o perioadă foarte dificilă pentru pacienţii botoşăneni. Asta deoarece timp de aproape două luni aceştia au fost văduviţi de o parte dintre serviciile medicale. Ulterior când s-a putut redeschide spitalul pentru toţi pacienţii restricţiile care se impuneau, listele foarte mari de aşteptare, faptul că Ambulatoriul a fost mai mult închis, au însemnat şi reducerea drastică a numărului de pacienţi.

„Populaţia a resimţit din plin lipsa serviciilor medicale”

O altă problemă o reprezintă faptul că spitalul este vechi şi a fost foarte greu de organizat din punct de vedere al spaţiilor şi traseelor bolnavului prin prisma acestei pandemii. „Acest spital a fost făcut în urmă cu aproape 50 de ani. A fost făcut pentru numărul pacienţilor de atunci şi pentru afecţiunile şi cazurile acelor vremuri. În judeţul Botoşani acest spital este singurul care deserveşte cei peste 400.000 de locuitori cu toate specialităţile de care este nevoie. În momentul în care acest spital a fost închis două luni pentru toate celelalte afecţiuni, în afară de Covid, populaţia a resimţit din plin lipsa serviciilor medicale pentru celelalte specialităţi”, a spus medicul Monica Adăscăliţei.

„Pe timpul stării de urgenţă nu am avut niciun accident rutier”

Dacă în toate judeţele vecine există spitale municipale foarte bine dezvoltate şi dotate, care pot prelua oricând o mare parte dintre pacienţii de la Spitalul Judeţean, acest lucru este aproape imposibil la Botoşani. Spitalul Dorohoi nu are nici aparatura, nici structura şi nici specialişti suficienţi să preia aceşti pacienţi.

Medicii recunosc şi că multe dintre cazurile care ajungeau la Urgenţe în trecut nu aveau nici o tangenţă cu urgenţele medico-chirurgicale. „Automat, anumite cazuri precum atacuri de panică, dureri de degete, unghie încarnată, o bubiţă pe nas, m-a pişcat ţânţarul de obraz, m-am certat cu prietenul, acele aşa-zise tentative de suicid, toate acestea s-au mai limitat ca număr de prezentări. Mai mult, pe timpul stării de urgenţă nu am avut niciun accident rutier, tocmai datorită impunerii restricţiilor de circulaţie. Plus numărul celor care consumau alcool, fiind închise barurile, restaurantele sau cluburile, a scăzut drastic. Diferenţa se regăseşte şi în aceste cazuri, care de fapt nu erau cazuri de urgenţă”, a mai explicat şeful DSP Botoşani.

Tendinţa se menţine şi în acest an. În prima jumătate a lunii ianuarie au trecut pragul Urgenţelor 1.817 persoane cu diverse afecţiuni. În aceeaşi perioadă a anului trecut, când pandemia încă nu ne dădea bătăi de cap, s-au prezentat la spital 2.586 de botoşăneni.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...